Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Poduzetnici danas prosvjeduju na Trgu; Oreščanin: 'Razlog nisu epidemiološke nego ekonomske mjere'

Prosvjedna akcija na koju je pozvao UGP održava se danas od 10 sati na Trgu bana Jelačića

FOTO: HRT

Udruga Glas poduzetnika danas organizira prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića zbog, kako kažu, neadekvatnih mjera i diskriminatornih odluka prema poduzetnicima. Prosvjed počinje danas u 10 sati, a iz UGP-a su pozvali poduzetnike, obrtnike i građane da im se pridruže. O prosvjedu se govorilo i u emisiji HRT-a, U mreži prvog.

U njoj su gostovali ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Oreščanin je najprije prokomentirao izjavu Andreja Plenkovića da UGP potiče na neposluh i na kršenje mjera te mu poručio da ga treba biti sram.

“Mi ne potičemo na kršenje mjera, cijelo vrijeme se držimo epidemioloških mjera i poštujemo sve uredbe koje je Stožer donio. Vezano za današnju akciju više puta smo naglasili svim našim članovima i ljudima koji će doći da se drže epidemioloških mjera i da u izjavama koje će davati da budu iskreni, ali korektni”, ispričao je.

Predsjednik HOK-a: Ne podržavam prosvjed

Predsjednik HOK-a, Ranogajec, rekao je kako HOK štiti interese obrtnika, ali i kako prosvjed ne podržava. “U zaštiti obrtničkih prava mi imamo snagu argumenata i ne bavimo argumentima snage. Ja osobno ne mogu podržati ovakav prosvjed jer je cijela Europa u istoj poziciji. Naše mjere daju rezultate i ovih desetak dana koliko je potrebno da se strpimo, mislim da nema potrebe za akcijom. Razumijem ljude koji imaju problem s egzistencijom, ali ovo nažalost ništa neće riješiti”, rekao je.

Potom se oglasio Aladrović, koji je rekao da vlada zna kako su poduzetnici bjesni i nezadovoljni. “Od početka krize imamo otvorene razgovore sa svim udrugama poslodavaca i sindikata. Sve mjere je Vlada donijela u dogovoru sa svim asocijacijama koje zastupaju poslodavce i radnike, i u skladu sa svojim fiskalnim ograničenima. Mi iz te kože ne možemo pobjeći”, rekao je.

Nije se složio s tim da je prosvjed trenutno potreban. “Imamo izdašne ekonomske mjere i bolju epidemiološku situaciju, moramo održati još određene broj dana da bi otvorili ekonomiju. U Europi 17 od 27 zemalja ima policijski sat, jesmo li mi u Hrvatskoj o tome razmišljali”, pitao je Aladrović.

Oreščanin: Prosvjed nije protiv epidemioloških, nego ekonomskih mjera

Oreščanin je rekao kako mu je žao zbog pokušaja spinova vlade oko UGP-a. “Ovaj prosvjed nije protiv epidemioloških mjera, usmjeren je prema ekonomskim mjerama koje imaju tri ključna problema: diskriminatorne su prema određenim djelatnostima, drugo ljudi nisu pravilno obeštećeni, treća stvar – kašnjenje refundacija za minimalne plaće i način na koji se refundacija do sada radila”, rekao je.

Dodaje kako je, kada se na to dodaju priče s parafiskalnim nametima i HGK, suglasje svih poduzetnika da zahtijevaju odlazak ministra Ćorića. “Mislim da je to dovoljno razloga za prosvjed”, zaključio je. Potom se oglasio Ranogajec, koji je rekao kako se HOK izborio da vlada pomogne obrtnicima.

“HOK se za to izborila. Vlada je ponudila 70 posto granicu, ja sam predložio 60, prihvaćeno je. Da svi koji imaju pad prometa veći od 60 posto imaju svi prava”, rekao je o progovorio o moratorijima na kredite. “Žalostan sam jer Vlada nije donijela zakon da se zakonskim putem regulira moratorij na leasing, kredite. Mnogi su zbog banaka, nerazumijevanja leasing kuća pali u nemilost, rate im ostaju, a oni prihoda nemaju”, dodao je.

Aladrović: Ne mogu se složiti s Oreščaninom

Potom je Aladrović progovorio o mjerama, rekavši kako ih treba gledati iz epidemiološkog konteksta. “Zašto se ja duboko ne mogu složiti s gospodinom Oreščaninom da imamo ekonomski problem. Da je to tako, plaće bi imale strmoglavi pad jer bi poduzetnici dio tih sredstava pokušavali odvojiti za svoje poslovanje i mi bi imali rast nezaposlenosti, ali teze Oreščanina nisu točne jer plaće imaju blagi rast u 2020., što znači da se očuvala esencija poslovanja zbog državne intervencije, a nemate značajan pad nezaposlenosti”, rekao je na HRT-u.

Dodaje potom kako je jedino u sektoru ugostiteljstva pad nezaposlenosti veći od standarda i dodao kako je vlada toga svjesna i kako radi sve da pomogne. Kada se pak radi o 15. veljače i mogućem popuštanju mjera, rekao je kako se nada da će se mjere moći popustiti čim prije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više