Penavi propada megalomanski projekt u Vukovaru pa je sve nervozniji. Sad je napao Ministarstvo kulture

Gradonačelnik i njegov zamjenik obrušili su se na Ministarstvo jer im, kažu, koče investiciju od 185 milijuna kuna - neboder od 36 katova

ZADNJA IZMJENA: srp 26, 2020

Dva novopečena zastupnika, HDZ-ov otpadnik i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (Domovinski pokret), te njegov zamjenik, dogradonačelnik Marijan Pavliček (HKS), prije nego što su zakoračili u Hrvatski sabor oštro su napali Ministarstvo kulture, jer im ondje, kako tvrde, ”onemogućavaju najveću investiciju u privatnom sektoru nakon Domovinskog rata u Vukovaru” i stopiraju razvoj tog grada.

A ta, ”najveća investicija u privatnom sektoru” vrijedna je, kažu Penava i Pavliček, 185 milijuna kuna. Riječ je, naravno, o izgradnji 36 katova visokog nebodera (o čemu je Telegram prvi pisao još prije dvije godine), u kojem je na šest katova trebao biti smješten i Hotel Hilton, a izgradnja te građevine, više i od Zagrebačke katedrale, svakako, trebala je biti Penavin opus magnum, po čemu bi vukovarski gradonačelnik, zlatnim slovima, zauvijek ostao zabilježen u povijesti grada.

Ministarstvo im ne da suglasnost

Ali, kaže Pavliček prije dva tjedna, stojeći pred ruševnom zgradom starog hotela, na ušću Vuke u Dunav, hotela kojeg je za 10 milijuna kuna kupio Grad Vukovar, a onda ga prodao švicarskim investitorima, tvrtki Immo Invest Partner, čiji su vlasnici Džek i Frenki Djordić, sve je zapelo zbog Ministarstva kulture. Ono je, tvrde Penava i Pavliček, ”stavilo svoju šapu” i ne daje im suglasnost za gradnju 200 metara visokog nebodera, jer, pojašnjava Penava, dio Vukovara od Luke do Vodotornja, ”tretiraju poput stare gradske jezgre Dubrovnika ili Šibenika”.

”Ovo je prava slika administracije u Hrvatskoj koja koči sve one dobre ideje i potencijalne investicije koje služe zajednici. Nećemo odustati od ovog projekta, štoviše, maksimalno ćemo pomoći i izaći u susret investitorima jer je u interesu našeg grada da imamo jedan takav velebni objekt i u interesu nam je da Vukovar postane središte kongresnog turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske” kaže Pavliček.

Investitori uplatili jamčevinu

Čak i u vrijeme dok je Penava imao priličan utjecaj u HDZ-u i dok mu se u sad već njegovoj bivšoj stranci itekako gledalo kroz prste zbog političkih nepodopština koje je radio, nije uspio slomiti suradnike stare i nove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, da dopuste šaku u oko u središtu Vukovara, neboder koji bi stršao 200 metara u zrak i narušavao vizuru središta grada.

I sada eto, sve je stalo, gradonačelnik i njegov zamjenik, Penava i Pavliček, vrlo su nervozni jer im, kako govore, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture ”ne želi dati suglasnost na izmjenu prostorno planske dokumentacije”, zbog čega Grad Vukovar ne može investitorima omogućiti gradnju objekta. Pa sada sve stoji iako su investitori uplatili jamčevinu od 1,07 milijuna kuna, dok su ostatak od 10,23 milijuna kuna Gradu Vukovaru, vlasniku sadašnjeg ruševnog hotela Dunav, trebali isplatiti osam dana nakon dobivanja pravomoćne građevinske dozvole. A to ne mogu jer je Ministarstvo kulture ”stavilo svoju šapu” na izdavanje suglasnosti za izmjenu prostorno planske dokumentacije.

