Politika & Kriminal

Otkrivamo: Inspektori u nalazu lagali o pesticidima da zaštite proizvođača i koristili neovlašteni laboratorij

Laži inspektora postale su ključni instrument napada na novinare

Službeni inspektori zaduženi za nadzor Eko Severa obmanuli su javnost lažirajući jedan od ključnih navoda kojim su pokušali zaštititi navedenog proizvođača.

Osim što je lažirao dio svog nalaza, osječki Bioinspekt za analizu je koristio laboratorij koji uopće nije ovlašten za testiranje pesticida pronađenih u jabukama Eko Severa.

Inspektori Bioinspekta d.o.o., osječke tvrtke ovlaštene od strane Republike Hrvatske za nadzor i certificiranje ekoloških proizvođača u središtu afere s prodajom lažne ekološke hrane, u medijskim istupima i u službenim priopćenjima, kazala je bi njihove kontrole otkrile pesticide u prodavaonicama čak i ako je roba s pesticidima u međuvremenu uklonjena i povučena iz prodaje.

“Znači, nije se moglo dogoditi da je netko kontaminirao voćnjak, skladište ili prodavaonicu, a da to rezultati sljedećih analiza ne pokažu”, stoji u priopćenju Bioinspekta.

‘Uistinu egzotično i malo vjerojatno objašnjenje’

Prema tom objašnjenju ovlaštenih inspektora nije postojala ni teoretska šansa da je navedeni maloprodajni lanac i proizvođač prodavao ili distriburao robu s pesticidima nedopuštenim u ekološkom uzgoju. Da su u prodavaonici ili skladištu, u bilo kojem trenutku, bili proizvodi s pesticidima, tvrde inspektori, svi ekološki proizvodi također bi se kontaminirali.

Ta tvrdnju postala je ključni dokaz proizvođača za navodnu urotu protiv njega i grubu klevetu da su novinari na analizu Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar podmetali jabuke drugog proizvođača.

Međutim, Telegram je razgovarao s najrevelantnijim stručnjacima u Hrvatskoj koji kažu da je ovo objašnjenje “uistinu egzotično”, “iznimno malo moguće”, “jako teško”, odnosno da bi razina pesticida bila ispod granice detekcije instrumenata.

Ispod granice detekcije instrumenata

“Nakon što su plodovi ubrani i smješteni u zatvoreni prostor, bilo bi uistinu egzotično, odnosno teško, da dođe do transfera ostataka pesticida s voća iz jedne kašete na voće u drugoj kašeti”, izjavio je mr.sc. Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u sklopu kojeg radi Odsjek za pesticide, referentni laboratorij za ostatke pesticida u voću, povrću i žitaricama. Mr.sc. Katalenić, voditelj najrelevantnijeg državnog tijela za zdravstvenu ispravnost hrane i pesticida u njoj, dalje kaže:

“Ostatke pesticida bilo bi moguće naći kod potvrđeno proizvedenih organskih proizvoda samo u slučaju da ih netko tko radi u skladištu namjerno prebacuje iz kašeta i miješa s drugim voćem koje nije iz organske proizvodnje. Mora se znati da se ostaci pesticida ne nalaze samo na kori proizvoda nego i u samom plodu. Biljke se tretiraju pesticidima tijekom cijelog razdoblja rasta tako da se ostatak pesticida može naći unutar ploda, ali i penetracijom kroz koru.”

“Ostatak pesticida se traži u cijelom plodu, a ne samo u kori. Kada bi, hipotetski, jednostavnom fizičkom manipulacijom došlo do prijenosa pesticida s jednog ploda na drugi uz uvjet da neki plod ima ostatke pesticida i to samo na površini ploda, mislim da bi čak i u tom slučaju bilo teško analitički dokazati bilo kakav ostatak prenesenog pesticida. To znači da bi rezidue pesticida bile ispod granice detekcije instrumenata”.

Evidentna laž koja štiti proizvođača

Nakon što smo, dva dana prije objave članka s rezultatom analize, obavijestili vlasnike Eko Severa da nisu dobro prošli, naši su reporteri primijetili i dokumentirali instantno povlačenje spornih jabuka iz distributivne mreže; isto su primijetili i brojni redovni kupci koji su tu primjedbu iznijeli u dopisima Telegramu i na društvenim mrežama.

Lažna tvrdnja inspektora da unos robe s pesticidom kontaminira čitavu prodavaonicu postala je ključan instrument klevetanja i temelj svih teorija zavjere o analizi Zavoda Štampar. Sve tvrdnje inspektora i proizvođača ponavljali su PR agenti, konzultanti i blagonakloni mediji, a nitko iz Ministarstva nije reagirao

Četiri dana nakon povlačenja jabuka iz prodavaonica, na teren izlaze inspektori Bioinspekta, uzimaju uzorke i izdaju službeno priopćenje da navedenih pesticida nema u dućanima.

Još važnije, inspektori Bioinspekta u nalazu tvrde ne samo da ih trenutačno nema, što je razumljivo s obzirom na povlačenje robe, nego lažu da je njihova kontrola neupitno pokazala kako pesticida nikad nije bilo niti ih je teoretski moglo biti u tim prostorijama. Osim Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kontaktirali smo i cijenjene neovisne laboratorije poput Bioinstituta osnovanog 1949. godine, sa sjedištem u Čakovcu.

