Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Otkrivamo ogroman skandal. Šef osječkog suda prijavljen: ‘Zahtijeva od sudaca da donose presude kako on želi’

Telegram je u posjedu zapisnika koji dokazuje kako su o potencijalnoj aferi već upoznati šef Vrhovnog suda i ministar pravosuđa

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku, Zvonko Vrban, nedopustivo se ponaša i izravno obraća pojedinim sucima Općinskog suda u Osijeku, zahtijevajući od njih na koji način trebaju presuditi u nekim konkretnim sudskim postupcima.

Ova teška optužba na račun šefa suda, već teško kompromitiranog prošlogodišnjim uhićenjem trojice sudaca u dobro poznatom slučaju suđenja Zdravku Mamiću, dodatni je udarac ionako srozanom ugledu te pravosudne institucije. Pritom, posebnu težinu ima činjenica da upozorenje kako predsjednik Županijskog suda u Osijeku instruira suce nižeg suda, iznosi predsjednica Općinskog suda u Osijeku, Zrinka Šeks-Poštić.

‘Obratite se meni, ako vas je pritiskao’

Teške optužbe na račun prvog čovjeka Županijskog suda u Osijeku iznesene su na sjednici Kaznenog odjela Općinskog suda u Osijeku, 14. lipnja ove godine. Telegram je u posjedu tog zapisnika. Pod četvrtom točkom dnevnog reda u kojoj se raspravljalo o ”nedopustivom ponašanju” Zvonka Vrbana, zanimljiv je i poziv Zrinke Šeks-Poštić svojim kolegama da prijave svaki takav slučaj.

”Predsjednica poziva suce ovog [kaznenog] odjela da joj se osobno obrate ukoliko je bilo takvog utjecaja ili ukoliko ga i nadalje bude, od strane predsjednika Županijskog suda u Osijeku, Zvonka Vrbana”. Iz zapisnika je razvidno kako je takvog ”nedopustivog ponašanja” bilo, te da je o tome predsjednica Općinskog suda u Osijeku na sjednici Kaznenog odjela ”iznijela svoja saznanja”.

Obavijestila Ministarstvo i Vrhovni sud

Teško je vjerovati da bi se predsjednica Općinskog suda u Osijeka, Zrinka Šeks-Poštić upustila u takve tvrdnje a da za to nema čvrste dokaze. Iz odgovora Telegramu na naš upit jesu li njene izjave u zapisniku autentične, kao i sam taj dokument, dobili smo odgovor koji to posredno potvrđuje.

”Vezano za navode iz vašeg upita, izvještavam vas da sam o istome pisano izvijestila Ministarstvo pravosuđa i uprave i Vrhovni sud Republike Hrvatske te vam sugeriram da se za daljnje informacije obratite navedenima”, stoji u odgovoru Telegramu koji je potpisala predsjednica Općinskog suda u Osijeku.

Dakle, to je došlo i do ministra

Dakle, informacija o ”neprimjerenom ponašanju” predsjednika Županijskog suda u Osijeku, Zvonka Vrbana, te njegovo obraćanje pojedinim sucima Općinskog suda s namjerom da utječe na njihove presude, došla je i do ministra pravosuđa Ivana Malenice i predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

Ako se utvrdi da je Vrban uistinu nagovarao pojedine suce Općinskog suda u Osijeku kakve presude da donose, onda je riječ o prvorazrednom pravosudnom skandalu, što će nažalost potvrditi riječi odbjeglog Zdravka Mamića koji je u više navrata govorio o korumpiranosti sudaca Županijskog suda u Osijeku, a Vrbana nazvao najvećim kriminalcem. Samo, dokaže li se da je Vrban naručivao presude, to će imati neusporedivo veću težinu i sasvim sigurno neće proći bez ozbiljnih posljedica, a vjerojatno i dovesti u pitanje mogućnost daljnjeg obnašanja njegove funkcije.

Zasad nepotvrđene informacije

Telegram neslužbeno saznaje da se Vrban ”neprimjereno ponašao” prema sutkinji Općinskog suda u Osijeku, Dorici Krnić Miloš, na čiju je presudu u jednom predmetu pokušavao utjecati. Očito, ona je to prijavila predsjednici suda na kojem radi, Zrinki Šeks-Poštić. Kako se u zapisniku sa sjednice Kaznenog odjela Općinskog suda u Osijeku, na kojoj se raspravljalo o ponašanju predsjednika Županijskog suda, Zvonka Vrbana, doslovno kaže da se ”izravno obraća pojedinim sucima”, dâ se zaključiti kako je bilo i pokušaja utjecaja na druge suce.

Prije godinu dana, lanjskog srpnja, Telegram je imao informaciju da se i sutkinja Županijskog suda u Osijeku Vlasta Šimenić Kovač požalila kako je osuđujuću presudu protiv osječkog poduzetnika Drage Tadića, kojom ga je 18. lipnja 2021. osudila na zatvorsku kaznu, morala donijeti pod pritiskom. Tada smo upit o tome poslali uredu predsjednika Županijskog suda u Osijeku, Zvonku Vrbanu, no nikakav odgovor nismo dobili.

Sudac Vrban ne odgovara na upite

I sada, nakon saznanja o ”neprimjerenom ponašanju”, poslali smo upit predsjedniku Županijskog suda Zvonku Vrbanu i zamolili ga za komentar navoda o tome da je pokušavao utjecati na pojedine presude sudaca Općinskog suda. Odgovor nismo dobili, ali ćemo ga objaviti čim stigne.

Dva suda, Općinski i Županijski, nalaze se u istoj zgradi u osječkoj Europskoj aveniji, pa se suci međusobno svakodnevno viđaju i susreću na sudskim hodnicima i kafiću u prizemlju. Je li se ”neprimjereno ponašanje” Zvonka Vrbana događalo u zgradi suda ili izvan nje, za sada nije poznato.

Afera s nezakonitim snimanjem

O odnosima Općinskog i Županijskog suda koji očito nisu dobrosusjedski, Telegram je pisao u ožujku ove godine kada je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), postupajući po službenoj dužnosti, utvrdila da su suci Općinskog suda u Osijeku nezakonito snimani kamerama video nadzora, kako u sudnicama tijekom rasprave, tako i u vrijeme pauze, te na hodnicima suda. AZOP je tada zaključio da su na taj način nezakonito obrađivani osobni podaci, protivno Općoj uredbi o zašiti podataka, kao i Zakonu o provedbi te uredbe.

”Županijskom sudu u Osijeku, kao voditelju, zabranjena je daljnja obrada osobnih podataka prikupljenih putem video nadzornog sustava postavljenog u prostorijama Općinskog suda u Osijeku”, rekli su u AZOP-u i dodali da je Županijskom sudu, kao vlasniku zgrade, naloženo brisanje snimki iz prostorija Općinskog suda, jer ne postoji pravni temelj za obradu.

Međutim, dokaže li se istinitost informacije koju je predsjednica Općinskog suda u Osijeku poslala Ministru pravosuđa i uprave i predsjedniku Vrhovnog suda o ”neprimjerenom ponašanju” predsjednika Županijskog suda u Osijeku, Zvonka Vrbana, da je autoritetom višeg suda pokušavao utjecati na donošenje sudskih presuda, bit će to uistinu prvorazredni skandal u hrvatskom pravosuđu, gdje ionako skandala ne manjka.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više