Ovo je Penavina zamjenica. Najavljuje nerede u Vukovaru, ako se ne ispune uvjeti njenog šefa

Ivana Mujkić najavila je nerede ukoliko se ne usvoje tri zahtjeva koje je postavio gradonačelnik

ZADNJA IZMJENA: svi 28, 2020
Foto: PIXSELL

Zamjenica gradonačelnika Vukovara, Ivana Mujkić najavila je nerede ukoliko se ne usvoje tri zahtjeva koje je postavio gradonačelnik Ivan Penava. Ona je, zajedno s njim i svim gradskim vijećnicima HDZ-a prošloga tjedna napustila tu stranku, a najavu nereda u Vukovaru izrekla je u jučerašnjoj emisiji Gradski sat na Hrvatskom radiju Vukovar.

Opravdavajući Penavu i objašnjavajući njegov potez rekla je kako se ne radi o političkoj trgovini, niti njegovoj želji za zastupničkim mandatom i ulasku u Sabor, već o tome da se izbori za ono što unutar HDZ-a, on i ekipa koji su napustili stranku, u njoj nisu mogli ostvariti.

Zamjenica se oglušila na Telegramov upit

Dakle, pojasnila je Mujkić, njihova tri najvažnija uvjeta su: procesuiranje ratnih zločina, rješavanje gospodarskog pitanja i s tim u vezi donošenje zakona, te održavanje popisa stanovništva kojim bi se točno utvrdio broj osoba koje u tom gradu žive. ”Ukoliko se to ne riješi mi ćemo 2022., 2023. imati ovdje nerede. Ukoliko se to riješi ja se nadam da će Vukovar napokon početi živjeti onako kako bi trebao živjeti”, rekla je Ivana Mujkić pred kraj emisije, gostujući u programu vukovarskog radija.

Kako voditelj polusatne emisije Gradski sat, direktor Hrvatskoga radija Vukovar, Robert Rac nije zamjenicu gradonačelnika Penave zamolio za pojašnjenje na kakve nerede misli, tko bi iza njih mogao stajati i zašto smatra da će se dogoditi, obratili smo se Ivani Mujkić. Zamolili smo je da objasni svoj stav o neredima u Vukovaru, no ona se oglušila na naš upit.

‘Tko na nas krene loše, kreće đonom, dobit će lakat’

Ovo je u kratkom vremenu već druga ozbiljna prijetnja koja stiže iz Penavinih krugova. Vukovarski gradonačelnik koji se na parlamentarnim izborima kani pridružiti Domovinskom pokretu Miroslava Škore i koji bi trebao nositi njihovu listu u V. izbornoj jedinici, napuštajući HDZ-e prošle srijede, također je zaprijetio onima koji bi ih pokušali zaustaviti i ispriječiti se pred ostvarenjem ciljeva koje je, kaže, obećao Vukovarcima.

”Nemojte se igrati s Vukovarom i Vukovarcima. Iza nas stoji velika većina građana ovoga grada. Tko na nas krene loše, kreće đonom, dobit će lakat”, rekao je Penava.

Penava se već i ranije isticao potezima i izjavama koji su podgrijavali međunacionalne tenzije u Vukovaru, a vrhunac je bio organiziranje braniteljskog prosvjeda 13. listopada 2018. godine. Tada se u Vukovaru, prema njegovim procjenama, okupilo oko 20.000 ljudi, mahom branitelja (policija je objavila podatak kako je na skupu bilo oko 9.000 prosvjednika), a povod je – objašnjavao je Penava – nezadovoljstvo radom institucija u progonu i kažnjavanju ratnih zločina počinjenih nad Vukovarom i Vukovarcima tijekom Domovinskog rata.

Hoće li se 18. studenoga ponoviti ružne slike?

U posljednje vrijeme Penava je iznosio ozbiljne primjene na nedavno izglasani Zakon o popisu stanovništva koji će se održati sljedeće godine. Na jednoj od tiskovnih konferencija u ožujku, rekao je i ovo: “Kada treba pumpati popis stanovništva radi ostvarivanja prava, onda nas ima više, a kada treba živjeti u Vukovaru i plaćati račune, onda nas ima koliko nas ima.”

Jasno je pri tom da je mislio na primjedbe koje se u Vukovaru mogu čuti iz pojedinih krugova kao je ondje stvaran broj Srba značajno manji od onoga kojim se barata, što onda dovodi do ostvarivanja prava na dvojezičnost i upotrebu ćiriličnog pisma.

Nakon Penavinog izlaska iz HDZ-a, kada je za sobom povukao sve gradske vijećnike te stranke, kao i predsjednike temeljnih ogranaka, gradom se već širi priča da bi se na ovogodišnjem obilježavanju obljetnice sloma obrane Vukovara, 18. studenoga, kada će po prvi put taj dan biti državni praznik, mogle ponoviti ružne slike kakve su se tom prigodom zbile 2013. Tada je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizirao drugu kolonu sjećanja koja je na Memorijalno groblje krenula prije službene, te spriječili prolaz državnom vrhu u kojem su bili tadašnji predsjednik Republike, premijer i predsjednik Hrvatskoga sabora, Ivo Josipović, Zoran Milanović i Josip Leko.

Drago Hedl
Istraživački novinar
517 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program