Instrument napada na novinare i stručnjake

“Ako su organski proizvodi smješteni u istoj prostoriji s neorganskim, no fizički se ne dodiruju, iznimno je mala mogućnost da će doći do kontaminacije”, rekla je voditeljica laboratorija za ekologiju dr.sc. Teuta Tompić.

Lažna tvrdnja inspektora da unos robe s pesticidom kontaminira čitavu prodavaonicu, skladište ili voćnjak postala je ključan instrument klevetanja i napada na analizu Zavoda dr. Andrija Štampar. Sve tvrdnje inspektora i proizvođača redom su ponavljali PR agenti, konzultanti i blagonakloni mediji.

U Narodnim Novinama od 30. travnja 2015. godine objavljeno je kako Inspecto od Ministarstva poljoprivrede dobiva ovlaštenje za analizu pet pesticida. Ntii jedan od njih nije na popisu pesticida pronađenih u jabukama Eko Severa

Dubinski skandaloznim smatramo činjenicu da nitko iz Hrvatske akreditacijske agencije ni Ministarstva poljoprivrede nije primijetio ni reagirao na očigledno netočne i lažne tvrdnje inspektora koje su ovlastili za nadzor i izadvanje certifikata. Taj smo upit poslali Ministarstvu poljoprivrede i samom ministru Jakovini u četvrtak popodne, no odgovorili su nam samo citiranjem zakona, pravila i uredbi, izbjegavajući konkretne odgovore o inspekciji i nadzoru.

Koristili laboratorij koji nije ovlašten za te pesticide

No, to nije jedini problem sa nalazom ovlaštenih inspektora. Za potrebe analize pesticida u prodavaonicama, skladištima i voćnjacima Eko Severa korištene su usluge laboratorija Inspecto d.o.o., sa sjedištem u Đakovu.

U Narodnim Novinama od 30. travnja 2015. godine objavljeno je kako Inspecto od Ministarstva poljoprivrede dobiva ovlaštenje za analizu pet pesticida od kojih niti jedan nije na popisu pesticida pronađenih u jabukama Eko Severa: diflubenzuron, fenazaquin, hexaconazole, tebuconazole, thiacloprid.

U analizi koju je na organskim jabukama proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Andija Štampar, pronađeni su sljedeći pesticidi: acetamiprid, boskalid, klofentezin, metoksifenozid i piraklostrobin. Dakle, niti jedan se ne poklapa s onime za što Laboratorij Inspecto d.o.o. iz Đakova ima odobrenje Ministarstva.

Laboratorij lagao oko svojih službenih ovlaštenja

U razgovoru su nam ljudi iz Inspecta kazali da su od svibnja u proceduri dobivanja akreditacije i za ostale pesticide, no ona formalno još nije izdana. “Dobit ćemo je za desetak dana”, kazali su nam i zatim ustvrdili da su u međuvremenu mogli postupati kao akreditirani laboratorij.

18c652dc5bb83149a41696e7e0206c76

Ravnatelj Hrvatske akreditacijske agencije to je demantirao i pismeno nam potvrdio da akreditacija vrijedi tek od trenutka javne objave, a Inspecto je trenutno akreditiran samo za svinjske i goveđe trupove. Nakon toga ponovno smo kontaktirali Inspecto da se očituju na ovo, no ovaj put su kazali da će akreditaciju dobiti u ponedjeljak i da nam više od toga ne može reći.

Propis Europske komisije (No. 788/2012) za nacionalni monitoring pesticida svake zemlje nalaže da laboratoriji moraju moći analizirati 255 pesticida za klasičnu vrstu uzgoja. Kako je onda moguće da se za provjeru organskog uzgoja, koji je daleko zahtjevniji, angažira laboratorij koji je ovlašten za provjeru svega pet pesticida? Iz Ministarstva poljoprivrede odbili su odgovoriti i na ovo pitanje.

Šutnja ministra i svih nadležnih osoba

Također smo zatražili popis svih provedenih inspekcija u svim hrvatskim prodavaonicama i trgovačkim lancima koji prodaju ekološke proizvode u posljednjih pet godina, s rezultatima analiza, kako bi javnost konačno doznala provode li se stalne i sustavne inspekcije na prodajnom mjestu. Mali proizvođači i vlasnici malih ekoloških dućana tvrde da im nitko nikad nije došao kontrolirati robu. Nismo dobili odgovor na niti jedan od naših osam upita.

Za komentar stručnog mišljenja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ostalih laboratorija u četvrtak smo kontaktirali i direktore Bioinspekta, no nisu nam odgovorili na upite. Također nismo dobili odgovor na pitanje je li uobičajena praksa da ovlaštena nadzorna tijela reklamiraju proizvođače koje bi trebali nadzirati.


Novo: Nakon objave ovog članka u tiskanom Telegramu, inspektori Bioinspekta sa svoje su Facebook stranice uklonili status na kojem se hvale spornim nalazom i laboratorijskom analizom.

Nastavite čitati