Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Žalac uvjerava USKOK da nije slala poruke Josipi Rimac zato da bratu sredi državni ispit: 'Samo nisam htjela da čeka'

Bivša ministrica negira da je preko Josipe Rimac urgirala za brata koji radi u Gradu Zagrebu

FOTO: Vjekoslav Skledar

Protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac USKOK je za sada podigao jednu optužnicu. Njome joj se na teret stavljaju malverzacije prilikom dodjele potpora, namještanje zapošljavanja u HEP-u, te sređivanje prolazaka na državnim stručnim ispitima. Nagađa se da će puno okrivljenika, a ukupno ih je 27, priznati krivnju i tražiti nagodbu s USKOK-om.

Među onima koji su uz Josipu Rimac obuhvaćeni ovom optužnicom je i bivša ministrica Gabrijela Žalac. USKOK sumnja da je Rimac sredila Ivanu Ivankoviću, bratu Gabrijele Žalac prolazak na državnom stručnom ispitu. Ivanković je u to vrijeme bio pomoćnik Mirke Jozić, pročelnice u Gradu Zagrebu. Bio je, kao u ostalom i sada, zadužen za energetiku, gospodarenje energijom i održivi razvoj Grada Zagreba. Prema službenim podacima Grada Zagreba Ivanković se sada bavi i klimom. Žalac od početka negira bilo kakvo kršenje zakona u bratovom slučaju.

Sređivanje državnog stručnog ispita

Krajem travnja 2019. Ivan Ivanković trebao je položiti državni stručni ispit, a USKOK vjeruje kako je njegova sestra zbog toga urgirala kod svoje prijateljice. Drugim riječima, istražitelji su na osnovu pronađenih poruka zaključili da je Gabrijela Žalac tražila pomoć od Josipe Rimac, dok je ova pak tražila od Terezije Marić, koja je u Ministarstvu uprave bila zadužena za državne stručne ispite, da osigura prolazak Ivankoviću neovisno o pokazanom znanju.

Zbog toga je, kako stoji u optužnici, Gabrijela Žalac 26. travnja 2019. javila Josipi Rimac da joj brat sutra polaže ispit. Uslijedila je intenzivna komunikacija dvije prijateljice. Rimac piše da ide ‘javiti’, a Žalac joj nakon toga šalje ‘poljubac’.

‘Brat od Gabi polaže. Pripazite malo’

Istovremeno Rimac je snimljena kako govori Tereziji Marić da ‘brat od Gabi polaže’. Uz to dodaje da je ‘on u Gradu Zagrebu’ i da ‘pripaze malo’. Terezija Marić uzvraća da će provjeriti. Povratno javlja Josipi Rimac da još nema komisije za 25. svibanj, ali da će zapisati napomenu i pitati 3-4 dana prije.

Dan prije ispita Gabrijela Žalac poslala je Josipi Rimac poruku s podsjetnikom: ‘Sutra u 08.30h start, Ministarstvo uprave, Maksimirska 63. Cmokac”. Rimac joj uzvraća: “Sve riješeno samo opušteno”.

Iz toga USKOK zaključuje da su Josipa Rimac, Gabrijela Žalac i Terezija Marić sudjelovale u sređivanju prolaska na državnom stručnom ispitu za Ivana Ivankovića.

Kako se Gabrijela Žalac pokušava izvući?

Gabrijela Žalac u svojoj je obrani zanijekala krivnju. Optužnicom joj je na teret stavljeno poticanje Josipe Rimac na trgovanje utjecajem, a Kaznenim zakonom za to je predviđena kazna do pet godina zatvora. Žalac očito nema namjeru priznati kazneno djelo, dapače odlučno ga poriče.

“U komunikaciji s Josipom Rimac, koja mi je prijateljica, nije mi ni u primisli bilo da ju pitam da se pogoduje mom bratu kod polaganja državnog stručnog ispita”, uvjeravala je istražitelje u svom iskazu Gabrijela Žalac. Zatim je objašnjavala što su zapravo trebale značiti poruke koje su pronađene u njezinom i mobitelu Josipe Rimac, te što je trebao značiti razgovor s Terezijom Marić.

“Ja samo nisam željela da moj brat čeka na ispitu cijeli dan. Samo sam htjela da sve teče kako treba”, izjavila je Gabrijela Žalac. Istražitelji joj, proizlazi iz optužnice, nisu povjerovali. Naime, smatraju nelogičnim da je Josipa Rimac tražila od Terezije Marić da ‘pripazi’ na Ivana Ivankovića samo zato da on ne čeka dugo na ispitu. Osim toga, primjećuju istražitelji, ni činjenica da je javila Josipi Rimac točno vrijeme bratovog ispita ne govori u prilog tezi iz njezine obrane.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više