Politika & Kriminal

Pojavilo se pitanje je li OK da zemlje dok predsjedaju Unijom imaju sponzore. Za nas je to nebitno jer ih ionako teško nalazimo

U Vladi misle da neće biti problema jer će predsjedanje sponzorirati samo domaće tvrtke

Dok hrvatska Vlada pokušava dogovoriti sponzore za predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine, u EU se otvara rasprava trebaju li zemlje uopće prihvaćati sponzorstva privatnih kompanija dok su za kormilom Unije. U tu raspravu uključila se prije nekoliko dana i europska pravobraniteljica Emily O’Reilly.

Ona je odlučila ispitati pritužbu jedne nevladine organizacije koja smatra da bi Vijeće EU-a moralo propisati pravila kada je riječ o tvrtkama koje sponzoriraju šestomjesečna predsjedanja Unijom. Države članice koriste ta sponzorstva kako bi smanjile troškove predsjedanja, a uglavnom besplatno dobivaju automobile, hranu, pića i druge proizvode.

Pravobraniteljica pisala Vijeću

Kritičari, među kojima su bili i zastupnici Europskog parlamenta, tu praksu smatraju djelomično spornom. Prema njihovoj argumentaciji, kompanije mogu biti zainteresirane da utječu na donošenje europskih propisa. Zemlja koja predsjeda Unijom ima ključnu ulogu u vođenju zakonodavnog procesa i postizanju kompromisa oko novih EU propisa.

Europska pravobraniteljica prošlog je tjedna poslala pismo glavnom tajništvu Vijeća u kojem navodi da je primila pritužbu jedne nevladine organizacije. Taj se prigovor odnosi na činjenicu da Vijeće nema smjernice za sponzorstva.

A što s Hrvatskom?

O’Reilly očito to smatra nedovoljno transparentnim, jer je odlučila ispitati ovu pritužbu. Vijeću, od kojeg traži pisano očitovanje, preporuča i da u svojim smjernicama “pokrije” pitanje sponzorstava. U njezinom uredu odgovor očekuju do 13. rujna.

Hoće li njezin potez utjecati na hrvatsko predsjedanje EU-om i Vladinu potragu za sponzorima? Izvori iz Vlade smatraju da neće jer se pritužba, tvrde, odnosi na sponzorstva multinacionalnih kompanija, a hrvatsko predsjedanje sponzorirat će samo domaće tvrtke. “Nitko nas ne može spriječiti da promoviramo hrvatske proizvode”, kaže neslužbeno izvor iz Vlade.

Sponzori za kavu, vodu i sokove

Koje su to tvrtke, međutim, Vlada dosad nije otkrivala – cijeli proces traženja i dogovaranja sponzora, koji je navodno pri kraju, odvijao se mimo javnosti. Kako neslužbeno doznajemo, ugovori sa sponzorima bit će objavljeni, ali tek na kraju, kada posao bude sklopljen.

Prema dostupnim informacijama, sponzori bi za vrijeme hrvatskog predsjedanja trebali osigurati kavu, vodu i sokove. Još se navodno pregovara i s proizvođačima slatkiša, namještaja i vina. Sponzore za automobile Vlada nije uspjela pronaći.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu