Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ovako sporazum o novoj vladi mijenja Njemačku: Marihuana se legalizira, bit će lakše doći do državljanstva, stanovi pojeftinjuju

Izdvojili smo glavne politike buduće njemačke vlade socijaldemokrata, liberala i zelenih

(200810) -- BERLIN, Aug. 10, 2020 (Xinhua) -- German Vice Chancellor and Finance Minister Olaf Scholz attends a press conference in Berlin, capital of Germany, Aug. 10, 2020. German Social Democratic Party (SPD) proposed Olaf Scholz as candidate for Chancellor at the upcoming election in 2021.,Image: 551375178, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Semafor koalicija na korak je do zelenog svjetla: Njemačka bi već u prosincu trebala dobiti novu koalicijsku vladu socijaldemokrata, liberala i zelenih, na čelu s kancelarom Olafom Scholzom iz redova SPD-a. Stranke buduće vlade – po čijim je tradicionalnim stranačkim bojama i nastao naziv ‘semafor koalicija’ – objavile su u srijedu koalicijski sporazum koji još trebaju potvrditi stranačka tijela.

Na 178 stranica SPD, Zeleni i FDP detaljiziraju politike koje namjeravaju provoditi tijekom četverogodišnjeg mandata. Kako se može iščitati iz tih planova, u njemačkoj politici neće doći do dramatičnog zaokreta, no semafor koalicija će ipak donijeti određene promjene koje su već sad, u samoj najavi, izazvale pozornost i zanimanje šire u Europi – od povećanja minimalne plaće do reguliranja prodaje kanabisa.

Gradnja priuštivih stanova

U koalicijski sporazum ušao je jedan od ključnih zahtjeva SPD-a, a to je povećanje minimalne satnice. Budući kancelar Scholz to je bio najavio kao jednu od prvih mjera u prvoj godini mandata. Umjesto dosadašnjih 9,60 eura, minimalna plaća će, prema dogovoru, biti podignuta na 12 eura po satu.

Suočena s krizom priuštivog stanovanja, koja je nedavno eskalirala u Berlinu – stanovnici glavnog grada su na referendumu podržali ideju da gradske vlasti preuzmu upravljanje stanovima u vlasništvu velikih nekretninskih kompanija – nova koalicijska vlada planira značajna ulaganja u tom području. Predviđena je izgradnja 400 tisuća novih stanova godišnje, od čega sto tisuća javno subvencioniranih stanova. Time se očito nadaju smanjiti pritisak na cijene stanova i najamnine.

Lakše do državljanstva

Stranke su se, nadalje, usuglasile da će pojednostaviti dobivanje njemačkog državljanstva za useljenike i omogućiti “višestruko državljanstvo”, kako piše u sporazumu. Prema tumačenju medija, to znači da će semafor koalicija omogućiti dvojno državljanstvo za građane iz država koje nisu članice Europske unije. Dvojno državljanstvo je, u načelu, u Njemačkoj sada zabranjeno, ali postoje iznimke, primjerice za državljane drugih članica EU-a.

Olakšavanje stjecanja njemačkog državljanstva postići će se i skraćivanjem rokova – umjesto dosadašnjih osam godina, državljanstvo bi se ubuduće moglo tražiti nakon pet godina legalnog i reguliranog boravka u Njemačkoj, a pod posebnim okolnostima i nakon svega tri godine.

Legalizacija marihuane

Jedna od točaka u koalicijskom ugovoru koja je dosad najviše zaokupila pozornost europskih medija i javnosti odnosi se na legalizaciju kanabisa. Upotreba kanabisa u medicinske svrhe u Njemačkoj je legalna od 2017. Godine. No, sada bi se regulacija proširila tako da se omogući “kontrolirana opskrba kanabisom odraslim osobama u licenciranim trgovinama”, navode stranke u koalicijskom sporazumu. Time bi Njemačka otišla najdalje od svih EU država u pogledu legalizacije marihuane.

Nekoliko dana prije stranačkog dogovora o formiranju vlade, u medijima su objavljeni rezultati istraživanja koje tvrdi da bi, legalizacijom kanabisa, Njemačka ostvarila kombinirane uštede i dodatne prihode od 4,7 milijardi eura godišnje uz stvaranje 27 tisuća novih radnih mjesta.

Nakon četiri godine, vlada će procijeniti društveni utjecaj ovakve regulacije, pa će, očito, u skladu s time odlučivati o daljnjim potezima. Paralelno s dopuštanjem rekreacijske konzumacije i distribucije kanabisa u licenciranim trgovinama, stranke najavljuju stroža pravila za reklamiranje alkohola, duhana i kanabisa, kao i jačanje preventivnih programa usmjerenih na djece i mlade.

Okretanje zelenim energentima

Najveće europskog gospodarstvo trebalo bi, nadalje, do 2030., osam godina ranije nego što se planiralo, napustiti ugljen kao energent, što je bio zahtjev Zelenih, no u koalicijskom sporazumu stoji napomena “u idealnom slučaju” što sugerira da tu postoji manevarskog prostora. Do kraja desetljeća 80 posto energije trebalo bi dolaziti iz obnovljivih izvora što je značajan skok – u prvoj polovici ove godine udio obnovljivih izvora bio je nešto iznad 40 posto.

Snažno okretanje ekonomske sile prema obnovljivim izvorima utjecat će i na ostale države EU-a, kao što će jednako bitno biti kako će se nova njemačka vlada postaviti prema reformi europskih pravila o javnom dugu i deficitu. Prema postojećim pravilima, dug i deficit su striktno limitirani kako bi se spriječila pretjerana proračunska rastrošnost. No, u EU upravo traje rasprava o relaksaciji tih strogih regula (koje su privremeno stavljene van snage, zbog pandemije).

Dobra vijest i za Hrvatsku

Liberali, čiji bi čelnik Christian Lindner trebao biti novi ministar financija, žele zadržati fiskalnu disciplinu. Međutim, u koalicijskom sporazumu ipak je ostavljen prostor za razgovore na EU razini – spominje se gospodarski rast, održivost duga, ali i održive, klimatski prihvatljive investicije. To je dobra vijest za zemlje južne Europe, uključujući Hrvatsku, jer pokazuje da će nova njemačka vlada biti spremna na određene kompomise kad se radi o dugu i deficitu.

Među promjenama koje najavljuje semafor koalicija je i snižavanje dobi za aktivno biračko pravo. Ubuduće bi na izbore za Europski parlament i njemački parlament mogli izlaziti svi građani stariji od 16 godina.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više