Politika & Kriminal

Policija požurila obraniti Jandrokovića. Kažu, naprosto je morao prijaviti čovjeka koji ga je nazvao Njonjo

Jandroković je tvrdio kako nikoga nije prijavio. Sada je očito da je

FOTO: Screenshot/Facebook

Nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu odbacio optužbe HSS-ovca Kreše Beljaka da je policiji prijavio čovjeka koji ga je nazvao na telefon i obratio mu se s ‘gospodin Njonjo’, u javnost je izašao čovjek o kojem je riječ. Hvaranin Toni Beroš za Novi list je prepričao tijek razgovora ustvrdivši da mu je policija pokucala na vrata nedugo nakon razgovora u kojem ga je, tvrdi, Jandroković izvrijeđao i opsovao jer mu je rekao “Dobar dan, gospodine Njonjo”.

“Jandroković ne govori istinu. Nije valjda da službe prisluškuju njegove privatne razgovore i da me temeljem toga policija zvala na obavijesni razgovor. Ne znam kako bi policija doznala da smo nas dvojica razgovarali da im Jandroković nije to rekao”, poručio je Beroš dodavši kako mu se Jandroković isprva nije javio te da ga je naknadno povratno nazvao, kao i da ima svjedoke razgovoru.

Dodao je kako mu u pozivu za obavijesni razgovor stoji da se radi o kršenju članka 139. Kaznenog zakona, koji se odnosi na prijetnju. Sada se o svemu oglasila policija i potvrdila da je – Jandroković prijavio gospodina Beroša.

Policija: štićene osobe su dužne prijaviti

No, policija je požurila objasniti da je Jandroković zapravo bio prisiljen prijaviti čovjeka. Pojasnili su tijek policijskog postupanja kada su u pitanju štićene osobe, naglasivši da štićene osobe – moraju prijaviti pozive s nepoznatog broja. “Radi se o standardnom sigurnosnom protokolu kad su u pitanju štićene osobe te napominjemo da štićena osoba ne može ni na koji način utjecati na sigurnosne protokole, odnosno utjecati na postupanje ili nepostupanje policije”, poručili su iz policije.

Naglasili su kako su u skladu sa sigurnosnim procedurama štićene osobe dužne prijaviti svu komunikaciju upućenu prema njima s nepoznatih brojeva telefona, nepoznatih adresa elektroničke pošte i općenito iz nepoznatih komunikacijskih izvora. “Nakon što se provede prethodno navedena procedura, nadležne stručne službe poduzimaju mjere i aktivnosti iz svog djelokruga rada s ciljem utvrđivanja mogućeg ugrožavanja štićene osobe”, kaže policija.

Potvrdili prijavu iz njegova Ureda

Jandroković je, s druge strane, odlučno tvrdio da nikoga nije prijavio iako je zaštićena osoba i nadležne osobe brinu o njegovoj sigurnost. Te tvrdnje je nazvao neistinitima, ispod razine i bizarnima.

Ubrzo su se javili i iz Ureda predsjednika Sabora. I oni kažu kako je Jandroković kao štićena osoba bio dužan prijaviti anoniman poziv, što i piše u priopćenju MUP-a. Prijavio je anoniman poziv neprimjerenog sadržaja, ali nikoga nije prijavio za prijetnju, naglašavaju.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu