Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Povijesna odluka Vrhovnog suda u Meksiku. Žene koje su u zatvoru zbog pobačaja izlaze na slobodu

Sud je donio odluku da kažnjavanje žena koje su pobacile nije ustavno

FOTO: Screenshot/YouTube/NBC News

Meksički Vrhovni sud u utorak je jednoglasno ocijenio neustavnom kriminalizaciju pobačaja što je velika pobjeda branitelja ženskih reproduktivnih i ljudskih prava u vrijeme kada se u Sjedinjenim Državama zaoštravaju zakoni u tom području. Odluka za koju su glasali svi članovi suda otvara put za pristup pobačaju svim ženama u zemlji.

“Ovo je još jedan korak u povijesnoj borbi za jednakost (žena), za dostojanstvo i puno uživanje njihovih prava”, rekao je predsjednik suda Arturo Zaldivar. “Odsad više neće biti moguće, a da se ne naruše načela suda i Ustava, kazneno goniti ženu koja pobaci u slučajevima koje potvrdi ovaj sud”, istaknuo je Zaldivar.

U Coahuilei kažnjavali žene zbog pobačaja

Sud je dva dana zasjedao u punom sastavu kako bi ispitao ustavnost članaka kaznenog zakona države Coahuile, na sjeveru Meksika, koja kažnjava žene koje pobace, izričući kaznu do tri godine zatvora. Svih deset sudaca proglasilo je te članke neustavnima.

Meksiko je savezna država u kojoj su države autonomne u donošenju zakona, ali oni mogu biti poništeni ako su protivni odlukama Vrhovnog suda kao što se dogodilo u utorak.

Zatvorene sada mogu na slobodu

Grad Meksiko je depenalizirao pobačaj do 12 tjedana trudnoće 2007. godine i pobačaj je praktički besplatan u gradskim bolnicama. Države Oaxaca, Veracruz i Hidalgo također su depenalizirale pobačaj do 12 tjedana trudnoće.

Odluka meksičkog Vrhovnog suda otvara vrata za oslobađanje iz zatvora žena koje izdržavaju kaznu jer su pobacile. Odluka također može potaknuti žene iz Sjedinjenih Država kao što je Teksas, gdje je prošli tjedan stupio na snagu zakon o zabrani pobačaja, da otputuju u Meksiko kako bi pobacile.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više