Plenković o polemici s predsjednikom: Da ja istupam kao Milanović, nastala bi revolucija

Premijer je govorio i o slučaju Janaf te curenju informacija

ZADNJA IZMJENA: ruj 24, 2020
Foto: Screenshot N1

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović već se dva dana javno prepucavaju oko afere Janaf i toga tko je trebao, a tko nije, znati za istragu. Iako njihovu javnu razmjenu mišljenja Plenković, kako kaže, ne bi nazvao svađom, s predsjednikom je nastavio polemizirati i tijekom večerašnjeg gostovanja na HRT-u.

Ustvrdivši kako premijer i predsjednik moraju surađivati, Plenković je istaknuo da ima “krupnih tema” oko kojih se razilaze. Pa krenuo nabrajati da on nikada ne bi “odšetao s komemoracije dok se svira hrvatska himna” ili “ignorirao” konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora.

Revolucija na Markovom trgu

A onda se vratio i na aktualnu raspravu, oko toga je li znao ili trebao znati za istragu u slučaju Janaf. “Ne bi mi palo napamet da se ponašam na način da kažem da je skandalozno što ja nešto znam, a ja to po zakonu ne trebam znati. Ja bih isto tako mogao reći da je skandalozno da netko tko je predsjednik države napadne sud, napadne DORH i napadne policiju”, ocijenio je Plenković.

Premijer je uvjeren da bi se njega puno žešće kritiziralo da je istupao na isti način kao posljednjih dana Milanović. “U našem političkom sustavu, da sam ja kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a izgovorio istovjetne formulacije, garantiram da bi se digla revolucija na Trgu sv. Marka brojnih aktera koji bi rekli da je to nečuveno i da što sam se ja usudio izgovoriti prema pravosudnim tijelima”, prenosi HRT.

Tajming curenja informacija

Komentirao je i curenje informacija iz istraga. Njemu je, izgleda, najzanimljiviji trenutak kada se takvo curenje dosad događalo. “To nije dobro, dogodilo se nekoliko puta u mandatu naše prošle Vlade. Tu je slučaj Varga, pa slučaj Rimac, tajming je bio zanimljiv”, kazao je Plenković.

Objasnio je što misli pod tajmingom. “Jedan da nismo uspjeli shvatiti tko su nalogodavci u slučaju Varga, drugi da su mjere pukle baš državnoj tajnici iz moje Vlade par tjedana pred parlamentarne izbore. Ona tijela koja se time bave moraju naći odgovore na to tko pušta informacije”, zaključio je premijer.

Ponovno je pojašnjavao i da bivši šef Janafa Dragan Kovačević ipak nije prošao sigurnosnu provjeru, kako je najprije ispalo iz njegovih ranijih izjava. “Bilo je tu male neke konfuzije. Ja sam mislio na provedeni natječaj, nije bilo sigurnosne procjene pri imenovanju čelnika JANAF-a prije pet, šest mjeseci. Možemo i o tome razmisliti, ali niti tada nemate jamstvo”, kazao je, kako prenosi HRT, Plenković.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program