Politika & Kriminal

Pankretić žestoko napao Beljaka: 'On je najveći problem HSS-a, postali smo ljeviji od SDP-a'

Pankretić je ponovno kazao kako je spreman pomoći da se stranku sanira

19.06.2019., Vrbovec- Bozidar Pankretic na svojoj farmi za uzgoj junadi.
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Bivši ministar Božidar Pankretić u novom je istupu ponovno napao predsjednika HSS-a Krešu Beljaka, kazavši kako je Beljak najveći problem stranke. U razgovoru za Jutarnji list, Božidar Pankretić, za kojeg je spekuliralo da bi mogao pokušati svrgnuti Beljaka, ponovio je kako je “spreman pomoći da izvuče stranku iz ove situacije”.

Na pitanje o problemima u HSS-u, Pankretić je kazao: “Gdje je problem? Problem je u Beljaku jer on ne zna okupljati ljude oko sebe, nego ih je rastjerivao”. Smatra da Beljak ne razumije specifičan kontekst unutar kojeg djeluje HSS, u kojem se zahvaća centar s lijevim i desnim elementima. Prema Pankretiću, HSS je sada pozicioniran ljevije od SDP-a, te je zaboravio na poljoprivredu.

‘HSS je sada postao ljeviji i od SDP-a’

“Vođena je pogrešna politika. HSS se odmaknuo od svojih tradicionalnih vrijednosti i izgubili smo svoje glasače koji su generacijama glasali za nas”, kazao je. “Da se razumijemo, nije toliki problem suradnja i koalicija sa SDP-om nego to što je HSS postao ljeviji i od SDP-a”.

“HSS postao potpuno neprepoznatljiv biračima. Nema nekakvih konkretnih politika za koje se zalaže, ne nudi rješenja za probleme. Potpuno smo zaboravili na poljoprivredu, seljake i sve one koji žive od svog rada”. Pankretić nije kazao da bi se kandidirao za neku rukovodeću funkciju, ali je ponovio da je spreman pomoći.

‘Zašto se nismo angažirali oko poljoprivrede’

“To ne znači da imam neke velike ambicije preuzeti stranačke funkcije, ali mogu biti potpora za promjene koje su nužne”, kazao je u intervjuu. HSS se, smatra, mora ponovno orijentirati na poljoprivredu i rješavanje problema ljudi koji žive u ruralnim područjima. “Ne mogu razumjeti zašto se nismo jače angažirali oko pitanja poljoprivrede jer sada je prilika da se sredstvima iz europskih fondova proizvodnja hrane poveća i postane konkurentna”.

Nakon slabog izbornog rezultata – HSS je spao na dva mandata – predsjednik stranke Krešo Beljak nije ponudio ostavku, a prema trenutnim informacijama, planira se ponovno kandidirati za čelno mjesto HSS-a.

Nastavite čitati