Procjena štete od požara u Splitu, krenuo Zakon o pravobranitelju za djecu i ostale važnije vijesti dana

Izdvojili smo nekoliko vijesti koje ste možda propustili

ZADNJA IZMJENA: kol 1, 2017

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je na sjednici Gradskog vijeća izvijestio kako prve procjene govore da štete izazvane požarom iznose oko 220 milijuna kuna. Izvijestio je kako je do sada prijavljeno 829 šteta, od čega se 80 posto odnosi na šume i poljoprivredna dobra u privatnom vlasništvu, a 20 posto na nekretnine i pokretnine, odnosno kuće i automobile. Dodao je kako je opožareno oko 4.500 hektara površine.

Najavio je kako će se u gradskom proračunu za 2017. “preformulirati prioriteti” radi izdvajanja više novca za potrebe vatrogasaca. Splitski dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Nino Vela istaknuo je kako je u požaru izgorjelo 20-ak automobila i 15-ak kuća, a neposrednoj opasnosti od vatrene stihije bilo je izvrgnuto više od tisuću kuća.

Krstičević o svojoj ostavci i budućim ambicijama

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević bio je u posjetu Varaždinu. Tamo je izjavio kako je svoju ostavku, koju je ponudio nakon požara u Splitu, povukao radi odgovornosti prema Hrvatskoj i svim projektima. “Ja sam ministar, vojnik koji izvršava zadaće. Predsjednica i ja imali smo izvrsne odnose i imat ćemo ih u budućnosti”, rekao je Krstičević. Osvrnuo se i na informaciju, koja se pojavila u medijima, da je on potencijalni kandidat na predsjedničkim izborima. “Ja sam vojnik, ministar obrane. Fokusiran sam na zadaće koje vidite. Ostale ambicije nemam”, izjavio je Krstičević.

Pad nezaposlenosti u Hrvatskoj

Hrvatska je u lipnju bila među zemljama Europske unije s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. U Hrvatskoj je u lipnju sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti pala na 10,6 posto, s 10,8 posto u prethodnom mjesecu i s 13,3 posto u prošlogodišnjem lipnju. Broj nezaposlenih pritom je smanjen za oko četiri tisuće u odnosu na svibanj i za približno 55 tisuća u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Novi šef ureda premijera?

Dosadašnjeg šefa ureda premijera Davora Božinovića, koji je preuzeo dužnost ministra unutarnjih poslova, trebao bi zamijeniti sadašnji hrvatski veleposlanik u Maroku Zvonimir Frka Petešić, donosi Večernji list. Na dužnost veleposlanika u Maroku Frka Petešić imenovan je krajem 2013. godine, za mandata HNS-ove ministrice Vesne Pusić, a prije toga je, kao ravnatelj Uprave za potporu u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, bio zadužen za predreferendumsku kampanju o pristupanju Hrvatske EU.

Krenuo Zakon o pravobranitelju za djecu

Danas je stupio na snagu Zakon o pravobranitelju za djecu koji je Sabor usvojio 14. srpnja ove godine. Iz njega proizlazi da bi do se kraja listopada pred Hrvatskim saborom trebala bi se naći imena najmanje dva kandidata za pravobranitelja za djecu. Taj je zakon izazvao brojne polemike i protivljenje oporbe. Pravobraniteljica za djecu Ivana Klarić Milas tvrdila je da se radi o manevru za njezinu smjenu. Kritike na ovaj zakon stigle su i iz Vijeća Europe. Prema novom Zakonu Odbor za obitelj, mlade i sport u roku od 90 dana Saboru treba predložiti najmanje dva imena pravobranitelja, i to na temelju javnog poziva.

Kaznena prijava protiv vodičkog investitora

Zbog onečišćenja vode u Vodicama policija će kazneno prijaviti Zorana Josipovića, investitora i vlasnika zgrade u Prvićkoj ulici, koji je kopanjem bušotine za vodu u dvorištu spojio podzemnu vodu na vodoopskrbni sustav zgrade i tako ugrozio pitku vodu većeg broja građana, doznaje se u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj. Za kazneno djelo onečišćenja okoliša iz nehaja prijeti mu i do dvije godine zatvora, doznaje se nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u vodičkoj policijskoj postaji.

Optima telekom preuzela H1

Optima Telekom danas je i službeno preuzela H1 Telekom, nakon rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu. Od sada dvije kompanije dijeluju kao jedna. Proces preuzimanja je počeo u srpnju prošle godine, kada je Optima prepoznala mogućnost dugoročnog povezivanja kompanija.

Todorić je prije kolapsa odbio kineske novce?

Na kraju ožujka, desetak dana prije nego što je Vlada donijela lex Agrokor i preuzela upravu nad najvećom domaćom privatnom tvrtkom u sjedištu Agrokora Ivica Todorić održao je dramatičan sastanak na kojem je odbio ponudu kineskih investitora vrijednu dvije milijarde eura. Da se taj sastanak uistinu dogodio i da je Todorić pred Kineze postavio nemoguće uvjete Nacionalu je potvrdio Mario Rendulić, predsjednik Kineskog poslovnog udruženja za jugoistočnu Europu.

Srbi odgovorili na povećanje taksi

Generalni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da Srbija, nakon što je Hrvatska blokirala uvoz srpskih proizvoda povećavanjem taksi, mora poduzeti kontramjere kako bi se pronašlo rješenje u obostranom interesu. Pojasnio je kako je Hrvatska proširila spisak voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

Uhićenja venezuelskih oporbenjaka

Venezuelski oporbeni vođe Leopoldo Lopez i Antonio Ledezma odvedeni su iz svojih domova u kojima su bili u kućnom pritvoru, rekli su u utorak članovi njihovih obitelji koji poručuju da je predsjednik Nicolas Maduro odgovoran za njihovu sudbinu. Dvojica lidera proteklih su dana pozivala građana Venezuele da se pridruže prosvjedima protiv Madura i stvaranja ustavotvorne skupštine, izabrane u nedjelju, koja bi trebala zaobići parlament u kojemu oporba ima većinu. Oporba ja bojkotirala izbore za skupštinu a Maduro je zbog njihova održavanja kritiziran širom svijeta zbog napada na demokratske slobode.

Izabran novi premijer Pakistana

Pakistanski parlament izabrao je bivšeg ministra energetike Shahida Khagana Abbasija za novog premijera. Dobio je podršku 221 zastupnika. Bivši premijer Nawaz Sharif, koji je podnio ostavku zbog istrage o korupciji, prošloga je tjedna Abbasija imenovao svojim nasljednikom. Abassi je inače član vladajuće stranke Pakistanska muslimanska liga, a funkciju će obnašati sve dok Shahbaz Sharif, mlađi brat Nawaza Sharifa, ne bude u poziciji da preuzme vlast.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program