Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Detalji velike akcije: Uhićen stečajni sudac, doznajemo tko su upravitelji također osumnjičeni za prevaru od 30 milijuna kuna

Priveden je stečajni sudac Mihael Kovačić

Danas tijekom jutra policija i USKOK upali su na zagrebački Trgovački sud. Još sinoć je, doznajemo, priveden stečani sudac Mihael Kovačić, kojeg sumnjiče za malverzacije.

Akcijom je obuhvaćeno još nekoliko stečajnih upravitelja koji su novac stečajnih dužnika, u dogovoru sa sucem, prebacivali na tvrtke s kojima su bili povezani ili čak, u nekim slučajevima, tvrtke u njihovom vlasništvu. Sumnja se da su stečajni dužnici oštećeni za 30 milijuna kuna.

Kako je upravo neslužbeno potvrđeno Telegramu, među osumnjičenima su i Branko Petanjek, koji je bio upravitelj u mnogim poznatim stečajevima, te njegova kći Iva Petanjek, također dugogodišnja stečajna upraviteljica.

Sudac Kovačić sam je, kako smo doznali, zatražio razrješenje, koje mu je Državno sudbeno vijeće odobrilo s datumom 1. travnja ove godine. Jutros su mu, međutim, skinuli sudački imunitet.

Potvrda iz DORH-a

Pola sata nakon inicijalne objave ovog teksta oglasnio se DORH. “U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija”, javili su.

Potvrdili su kako sumnjiče više osoba koje su, prema istražiteljima, “nezakonitim postupanjem vezanim za više stečajnih postupaka počinile kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranja novca”.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjim koracima. “Za sada se može potvrditi uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad sucem za kojeg je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo”. I MUP-a su pak javili kako su “u tijeku uhićenja te provođenja dokaznih radnji na području više policijskih uprava u kojima sudjeluje 4o policijskih službenika”.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više