Plenković najavio moguće diplomatske poteze protiv Rusije, nismo sigurni kako će predsjednica to primiti

Čelnici EU zaključili su da je Rusija kriva za napad nervnim otrovom u Britaniji

ZADNJA IZMJENA: ožu 23, 2018

Čelnici EU-a dogovorili su prilično oštru izjavu osude Rusije, koja se optužuje za napad nervnim otrovom u Engleskoj, neke zemlje razmatraju protjerivanje ruskih diplomata ili povlačenje svojih veleposlanika, a hrvatski državni vrh će u ponedjeljak razgovorati o tome kako će se postaviti, izjavio je u petak rano ujutro hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je rekao da se za vrijeme večere razgovaralo o napadu u Ujedinjenom Kraljevstvu u sklopu kojeg je otrovan bivši špijun Sergej Skripal. Britanska premijerka Theresa May izvijestila je svoje kolege u Europskom vijeću tijekom radne večere o napadu nervnim otrovom na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer u Salisburyju, u Engleskoj. Iznijela je temeljite informacije o napadu i rekla kako postoji mogućnost da je za napad odgovorna Ruska Federacija.

Hrvatska Vlada će u ponedjeljak odlučiti o pootezima

Plenković je istaknuo da se radi o ozbiljnom problemu koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja. Dodao je kako većina država dijeli stav Ujedinjenog Kraljevstva.

“Tu su sve članice pokazale solidarnost, usvojeni su dosta čvrsti zaključci, očekuje se također vrlo vjerojatno da se povuku određeni diplomatski potezi koje su već neke države članice najavile”, rekao je hrvatski premijer. Odgovarajući na pitanje o kakvim diplomatskim potezima govori, rekao je da nekoliko članica EU razmatra dvije opcije. Prva je uskraćivanje gostoprimstva dijelu akreditiranih predstavnika Ruske Federacije u njihovim zemljama, a druga da povuku na konzultacije svoje veleposlanike iz Moskve.

Kako će se postaviti Hrvatska bit će poznato nakon sastanka u ponedjeljak, rekao je. O ovoj temi će razgovarati državni vrh i vidjeti kako pokazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Tusk kaže da se Europsko vijeće slaže s britanskom vladom

“Europsko vijeće se slaže s britanskom vladom da je Rusija vrlo vjerojatno odgovorna za napad u Salisburyju i da nema drugog vjerodostojnog objašnjenja”, napisao je u poruci na Twittteru Donald Tusk.

Prije radne večere šefova država ili vlada 28 zemalja članica, sastali su se Theresa May, njemačka kanclerka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.
U priopćenju koje je nakon toga objavila britanska vlada također se kaže da nema drugog objašnenje osim onog da je za napad odgovorna Rusija.

Inače, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dok su druge zapadne vlade najavile protjerivanje ruskih diplomata i osudili Moskvu zbog terorističkog napada nervnim plinom, bila je prva zapadna državnica koja je čestitala Putinu na izbornoj pobjedi. Prva nakon Kine, Kube, Venezuele i Srbije. U komentaru Telegramovog Đive Đurovića možete pročitati kako je, zapravo, još jednom odabrala biti na pogrešnoj strani povijesti.

 

Mateja Gajnik
Telegram autor
137 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program