Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Poduzetnik kojeg je Caritas prevario na plakate stavio biskupe, suce i tužitelje: ‘ovo su članovi zločinačke organizacije’

Na plakatima se nalazi 24 imena, uz to je 12 fotografija i još 12 silueta

FOTO: Drago Hedl

Rano jutros pred zgradom Županijskog i Općinskog suda u Osijeku, poduzetnik Marijan Ravlić parkirao je dvije prikolice s četiri džambo plakata i imenima 24 osobe koje smatra odgovornima za nepravdu kojoj je izložen. Pod velikim naslovom ”Udružena zločinačka organizacija” na plakatima je 12 fotografija i isto toliko silueta crkvenih dostojanstvenika, ravnatelja Caritasa, sudaca Općinskog, Županijskog Trgovačkog suda u Osijeku, općinskih i županijskih državnih odvjetnika, stečajnih upravitelja, sudskih vještaka i odvjetnika.

Unatrag protekla dva mjeseca Ravlić je postao poznat kada je s mobilnim džambo plakatima na kojim su uz papu Franju bile i fotografije đakovačkih biskupa Đure Hranića i Marijana Srakića, te tekstom na hrvatskom i talijanskom jeziku ”Oče, oprosti im jer ne znaju što čine”, obišao dobar dio istočne Hrvatske da bi prije desetak dana dvije prikolice parkirao pred zgradom Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru. Kako ga ondje nisu primili Ravlić se uputio do Kaptola, gdje je dvojici suradnika kardinala Josipa Bozanića objasnio razloge svog prosvjeda.

Crkva mu duguje 1,8 milijuna kuna

Kao što smo ranije pisali, Ravlić se na prosvjed odlučio zbog duga Đakovačko-osječke nadbiskupije koja njegovoj tvrtki RAMS nije platila izvođenje radova na nekadašnjem Duhovno rekreacijskom centru Emaus kraj Osijeka. Ima i pravomoćnu i ovršnu sudsku presudu Visokog trgovačkog suda kojem mu je osječki Caritas (čiji je osnivač bila Đakovačko-osječka nadbiskupija) trebao platiti oko 1,8 milijuna kuna.

Ali, Caritas je u međuvremenu gurnut u stečaj i ubrzo brisan iz Sudskog registra, da bi hitro, pod sličnim imenom s istom čelnom osobom i sjedištem na istoj adresi, nastavio istu djelatnost. Ravlić se nije mogao naplatiti a manji dio novca koji je bio na računu Caritasa prije stečaja također mu nije isplaćen. Sutkinja Općinskog suda u Osijeku, u međuvremenu, prihvatila je zahtjev odvjetnikâ Đakovačko-osječke nadbiskupije da se s isplatom pričeka do odluke Vrhovnog suda na kojem su uložili reviziju postupka. A na odluku o reviziji može se čekati godinama.

Tvrtka mu zbog završila u stečaju

Sve to dovelo je do stečaja Ravlićeve tvrtke RAMS. On smatra kako su suci tri osječka suda, stečajni upravitelji i sudski vještaci, na njegovu štetu, pogodovali Đakovačko-srijemskoj nadbiskupiji. Također, u ”udruženu zločinačku organizaciju” uvrstio je i trojicu općinskih te jednog županijskog državnog odvjetnika koji su odbacili njegove kaznene prijave protiv dvojice đakovačkih biskupa i drugih osoba.

Na pitanje zašto na džambo plakatima uz imena osoba koje smatra ”udruženom zločinačkom organizacijom” uz neke nisu objavljene i njihove fotografije već samo siluete, Ravlić odgovara:

“Danas sam pred zgradu Županijskog i Općinskog suda u Osijeku postavio mobilne džambo plakate s konkretnim imenima, te uz njihove fotografije naveo svaki pojedinačni krimen. Za one čije fotografije nisam mogao nabaviti, jer nisu javno objavljene, stavio sam siluete. Mnogi od njih, svjesni onoga što rade, skrivaju se od javnosti i mada su javne osobe, pomno paze da se neka njihova fotografija slučajno ne pojavi na Internetu. Tako se skrivaju od javnosti, a za to, s obzirom na ono što i kako rade, itekako imaju razloga.”

Ne brinu ga eventualne tužbe

Veli da ga ne brinu moguće sudske tužbe za klevetu, te eventualne tužbe da je stavljanjem imena i slika nekoliko sudaca triju osječkih sudova činio pritisak na pravosuđe.

“Nastavljam s prosvjednom akcijom i želja mi je da javnost sazna kako sam bestidno prevaren i kako je uništena moja obiteljska tvrtka RAMS. Do svega toga ne bi došlo da ne postoji duboka povezanost svih osoba čija sam imena danas izložio sudu javnosti”, kaže Ravlić za Telegram.