Politika & Kriminal

Policija i USKOK objavili detalje jučerašnjih uhićenja. Traže istražni zatvor za šefa u GSKG-u i poduzetnike

Objavili su detalje o provizijama, namještanjima, zapošljavanju supruge, uređivanju šefovog stana...

17.06.2021. Zagreb - Policija i Uskok upali u GSKG: Uhicene cetiri osobe, medju njima i voditelj. Dovodjenje osumnjicenih

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Policija i USKOK danas su se oglasili priopćenjima u kojima iznose detalje jučerašnjih uhićenja u Zagrebu zbog sumnji u namještanje radova na zgradama u Zagrebu.

Javljaju kako je PNUSKOK više mjeseci surađivao s USKOKOM te na koncu dovršio istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana starosti 54, 49, 57 i 51 godinu. Sumnja se da su trojica muškaraca davala mito dok se za 54-godišnjaka sumnja kako je primao mito. Iako policija i USKOK ne navode imena, kako je Telegram ranije pisao radi se o jednom od šefova u GSKG-u Nevenu Blaževiću te trojici poduzetnika, vlasnicima građevinskih firmi: Davoru Režeku, Slaviši Veljkoviću i Mariju Juriniću.

Sumnja se da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, osumnjičeni 54-godišnjak s ostalim osumnjičenima dogovorio da će njihovim trgovačkim društvima i obrtima osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te poslova hitnih intervencija.

Pokazivao im druge ponude, da prilagode svoje

Osim toga dogovorili su da će on požurivati naplatu računa i osigurati im pružanje drugih usluga na zgradama kojima je upravljalo to društvo (GSKG). Zauzvrat su dogovorili da će on dobiti novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti pojedinog posla ali i da će mu oni pružati i druge usluge. Trojica osumnjičenih su, piše, na to pristala.

Policija dalje javlja kako je onda 54-godišnjak na različite načine pogodovao trgovačkim društvima i obrtima koji se bave građevinskim radovima, održavanjem zgrada te hitnim intervencijama. Radio je to tako da im je pokazivao ponude drugih tvrtki kako bi se oni mogli prilagoditi i dostaviti manju ponudu.

Dogovarao se s njima kod postupaka izravnog ugovaranja poslova te ih prioritetno angažirao za poslove hitnih intervencija i zahvata u odnosu na druge izvođače gradskog trgovačkog društva. Osim toga imali su prioritetnu naplatu izvedenih radova u odnosu na maksimalni zakonski rok kao i u odnosu na druga trgovačka društva i obrte.

Pokazivao im ponude drugih tvrtki da oni spuste cijene

Ima još. Sumnja se da je 54-godišnjak od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu obavještavao 49-godišnjeg osumnjičenika o aktualnim poslovima izvođenja građevinskih radova te mu pokazivao ponude drugih ponuditelja kako bi ovaj mogao napraviti povoljnije ponude i tako dobiti poslove.

Osim toga, sumnja se i da mu je korištenjem svojeg položaja i utjecaja dogovorio poslove i prije nego što bi bile pribavljene ponude drugih zainteresiranih izvođača, a dogovoreno je da mu 49-godišnjak zauzvrat isplati novčanu naknadu i obavi rekonstrukciju njegovog stana, bez naplate tih radova, što je Telegram jučer otkrio.

Osumnjičeni 54-godišnjak je u travnju 2020. godine, sumnja se, omogućio zapošljavanje supruge 49-godišnjaka u gradskom trgovačkom društvu putem agencije. U studenom 2020. godine joj je sredio ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a zauzvrat dobio rekonstrukciju stana, tvrdi se.

Treći osumničeni dobio poslove na vodovodu i kanalizaciji

O slučaju se oglasio i USKOK koji javlja kako je “donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice muškaraca zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i davanja mita u gospodarskom poslovanju”.

U svom su priopćenju malo detaljniji pa kažu da se sumnja kako je prvi osumnjičenik, 54-godišnjak, bio voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka GSKG-a te predsjednik Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG-a. Osim poslova s osumnjičenim 49-godišnjakom o kojima je javila policija, USKOK javlja i o njegovom dogovoru s trećeosumnjičenim.

S njim je dogovorio dodjeljivanje poslova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG pod uvjetom da mu isplati novčanu nagradu u iznosu od 10 posto vrijednosti svakog posla s GSKG te da u njegovom stanu izvrši određene radove bez naplate usluge radova.

USKOK predložio istražni zatvor

S četvrtim osumnjičenim je za proviziju od najmanje 2,5 posto od vrijednosti ugovorenih poslova omogućio njegovom trgovačkom društvu i građevinskom obrtu unosne građevinske poslove na zgradama pod upravljanjem GSKG kao i prioritetnu isplatu ispostavljenih računa.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu