Politika & Kriminal

Požega možda ima najbolje uhljebe. Skidaju ljudima vodomjere pa stavljaju kao nove, ali stare 57 godina

Drago Hedl donosi pričicu o gradskom poduzeću Tekija

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Tvrtka Tekija, koja Grad Požegu i okolna mjesta opskrbljuje vodom, 27. svibnja ove godine, prilikom nadzora potrošnje vode kod jednog korisnika, zamijenila je vodomjer i postavila drugi, proizveden prije 57 godina. Onaj stari, kojeg su zamijenili, nema godinu proizvodnje pa nije nemoguće da seže još iz 18. stoljeća kada su, kako stoji na službenim internetskim stranicama Tekije ”keramički vodovodi sa Sokolovca, Velikog kamena i Kapavca dovodili vodu u grad”.

Zanimljivo je kao su se u Tekiji pravdali da to čine zbog ušteda, kada je Državni zavod za mjeriteljstvo, Samostalna služba za mjeriteljsku inspekciju iz Osijeka 22. srpnja ove godine obavila inspekcijski nadzor na tom mjernom mjestu. Inspekcija je utvrdila kako je vodomjer tipa VMK, tvorničkog broja 142392, službene oznake HR Z-14-1060 te ovjerenog žiga HR 724/1-19. proizvela zagrebačka tvrtka IKOM, još u vrijeme Jugoslavije, gotovo tri desetljeća prije njenog raspada!

‘Štedimo pa stavljamo stare poklopce’

U inspekcijskom nalazu, koji je to provjeravao stoji kako je u srpnju ove godine ”utvrđeno postojanje oznake godine proizvodnje 1962. na obrubu mjerila. Ovjereni žig otisnut na plombi je iz 2019. godine, dok je oznaka ovjerenog tijela teže uočljiva”.

U zaključku provedenog inspekcijskog nadzora, kojeg je, na zahtjev korisnika, obavio Ivica Arnaut, viši mjeriteljski inspektor, stoji: ”Mjeriteljski inspektor će pokrenuti upravne mjere radi izmjene vodomjera. Naime, godina proizvodnje 1962. nije u skladu s rješenjem o tipu odobrenje mjerila HR Z-14-1060, a koji je bio na snazi od 1997. do 2016”. Nakon toga, vodomjer proizveden 1962. ponovno je zamijenjen, također proizveden u IKOM-u, ali 2014. godine.

Objašnjenje iz Tekije zbog čega je prvo ugrađen vodomjer star 57 godine bilo je uistinu senzacionalno: mesingani poklopac na vodomjeru je skup, no oni uredno ovjeravaju i umjeravaju vodomjere, ali ponekad, zbog uštede, stave stare poklopce.

Baš se traži novi šef

Tekija je, uz gradsku tvrtku Komunalac, mjesto najbrojnijih uhljeba, gdje lokalna politika zbrinjava svoje zaslužne kadrove. Zapošljava oko 90 osoba, a dobar dio njih u radni je odnos primljen bez natječaja. Zanimljivo je da je predsjednik nadzornog odbora Tekije (usput, to tijelo broji čak sedam članova!) Dragan Borevac, koji se nedavno našao u središtu lokalne afere kada je priznao da je na inicijativu gradonačelnika Darka Puljašića, mjesečno davao 2.000 kuna, dio svoje naknade, koji se potom raspoređivao drugim članovima HDZ-a. Borevac je inače član Gradskog odbora HDZ-a, u kojem je Puljašić predsjednik.

Upravo ovih dana treba biti izabran novi čelni čovjek Tekije, jer sadašnji predsjednik uprave Ante Kolić odlazi u mirovinu. Izbor čelnog čovjeka Tekije doveo je do novih prijepora unutar požeškog HDZ-a, jer Grad na to mjesto gura Stjepana Vukušića, u travnju ove godine izbačenog iz HDZ-a, zbog toga što je pobjegao s mjesta prometne nesreće koju je izazvao. Unatoč tome dio članova Gradskog odbora Vukušića vidi kao najboljeg kandidata, dok se druga struja u stranci tome protivi i favorizira sadašnjeg čelnog čovjeka požeškog Komunalca Antu Bekića, koji je ranije radio na rukovodećem mjestu u toj tvrtki.

Nastavite čitati