Politika & Kriminal

Plenković je na Vladi potvrdio da će socijalni radnici dobiti status službene osobe. Divjak će isto tražiti za učitelje

Na ugroženost učitelja upozorava se već godinama, no dosad nitko iz Ministarstva nije reagirao

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici Vlade potvrdio da će socijalni radnici dobiti status službene osobe. Premijer je na početku sjednice osudio napad na zaposlenike Centra za socijalnu skrb u Đakovu u kojem je jedna djelatnica ubijena a djelatnik ranjen te se bori za život, te je najavio da će ispuniti zahtjev koji su nakon zločina iznijeli predstavnici socijalnih radnika. “Pitanje statusa službene osobe za socijalne radnike bit će riješeno. Unaprijedit ćemo i međuresornu koordinaciju”, rekao je premijer, prenosi N1.

Jutros se pojavila informacija kako će isti prijedlog za radnike iz odgojno-obrazovnog sektora iznijeti i ministrica Blaženka Divjak, a doznaje ju N1. Sličnu inicijativu svojedobno su predložili i radnici u zdravstvu. Inače, prijedlog da se socijalni radnici na ovaj način zaštite rezultat je problema koji su se kroz godine nanizali u tom sektoru, a na koje često upozoravaju.

Problemi u obrazovnom sustavu

Na probleme, pak, u odgojno-obrazovnom sustavu već niz godina upozoravaju sindikati, koji su zbog nasilja nad profesorima i nastavnicima već prosvjedovali diljem Hrvatske. Da je riječ o velikom problemu postalo je jasno i nakon incidenta u Tehničkoj školi Čakovec, kada je profesor Franjo Dragičević agresivno uzvratio učeniku jer je, kako je rekao tada, dugo trpio nasilje. Tada su ga javno zaštitile brojne njegove kolege diljem zemlje. Ministrica je tada osudila profesorov način obračuna, te je dobio opomenu, no nakon istrage Dragičević ipak nije dobio otkaz.

Upitan misli li da bi i carinici i poreznici trebali dobiti status službene osobe, poput socijalnih radnika, ministar financija Zdravko Marić je prije današnje sjednice Vlade rekao da o tome vrijedi razmisliti.
“Smatram da rade vrlo vrijedan i važan posao, koji vrlo često nije tako ugodan”, ocijenio je, dodavši da se puno pričalo o krajnjim mjerama koje nisu baš ugodne, ali misli da se carinici i poreznici dobro nose sa svim izazovima.

Nastavite čitati