Politika & Kriminal

Sve je zabavnije. Ministar Kuščević, doznajemo, mogao bi biti prvi u Hrvatskoj kažnjen za neupis u katastar

Telegram je upravo doznao za još jedan primjer briljantnog funkcioniranja državnih institucija

Ministar uprave, Lovro Kuščević, možda će biti prvi u Hrvatskoj protiv kojeg će Državna geodetska uprava (DGU) pokrenuti postupke radi neupisa promjena na nekretninama u katastar. Tako proizlazi iz odgovora koji je Telegramu stigao iz Kabineta ravnatelja DGU-a, Damira Šanteka.

U njemu priznaju da, otkako je donesen Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, nisu pokrenuli niti jedan prekršajni postupak. Razlog je prilično jednostavan i bizaran. Kako doznajemo iz odgovora koji je Telegram primio, DGU pokreće postupke tek kada zaprime prijavu. Dakle, ako im nitko ne dojavi da postoji problem, bilo koja osoba može mirno imati zgradu koju nije upisala u katastar, a da to nadležno tijelo nikada ne sazna.

Zvuči gotovo nevjerojatno, ali u Hrvatskoj tako za neupis u katastar nekretnina do sada nije kažnjen baš nitko, jer nitko nikoga nije prijavio DGU-u. Nejasno je zašto onda uopće u Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina postoje prekršajne odredbe, ako do Telegramovog otkrića o ministru Kuščeviću uopće nisu bile korištene u praksi.

Telegram je prijavio ministra

DGU-u smo se isprva obratili kada smo doznali da bivši HDZ-ov ministar graditeljstva i sadašnji ministar uprave u katastar nije prijavio promjene na česticama 3898 i 4038 k.o. Nerežišća. Kako smo već pisali, na prvoj je sagradio vilu za iznajmljivanje, a na drugoj nadstrešnicu (nezakonito jer prvo nije imao središnju građevinu, što je uvjet za pomoćnu) i štalu koju je kasnije zahvaljujući izmjenama Prostornog plana mogao prenamijeniti u stambenu zgradu.

Prema Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, kazna za prekršaj neprijavljivanja izmjena iznosi od tri do šest tisuća kuna. Kako smo DGU-u prijavili da Kuščević nije evidentirao promjene na obje parcele ministar može očekivati kaznu od najmanje 6 do najviše 12 tisuća kuna. Međutim kako će se taj proces odvijati, iz DGU-u su nam odbili otkriti pozivajući se samo na odredbe Zakona o državnoj izmjeri katastra nekretnina i Prekršajnog zakona.

Velika je mogućnost da u tom nadležnom tijelu baš i nisu sigurni kako postupiti u Kuščevićevu slučaju koji im je očito prvi. Kada smo DGU pitali da nam kao šestogodišnjaku opišu što sada slijedi za njih i ministra, dobili smo odgovor u kojem se opet samo pozivaju na Zakone bez specificiranja konkretnih koraka.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu