Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković: 'Trenutno je suradnja važnija Mađarskoj, nego nama'

Orbanove izjave 'nisu dobre, ne pridonose pozitivnoj atmosferi'

FOTO: n1 screenshot

Premijer Andrej Plenković posjetio je danas Dubrovnik kako bi sudjelovao na 20. obljetnici Mosta “Franje Tuđmana”. Komentirao je izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana o “otetom moru”, u kontekstu protivljenja europskom embargu na rusku naftu. “Moramo s puno više distance reagirati na takve izjave koje se daju nesmotreno u unutarnjem političkom kontekstu. Nije ni prva ni zadnja”, kazao je premijer.

“U ovom trenutku je suradnja dviju zemalja važnija Mađarskoj”, naglasio je. “Hrvatska sada ima važan strateški položaj kao hub za naftu i plin, za opskrbu istočne Europe”, dodao je. “Naš teritorijalni integritet nije ugrožen”, poručio je. “Ove izjave nisu dobre, ne pridonose pozitivnoj atmosferi, pogotovo kad se izgovore na netočan i neozbiljan način”.

O prekidu trudnoće

Komentirao je i zakon o prekidu trudnoće, odnosno slučaj Mirele Čavajde. “Ovaj slučaj nema nikakve veze sa zakonom”, tvrdi. “Ima veze s jednom teškom situacijom gospođe Čavajde”, dodao je. “Imamo jasno regulirano što se događa nakon 10. tjedna trudnoće, postoje povjerenstva prvostupanjska i drugostupanjska. Trebamo čekati odgovor drugog stupnja”, rekao je.

“Zdravstveni sustav mora biti susretljiv i obazriv, a kod ovako teško slučaja mora pokazati dodatnu skrb. Siguran sam da liječnici koji su sada s njom u kontaktu, tako i postupaju”, dodao je premijer.

Izbori u BiH

Ponovno je komentirao izbore u BiH. “Milanović je išao Komšiću u kampanje, u crvenim šuškavcima u Sarajevo. To je bilo prije 12 godina, to su fakti. Ne sjećam se da je tada govorio o izdaji, nego ga je grlato i srčano podržavao”.

“Mi na izbornom zakonu radimo kontinuirano, na način da težimo dogovoru. Ne ponašamo se tako da stvaramo neprijatelje”, dodao je premijer.

“Ako netko drugi cijelo vrijeme podriva naše napore, onda taj nije tu da bi učinio dobro Hrvatima u BiH, nego ih zloupotrebljava. To je bit”, poručio je. “Nije normalno da godinama Komšić ne dolazi u posjet kao hrvatski član Predsjedništva BiH hrvatskim institucijama, niti da itko od nas ide u Sarajevo. Više to nas smeta nego bilo koga drugoga. Zato ćemo raditi na svoj način.”

‘Komunikacija na razini divljaštva’

Na Milanovićeve izjave o “izdajničkoj vladi”, Plenković je rekao: “On se ponaša kako se ponaša već dvije godine. Vidim da je puno ljudi koji su glasali za njega – požalilo. Razinu komunikacije spustio je na nivo prostačenja, ulice i divljaštva. Mi mu u tome nećemo biti partneri. Mi radimo sustavno, odgovorno za dobrobit hrvatskog naroda u BiH”.

“U Hrvatskoj radimo na tome da svi premoste covid krizu, sada energetsku krizu. I još europskim sredstvima omogućujemo bolji i kvalitetniji razvoj. To se u konačnici vidi, ta razlika. Zato ćemo mi držati svoju liniju, svoju politiku i nastojati širiti drukčiji ton, uključujući odnos prema medijima”, dodao je Plenković.

O proslavi 100. godišnjice rođenja Franje Tuđmana, rekao je: “Nema tu nikakvih podjela, HDZ je velik i jedinstven”. Na pitanje hoće li biti netko od obitelji Tuđman, rekao je da hoće.