Ramljak dogovorio kredit za Agrokor, Tillerson se u Moskvi sreo s Putinom i još nekoliko važnijih vijesti dana

Sve bitnije vijesti, koje ste možda propustili, na jednom mjestu

ZADNJA IZMJENA: tra. 12, 2017
Foto: telegram

Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izvijestio je danas kako je postignut dogovor s pet domaćih banaka o 80 milijuna eura kredita potrebnih za likvidnost Agrokora, Potpisivanje ugovora o kreditu očekuje se sutra, a ta će sredstva biti namijenjena za isplatu dobavljača. Kredit je na 15 mjeseci, a kamatna stopa će biti znatno manja od 9,5 posto koliko je iznosila efektivna kamatna stopa grupacije. Upitan iz čega će se isplatiti plaće radnicima Agrokora, odgovorio je da su te plaće i tako trebale biti isplaćene iz likvidnosti, koja je, kako je rekao, bolja od očekivanja.

Ministar ne vjeruje financijskim izvještajima Agrokora

Ministar državne imovine Goran Marić komentirao je situaciju oko Agrokora. Novinarima je rekao kako ne vjeruje financijskim izvještajima kompanije. Na pitanje iznenađuje li ga da će biti kostura iz ormara i da dugovi nisu onakvi kakvi izgledaju te da je i sam vladin povjerenik Ante Ramljak kazao kako se ne može osloniti na zadnje financijsko izvješće te da je bilo prikrivenog financiranja, Marić je kazao: “Ne, mene to uopće ne iznenađuje. Ne vjerujem financijskim izvještajima”.

SDP-ovci će glasati protiv skidanja imuniteta Sauchi

SDP će u četvrtak na sjednici saborskoga Mandatno-imunitetnog povjerenstva glasati protiv skidanja imuniteta Tomislavu Sauchi, što je zatražilo Državno odvjetništvo. SDP-ovci su se na taj potez odlučili dok se ne dokaže da je prvi postupak bio opravdan, kažu.Iz novog zahtjeva za skidanjem zastupničkog imuniteta DORH-a proizlazi da je Saucha, osim sumnji zbog kojih mu je već ranije skinut imunitet, odgovoran za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

Ivana Saucha održala pressicu o suprugovom slučaju

Ivana Saucha, odvjetnica i supruga Tomislava Sauche osumnjičenog da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera odgovora u aferi “dnevnice”, u srijedu je ustvrdila da su proširenje istrage doživjeli tragično, a šokantnim je ocijenila i Uskokov zahtjev da o novom skidanju zastupničkog imuniteta Sabor odlučuje na nejavnoj sjednici. U izjavi medijima ispred zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Saucha je kazala da Uskok koristi sva sredstva da dokaže nevinost svog supruga koji je proširenje istrage doživio tragično.

Uskok kaže da ustavni suci nisu primali mito

Uskok je danas izvijestio da opsežnim izvidima nije utvrdio sumnju da su suci Ustavnog suda primili mito kako bi ukinuli pravomoćnu osuđujuću presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i INA-MOL. “Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je u koordinaciji sa Samostalnim sektorom za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija proveo opsežne izvide radi provjere javno iznesenih optužbi na račun sudaca Ustavnog suda da su primili mito kako bi ukinuli pravomoćnu osuđujuću presudu u predmetu Hypo i INA-MOL.

Bozanić u uskrsnoj čestitici govorio napadu na hrvatski jezik

Kardinal Josip Bozanić u svojoj tradicionalnoj uskrsnoj čestitci osvrnuo se na potrebu očuvanja hrvatske jezične baštine. Kaže da je ona “duboko poveziva s katoličkom vjerom i upućuje na posebnost vjerničkog i nacionalnog identiteta” te da je na udaru svaki put kada se želi razgraditi hrvatske vrjednote. “Udara se na kulturu i jezik, kao priprema za političke i vojne osvajačke pohode ili kao neki novi-stari, prikriveni pokušaj, nakon već neuspjelih geografskih asocijacija koje su u prošlom stoljeću završile nametnutim ratovima”, poručuje Bozanić. Kaže i da je “u vremenu snažnih kulturoloških promjena, susreta jezika i kultura, tradicija i nazora, važno čuvati svoj nacionalni identitet upoznajući vlastitu kulturu i biti odgajan u njezinu krilu, da bi se njezine vrjednote mogle prenositi drugima koji su otvoreni za plodonosan susret.”

Daily Mail će platiti veliku odštetu Melaniji Trump

Britanski list Daily Mail pristao je platiti odštetu i ispričati se prvoj dami SAD-a Melaniji Trump zbog članka o njenoj ranijoj karijeri modela. Daily Mail je priču objavio 20. kolovoza 2016. pod naslovom “Fotografije za odrasle i zabrinjavajuća pitanja o prošlosti njegove žene mogla bi ugroziti Trumpa”. U članku piše da je Melanija radila kao eskort dama. Melanija je od lista tražila 150 milijuna dolara odštete tvrdeći da je pretrpila milijunsku štetu zbog gubitka potencijalnih poslova. Daily Mail se na sudu u Londonu ispričao zbog članka i obećao da će objaviti demantij. Osoba bliska slučaju rekla da je da je nagodba teška manje od tri milijuna dolara, uključujući odštetu i troškove postupka.

Putin se susreo s Tillersonom

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je u srijedu u Kremlju američkog državnog tajnika Rexa Tillersona. Sastanak je trajao nešto manje od dva sata, a razgovarali su o situaciji u Siriji zbog koje su odnosi dviju zemalja odnedavno narušeni. Tillerson je nakon sastanka rekao kako je s Putinom razgovarao o Asadovoj budućnosti u Siriji. Američki državni tajnik se ranije tijekom dana susreo i s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovim. Među ostalim, Tillerson je nakon sastanka rekao da su “odnosi Rusije i SAD-a su prilično loši i obilježeni nepovjerenjem”. “Dvije najveće nuklearne sile na svijetu ne mogu imati ovakav odnos”, rekao je.

Sorosevo sveučilište moglo bi ostati u Mađarskoj

Mađarska je objavila da postoji način da Srednjoeuropsko sveučilište u Budimpešti američkog milijardera Georgea Sorosa nastavi s radom. Novi zakon o visokom obrazovanju nalaže da Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) mora otvoriti ogranak u matičnoj državi New York uz kampus u Budimpešti i osigurati bilateralni sporazum s američkom vladom o potpori. SAD je zatražio od Mađarske da suspendira provedbu tog zakona koji je u nedjelju izazvao jedan od najvećih prosvjeda protiv vlade.Ministar je pak u srijedu za mađarski portal HVG.hu kazao da će CEU moći izdavati diplome ako produlji dopusnicu za podučavanje svojih kolegija sa svojim sveučilištem u Mađarskoj.

Napad u Dortmundu ipak akt terorizma

Jedna osoba s njemačke islamističke scene uhićena je nakon napada eksplozivnim napravama na autobus momčadi Borussije Dortmunda- Glasnogovornica saveznog tužiteljstva rekla je da vlasti sada napad tretiraju kao teroristički. Motiv napada još je uvijek nepoznat, a pojedinosti o uhićenoj osobi nisu objavljene. Istražitelji su na mjestu napada pronašli tri poruke jednaka sadržaja kojima odgovornost za napad preuzima islamistička skupina, ljutita zbog njemačkog sudjelovanja u operacijama protiv tzv. Islamske države u Iraku i Siriji.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3125 članaka Više o autoru