Politika & Kriminal

Plenković: 'Nisam rekao da je Kovačević prošao sigurnosnu provjeru. Pa to traje mjesecima!'

Premijer još malo o svađi s Milanovićem i aferi Janaf

Andrej Plenković danas je na otvorenju Europskog tjedna sporta još jednom komentirao aferu Janaf, optužbe predsjednika Milanovića i imenovanje šefa Janafa. Milanović je danas u posljednjem od svojih istupa komentirao da je Plenković “nervozan”, a on sam “bijesan”… Plenković sada na to kaže:

“Ne bih rekao da sam nervozan. Što se tiče bjesnoće, nadam se da je on dobro. Idući tjedan je Svjetski dan borbe protiv bjesnoće, nadam se da nema nekih ozbiljnijih posljedica”, pokušao je biti šaljiv premijer, pa još dodao: “Bjesnoća je jedna vrlo neugodna i zarazna bolest s vrlo ozbiljnim posljedicama”.

‘Nema tko znati za istragu osim ljudi koji na tome rade’

Milanovićeve uporne tvrdnje da je Plenković, kao premijer, trebao znati što se događa, biti informiran o provođenju istrage te da nije smio dozvoliti imenovanje Dragana Kovačevića na čelo Janafa, premijer je komentirao ovako:

“Ne znam koji ga to kamenčić u cipeli muči. Danas je veliki broj ljudi, stručnih ljudi, objasnio da, ako je u tijeku neka istraga ili izvidi, nema o tome što znati nitko osim onih koji na tome rade. Ja radim na drugi način, drukčije doživljavam trodiobu vlasti. Državom upravljaju institucije, upravlja Vlada. Imamo povjerenje u ljude koji rade u nadležnim institucijama”, rekao je.

‘Slučaj Saucha nije bio pritisak na DORH nego prijava kaznenog djela’

Tvrdi da se ne svađa s Milanovićem. “Nema naše svađe. Ja govorim ono što mislim. To je različito poimanje trodiobe vlasti i velika razlika u poimanju toga kako ja radim posao predsjednika Vlade, a kako je to on radio. On fundamentalno griješi. Njegov tadašnji ministar Ostojić jučer je rekao ono što sam ja rekao, da nema nedodirljivih, zaštićenih, nema onih koji su u nekoj stranci… Radi se posao”, rekao je.

Premijera su novinari pitali i je li bilo pritisaka na DORH kada se otkrila, recimo, afera Saucha. Kaže da se ta afera s aferom Janaf ne može usporediti.

“Postojao je već neki predmet koji se odnosio na Milanovićeve savjetnike i provjerili smo ima li nešto u tome, pa smo pozvali državne odvjetnike. Zamolio sam da se provjeri ima li još nekih čudnih stvari i vidjelo se da ima. To nije pritisak na DORH, to je de facto prijava kaznenog djela. Ovdje imate situaciju gdje DORH i policija provode samostalno tajne izvide, a za njih može znati DORH ili policija. Ja kada u uredu shvatim kao novi premijer da je kod bivšeg premijera bilo fabriciranja putnih naloga, pitam ljude ima li toga još i shvatim da se to još radi, koga ja da obavijestim – vas medije ili da zovem DORH? Pa nisu to pritisci”, rekao je.

‘Mi nismo rekli da je bilo sigurnosne provjere’

Premijera je novinarka pitala i kako je Kovačević prošao sigurnosnu provjeru prije nego što mu je potvrđen novi mandat na čelu Janafa. Nakon što je jučer rekao “Mi smo imenovanja radili da smo provjeravali sve. SOA je provjeravala redovitim putem”, sada tvrdi da sigurnosne provjere zapravo nije bilo.

Obraćajući se novinarima, rekao je: “Mi nismo rekli da je bilo sigurnosne provjere, to ste vi rekli. Mi smo rekli da je prošao sve procedure. Sigurnosne provjere traju jako dugo, i po tri mjeseca… Možemo mi čekirati svakoga, ali i kad čekiramo nemamo jamstava”, rekao je Plenković.

 

Nastavite čitati