Plenković na debati, posve ozbiljno: ‘Hrvatska je osigurala uredan Brexit’

Plenković se hvalio uspjesima Hrvatske tijekom predsjedanja EU-om

ZADNJA IZMJENA: lip 29, 2020

Jedna od tema današnje debate bila je i hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. Nakon što je šef SDP-a Davor Bernardić nabrajao sve loše momente, rekavši kako je Hrvatska prespavala posljednjih šest mjeseci te da nitko nije čuo za nas, Plenković je počeo nabrajati uspjehe svoje Vlade.

Plenković je, posve ozbiljno, rekao kako je Hrvatska osigurala uredan Brexit. Rekao je, citiramo, ovako: “Hrvatska je u okviru predsjedanja napravila izvrstan posao u okviru mogućnosti. Osigurali smo uredan Brexit. Imali smo planiranih preko 160 događaja. Meni je žao radi vas što se to nije dogodilo. Hrvatska je koordinirala sve aktivnosti na razini Unije oko Covida.”

Bernardić ga je upitao želi li on reći da Britanija ne bi izašla iz EU te da je to glupost. Plenković mu je odgovorio da smo “mi dogovorili pregovore za buduće odnose s Velikom Britanijom”.

Britanija i dalje juri prema kaotičnom Brexitu

Ujedinjeno Kraljevstvo, inače, ponovno juri prema kaotičnom Brexitu. Uređeni Brexit, koji premijer spominje, odnosi se tek na formalni izlazak 31. siječnja koji bi se, vrlo je izgledno, dogodio i da Hrvatska nije predsjedala Europskom unijom.

Međutim, u pregovorima o budućim odnosima nema puno napretka pa još uvijek postoji rizik od toga da Velika Britanija iz EU izađe bez trgovinskog sporazuma.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program