Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Plenković o prihvatu djece izbjeglica: 'Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga'

Božinović je danas potvrdio da razgovara s ministricom Bedeković o tome gdje bi se smjestilo djecu

Children play by their tents  in the overcrowded Moria migrant camp on the Greek Aegean island of Lesbos on March 5, 2020. - Greece's defence ministry on March 5 announced a week-long shipping ban around Aegean islands facing a migration surge from Turkey, excepting only EU and NATO patrol vessels and registered commercial ships. Greece is attempting to hold back a migration surge by land and sea from neighbouring Turkey that began last week after Ankara said it would no longer stop asylum seekers from entering Europe. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP)
FOTO: AFP

Hrvatska je spremna prihvatiti dio djece koja u nehumanim uvjetima žive u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima, rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković. Veliki broj djece bez pratnje, koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja nalazi se u centrima na grčkim otocima, koji su zadnjih dana zasuti dolaskom novih migranata.

“Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca”, rekao je Plenković novinarima u Sinju.

Članice EU-a će o prebacivanju djece razgovarati nakon što grčke otoke idućeg tjedna obiđe povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson. “Hrvatska je uvijek pokazivala izrazito humanitaran pristup. I mi smo bili zemlja koja je imala prognanike i koja je primila izbjeglice, naročito iz BiH. Djeca trebaju posebnu zaštitu”, istaknuo je premijer Hrvatske koja trenutno predsjeda EU-om.

Razgovaraju o tome gdje će ih smjestiti

O planu za izvlačenje djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova prošloga tjedna u Bruxellesu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica. “To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj”, rekao je ministrar unutarnjih poslova Davor Božinović. On je danas, gostujući na N1 Televiziji, potvrdio da je razgovarao s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o tome gdje bi se moglo smjestiti djecu.

“Za djecu bez roditelja znam da Ministarstvo demografije ima određene prostore u koje se mogu smjestiti ta djeca. razgovarao sam i s ministricom Bedeković o tome. Mi moramo znati s čime raspolažemo i kako možemo odgovoriti na tu situaciju”, rekao je Božinović.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više