Politika & Kriminal

Ovo na slici su migranti koje je policija u BiH zatvorila u kaveze

Snimka, koju su objavili članovi organizacije Are You Syrious, nastala na graničnom prijelazu Klobuk

FOTO: Screenshot

Članovi organizacije Are You Syrious objavili su snimku na kojoj se vidi grupa migranata koji su zatvoreni u metalne kaveze. Radio Sarajevo javlja kako je snimka nastala u prostorijama za zadržavanje Međunarodnog graničnog prijelaza Klobuk. Aktivisti tvrde da se u kavezima nalaze dvije obitelji migranata iz Iraka, među kojima je sedmero odraslih i petero djece. Migrantima navodno nije dopušteno da zatraže azil u BiH pa u kavezima čekaju da ih se vrati u Crnu Goru.

Granična policija BiH potvrdila je priču, uz napomenu kako su migranti smješteni po standardima koje propisuje Europska unija. “Oni su noć proveli u prostorijama GP Trebinje u zatvorenom, nakon čega su dovezeni na MGP Klobuk i smješteni u prostoriju za zadržavanje koja je usklađena s EU standardima. Proveli su vremena onoliko koliko je trebalo pripadnicima MUP-a Crne Gore da dođu da ih preuzmu, otprilike sat ili dva”, rekli su iz policije.

Dodali su i da prostorije sa snimke, u kojima se nalaze migranti, imaju ventilaciju, propisane higijenske uvijete i video nadzor.

Migranti nisu bili zaključani

Za Radio Sarajevo su iz granične policije dodali kako na mnogim graničnim prijelazima njihovi službenici rade u prostorijama u kojima imaju daleko lošije uvjete nego migranti u prostorijama za zadržavanje.

Iz policije kažu kako su prostori u kojima su smješteni migranti izgrađeni od sredstava Europske unije, ali samo nisu “klasično zidani”. Pojašnjavaju kako su naprosto ograđeni metalnim pregradama, ali napominju da migranti u njima nisu bili zaključani. Demantirali su da se prema migrantima na bilo koji način nehumano postupalo.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu