Politika & Kriminal

Policija kazneno prijavila Gabrijelu Žalac zbog afere od 590 milijuna kuna koju je lani otkrio Telegram

Sumnja se da je Žalac, na nagovor Josipe Rimac, utjecala na dodjelu HBOR-ovih kredita

Policija je upravo kazneno prijavila bivšu ministricu Gabrijelu Žalac zbog afere koju je Telegram otkrio još u srpnju prošle godine. Sumnjaju kako je Žalac, na nagovor Josipe Rimac, utjecala na HBOR da se tvrtkama povezanim s aferom vjetroelektrane dodijeli ogroman državni kredit.

Telegram je lani objavio transkripte koji su otkrili kako je HBOR-ov kredit vjetroelektranama od 590 milijuna kuna odobren nakon što su hrvatske i inozemne banke redom odbile financirati projekt, a novac za projekt zagovarala je tadašnja ministrica Žalac.

Uprava HBOR-a izričito je bila protiv tolikog kreditiranja projekta zbog kojeg je uhićena Rimac, ako investitor ne dobije novac od ostalih banaka. Iako nikakav novac iz drugih banaka nije osiguran, dva mjeseca kasnije HBOR će spornim vjetroelektranama najednom odobriti veliki kredit. Na sjednicama Nadzornog odbora za njih se zauzimala tadašnja ministrica Žalac, otkrili su transkripti, a HBOR je u odgovorima Telegramu pokušao prikriti ključne detalje o kreditu.

Prijateljstvo Žalac i Rimac

Kako je upravo službeno priopćeno, sumnja se da je Josipa Rimac zatražila od Gabrijele Žalac, s kojom je u prijateljskim odnosima, da “korištenjem svog položaja ministrice te članice Nadzornog odbora banke u državnom vlasništvu, od ostalih članova Nadzornog odbora traži podršku i suglasnost kako bi neovisno o ispunjavanju uvjeta društvu bilo odobreno kreditiranje izgradnje vjetroparka”.

Žalac je, stoji u priopćenju, na to i pristala, odnosno i sama je učestalo kontaktirala članove Nadzornog odbora banke i predsjednicu Uprave te od njih, iako im još nisu bili dostavljeni podaci o projektu, tražila podršku prilikom davanja suglasnosti na odluku Uprave banke o odobrenju kredita.

Sredila posao za prijateljicu?

Ujedno je dopunjena i kaznena prijava protiv Josipe Rimac, koju sada sumnjiče i da je pogodovala i ljudima koji su osigurali da Milenko Bašić i njegova tvrtka C.E.M.P. dobiju status povlaštenog proizvođača električne energije.

Obećala je, naime, prema tvrdnjama istražitelja, osigurati prijateljici jednog od osumnjičenih radno mjesto višeg inspektora u Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

Sumnja se da je Rimac pomagala Bašiću jer joj je od studenoga 2017. do 29. svibnja 2020. mjesečno plaćao nagradu od 40 tisuća kuna.

Urgirala za još kandidata

Ponovno je prijavljen i pomoćnik ministra Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Domagoj Validžić koji je, kako se sumnja, osigurao donošenje tumačenja tog ministarstva kojim bi se bankama prezentiralo kako ne postoji opasnost da C.E.M.P. izgubi status povlaštenog proizvođača električne energije u slučaju da se ne izgrade sve faze postrojenja vjetroelektrane. Sve se to vezalo za rok važenja ranije izdanih rješenja o statusu povlaštenog proizvođača električne energije, a Validžić joj je u tome, navodno i pomogao.

Otkriveno je, izvjesno kroz poruke u mobitelu Josipe Rimac, da je za još četiri osobe osigurala prolazak na državnim stručnim ispitima, odnosno pribavila im pitanja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu