Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Priča Drage Hedla: država Đakovu poklonila zgradu vrijednu 3,2 milijuna eura. Legendarni gradonačelnik četiri godine ne zna što s njom

Darovanje zgrade najavio je osobno premijer Plenković, kada je uoči izbora u Đakovo došao podržati HDZ-ovog kandidata Marina Mandarića

Za koji dan bit će četiri godine otkako su tadašnji ministar državne imovine Goran Marić i tadašnji, odnosno sadašnji gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik HDZ-a, Marin Mandarić, 22. siječnja 2019. svečano potpisali ugovor kojim je država Gradu Đakovu poklonila nekadašnju upravnu zgradu propalog PIK-a Đakovo. Dobrohotna država poklonila je tom slavonskom gradu četverokatnicu u centru, poznatu kao ”Mimoza”, veličine nekih 8.000 metara kvadratnih koju je procijenila na 3.229.606 eura.

Kako je do te procjene došlo društvo Brlić d.o.o. sam bog će znati, jer je zgrada u trenutku darivanja bila u katastrofalnom stanju. Telegram je o tome pisao još u kolovozu 2018., nekoliko mjeseci prije nego što će ministar Marić i gradonačelnik Mandarić svečano stati pred kamere i potpisati darovni ugovor. Danas, ta je zgrada u još gorem, žalosnijem stanju: za četiri godine koliko je u vlasništvu Grada Đakova u nju nije uložen ni cent, ne računajući postavljenu ogradu kako bi se zaštitilo prolaznike od mogućeg pada dijelova pročelja ili krova.

Foto: Vjekoslav Skledar / Telegram

Obećao srediti ‘Mimozu’ u pet godina

Grad Đakovo, kako stoji u ugovoru, darovanje je prihvatio ”u cijelosti i sa zahvalnošću” i obvezao se da će u roku od pet godina ”Mimozu” dovesti u funkciju ”za javne i društvene potrebe”. U suprotnom, stoji dalje u ugovoru, ako to ne učini ili pak promjeni namjenu, otuđi je ili optereti bez suglasnosti države ili ”ošteti namjernim ponašanjem ili postupanjem s krajnjom nepažnjom”, država bi mogla raskinuti ugovor, uzeti darovanu nekretninu ili od Grada Đakova tražiti da plati onih 3,2 milijuna eura na koliko je ”Mimoza” procijenjena.

Doduše, gradonačelniku Mandariću donekle je olakotna okolnost što može tražiti produžetak roka, ali još više što je jedan od važnijih ljudi HDZ-a, pa će mu se malo, po stranačkoj liniji, progledati kroz prste. Kad je uoči drugog kruga lokalnih izbora, u svibnju 2017. premijer Andrej Plenković posjetio Đakovo da bi podržao HDZ-ovog kandidata Mandarića i – da ne bi ispalo kako je u Slavoniju došao praznih ruku – najavio darovanje ”Mimoze”, Radio Đakovo provelo je anketu među građanima, pitajući što bi od nje trebalo napraviti. Četiri posto građana predložilo je da se zgrada pretvori u putničku agenciju koja će prodavati karte za Njemačku i Irsku, omiljene destinacije Slavonaca u potrazi za boljim životom.

Puno ozbiljniji u odgovoru na to krucijalno pitanje nije bio ni gradonačelnik Mandarić. Priznavši kako je Grad Đakovo zapravo kupio mačka u vreći (kupio zato što je ugovorom pristao na otpis potraživanja grada prema državi, što je bio uvjet darovanja), rekao je da prvo valja izraditi procjenu stanja zgrade da bi se uopće znalo što s njom napraviti. Potom je objasnio kako u proračunu ima novca za tekuće investicijsko održavanje zgrade, te da su osigurali sredstva za prve radove: postavljanje ograde zbog osiguranja ”Mimoze”. Bolje rečeno – osiguranja građana od raspadajuće zgrade.

Foto: Vjekoslav Skledar / Telegram

Rušenje bi koštalo do milijun eura

Potkraj kolovoza prošle godine dobili smo usmeni odgovor iz gradske uprave Đakova kako intenzivno rade da bi riješili što učiniti s poklonjenom zgradom, na čijem je vrhu, nakon što je ukraden cijeli bakreni krov, u međuvremenu izrastao mali brezov šumarak. Povodom četvrte obljetnice svečanog potpisivanja darovnice pitali smo u kojoj je fazi realizacija tog projekta, je li, kako je bilo najavljivano, izrađena procjena stanja zgrade, je li Grad Đakovo aplicirao za sredstva EU, kada i za koju namjenu te koliki je iznos tražen. Odgovor nismo dobili.

Telegram je razgovarao s vlasnikom tvrtke specijalizirane za rušenje i uklanjanje građevina kako bismo saznali koliko će Grad Đakovo, odluči li se za uklanjanje poklonjenog rugla, za to morati platiti. S obzirom na to da je riječ o zgradi od oko 8.000 kvadratnih metara, po gruboj procjeni našeg sugovornika, rušenje, odvoz i zbrinjavanje tog materijala moglo bi koštati i do milijun eura. U Gradu Đakovu, bar ne glasno, još ne razmišljaju o rušenju, jer bi to značilo kršenje ugovora o darovanju.

Ali naš sugovornik objašnjava kako bi adaptacija postojeće zgrade sasvim sigurno koštala više nego gradnje nove. ”Morate voditi računa da su standardi građenja danas puno drugačiji nego prije pedesetak godina i da bi, s obzirom na stanje u kojem se zgrada nalazi, puno toga trebalo zamijeniti, od instalacija, do grijanja i hlađenja”, kaže Telegramov sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Foto: Vjekoslav Skledar / Telegram

Sličan ‘poklon’ dali i Vinkovcima

A ”Mimoza” je uistinu više nego u jadnom stanju. U vrijeme dok je bila u vlasništvu Republike Hrvatske, nakon što su iz nje iseljeni posljednji stanari, županijska Veterinarska inspekcija i đakovačka ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pokradeno je i odneseno sve što se moglo.

Uz već spomenuti bakreni krov, ukradeni su radijatori, opljačkan inventar kuhinje i restorana, odnesen namještaj, skinuta vrata, razbijena prozorska stakla, nestali vodokotlići i slavine iz sanitarnih čvorova, uništena rasvjetna tijela, a uokolo zgrade otuđene rešetke i metalne ploče s vodovodnih i kanalizacijskih šahtova. Naravno, nepotrebno je reći kako je i ”Mimoza” ubrojena u Projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji treba preporoditi istok Hrvatske.

Vlada je potkraj rujna 2018. sličan poklon uvalila i Gradu Vinkovcima, kada je tadašnji ministar Marić s vinkovačkim gradonačelnikom Ivanom Bosančićem (HDZ) potpisala darovni ugovor, poklonivši dio svoje imovine: staru Mađarsku školu. Iz gradske uprave Vinkovaca dostavili su nam ugovor, vrlo sličan onom đakovačkom. Čak je i kvadratura poklonjene imovine (7.788 kvadratnih metara) gotovo identična, ali procijenjena vrijednost Mađarske škole, bar su tako utvrdile HPB-nekretnine d.o.o., bila je manja od vrijednost ”Mimoze”; iznosila je 1.896.813 eura.

Foto: Vjekoslav Skledar / Telegram

Tamo bar imaju viziju što će sa zgradom

Međutim, poklon države Gradu Vinkovcima nije bio baš besplatan: u državni su proračun morali uplatiti trošak procjene (1.501 euro) te otpisati potraživanja prema Republici Hrvatskoj u iznosu od 497.121,2 eura. Zanimljivo, u ugovoru s Gradom Đakovom ne navodi se otpis potraživanja prema državi već samo spominju ”sva potraživanja” i ”eventualno kasnije pronađena potraživanja” od dana sklapanja ugovora. Koliko su ta potraživanja bila javnost nikada nije saznala, a gradonačelnik Mandarić tek je paušalno ocijenio da nisu bila velika.

Za razliku od Đakova gdje još nisu pravo ni raspakirali raspadajući poklon države, u Vinkovcima imaju jasnu viziju što će biti u poklonjenoj Mađarskoj školi. Kane ondje smjestiti Glazbenu školu Josipa Runjanina i urediti spomen sobu tog poznatog muzičara, u planu su i tonski studio, koncertna dvorana, multifunkcionalni prostor namijenjen djeci i mladima, prezentacijsko-edukacijski centar, multifunkcionalna dvorana, mađarska soba, izložbeni prostor…

Sredili su projektno-tehničku dokumentaciju, platili je 137.234,2 eura, od čega je 116.649 bio novac iz EU fondova. Pribavili su i građevinsku dozvolu, izračunali procijenjenu vrijednost radova na 7.698.347,68 eura i prijavili projekt nadajući se novcu iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. U Đakovu, u međuvremenu, čekaju proljeće da one stasale breze na krovu ”Mimoze” prolistaju i dodatno ozelene središte grada.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više