Rok za dozvolu istječe 4. studenog

Penava je, pričaju njemu bliske osobe, bio uvjeren kako će sve biti prelomljeno preko koljena kada Domovinski pokret, kome se priklonio, uđe u Vladu a Miroslav Škoro postane premijer, no kako se nije dogodilo ni jedno ni drugo, dva saborska zastupnika iz Vukovara, gradonačelnik i dogradonačelnik, Penava i Pavliček, sada će morati nastaviti borbu u Hrvatskom saboru. Jer, rok u kojem investitori, braća Džek i Frenki Djordić, trebaju ishoditi pravomoćnu građevinsku dozvolu za Vukovar Tower, visok 36 katova, istječe 4. studenoga.

U ugovoru stoji kako će ostatak novca od 10,23 milijuna Gradu Vukovaru biti isplaćen tek kada investitori dobiju pravomoćnu građevinsku dozvolu, tako da je nervoza u Penavinim redovima razumljiva, tim više što Ministarstvo kulture ne pokazuje namjeru popustiti. To se da iščitati i iz odgovora kojeg je dobio Telegram.

Reakcija iz Ministarstva kulture

”Prema svim dosadašnjim saznanjima o ovom projektu i dalje ostaje nejasno zašto investitor preko Grada Vukovara inzistira na građevini tipa neboder i to ekstremne visine od 200 metara, umjesto razmatranja mogućih drugačijih, prihvatljivih oblika izgradnje istog sadržaja na ovoj lokaciji”, stoji u odgovoru Telegramu uz dodatak kako je, umjesto da se ide nebu pod oblake, ”prihvatljivo povećanje površine za izgradnju na susjednim česticama koje su također u vlasništvo Grada Vukovara”.

”Neuvažavanjem postojećeg Urbanističkog plana uređenja ‘Šire središte grada’ UPU-1, izrađenim u skladu s postojećom Konzervatorskom podlogom te inzistiranjem na prihvaćanju Izmjena konzervatorske podloge radi izgradnje ekstremno visoke građevine u neposrednoj blizini najuže povijesne jezgre, Konzervatorski odjel u Vukovaru kao nadležno tijelo Ministarstva kulture dovodi se u poziciju odobravanja stručno neprihvatljivog zahvata zasnovanog na subjektivnoj zamisli, bez ikakve poveznice s cjelovitim i sustavnim planiranjem urbanog razvoja Vukovara”, stoji u odgovoru Ministarstva kulture na Telegramov upit zbog čega su nastali problemi u izdavanju suglasnosti.

Što će biti nakon isteka roka?

Zaključuju kako je očito da investitor ”nije uvažio postojeći urbanistički plan”, te da ”postupak izmjene prostorno-planske dokumentacije, treba biti napravljen sukladno zakonom propisanoj proceduri”. Sve to, naravno, morao je znati i Ivan Penava kada je kao gradonačelnik Vukovara s investitorima dogovarao gradnju Vukovar Towera od 36 katova, no očito se nije previše obazirao na zakonom propisane procure potrebne za izmjenu prostorno planske dokumentacije.

Još više začuđuje što su se, kako ih je Penava predstavio, ”švicarski investitori” Džek i Frenki Djordić kanili upustiti u investiciju vrijednu 185 milijuna kuna, a da prije tog nisu provjerili je li to, s obzirom na konzervatorske uvjete, uopće izvedivo. Jer, u uređenoj zemlji poput Švicarske sigurno nije moguće graditi što se tko gdje čega sjeti.

Najzanimljiviji dio priče počet će za manje od četiri mjeseca, početkom studenoga ove godine, kada istekne rok u kojem je trebalo ishoditi pravomoćnu građevinsku dozvolu i kada su švicarski poduzetnici, odnosno njihova tvrtka Immo Invest Partner, gradu Vukovaru trebali isplatiti više od 10 milijuna kuna za derutni hotel na čijem mjestu treba niknuti Hilton. Preuzmu li tada stvar u svoje ruke sudovi, priča o Vukovar Toweru imat će nove, još uzbudljivije epizode.

Drago Hedl
Istraživački novinar
518 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program