Ravnatelj bolnice Srebrnjak ekspresno je smijenjen nakon 23 godine; obrazloženje je posve suludo

'Smijenili su me zbog utjecaja moćnih interesnih skupina koje se žele dočepati našeg projekta', tvrdi dr. Nogalo

ZADNJA IZMJENA: pro 4, 2019
Foto: PIXSELL

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak na sjednici u srijedu smijenilo je ravnatelja bolnice dr. Boru Nogala, i to prije nego što mu je istekao mandat. 24sata piše kako mu na teret stavljaju to što je 2012. godine zaposlio nekoliko liječnika, a da pritom nije za to imao odobrenja Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.

No, dr. Nogalo tvrdi da je kroz godine zaposlio stotine ljudi, da je razlog za smjenu smiješan i da iza svega stoji posve drugačija priča. “Smijenili su me zbog utjecaja moćnih interesnih skupina koje se žele dočepati našeg projekta vrijednog 60 milijuna eura, ali i vrijednih 80 tisuća kvadrata zemljišta u podsljemenskoj zoni, uključujući i Brestovec, kojima je vlasnik bolnica Srebrnjak. Nisam pristao ni na kakve kombinacije i zato su sada na brzinu izmislili moju smjenu”, kaže Nogalo.

Problem u projektu vrijednom 60 milijuna eura?

Tvrdi kako iza njegove smjene stoji predsjednica Upravnog vijeća i bivša ministrica zdravstva, prof. dr. Ana Stavljenić Rukavina. Gospođa je danas, inače, u mirovini i članica je stranke Milana Bandića.

Nogalo zasad nije htio izlaziti s detaljima, kaže tek kako će u četvrtak na konferenciji za medije razotkriti sve interesne skupine. Tvrdi tek kako su interesni lobiji iz građevinskog, sveučilišnog i privatnog sektora zainteresirani za bolnički projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak, za koji su u srpnju iz EU fondova dobili 60 milijuna eura. Dr. Nogalo je na čelu Dječje bolnice Srebrnjak bio 23 godine.

Iz bolnice poslali hitno priopćenje medijima

Dječja bolnica Srebrnjak medijima je povodom smjene dr. Nogala poslala hitno priopćenje koje niže možete pročitati u cijelosti:

Poštovani,

Dozvolite nam da Vam uputimo zabrinjavajuće radnje i postupanja predsjednice upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, prof.dr.sc. Ane Stavljenić Rukavina, dr.med.

Naime, dotična je iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja dužnosti prije isteka manadata doc. dr.sc. Boru Nogala, ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Mogući povod postupanja dotične jest činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak dana 12. srpnja 2019. u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba, uvaženog prof.dr.sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU vrijednosti 60 mil. EUR-a (441,5 mil. kuna), sa željom preuzimanja i kontrole nad istim.

Također, Europska Komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom je ocijenila svoj europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Dječja bolnica Srebrnjak je kao klinika sastavni dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, referentni je centar Ministarstva zdravstva RH, na ponos Hrvatske Europski je centar izvrnosti za astme i alergiju, prva je bolnica prijatelj djece u RH, ugledan je član organizacije Health Promoting Hospitals te u nizu svih gore navedenih aktivnosti prva te jedina u potpunosti međunarodno akreditirana državna javna bolnica u RH (DNV–GL-međunarodni akreditacijski standard).

Uvažavajući sve prethodno navedeno neshvatljivo je da se nakon tako postignutih rezultata smjenjuje ravnatelj i uprava bolnice u neprimjerenom roku od samo dva dana na temelju neargumentiranih i neprovjerenih razloga. Bolnica je u posjedu uredne, transparentne i sljedljive dokumentacije kojom se svi ti navodi opovrgavaju, a suradnja s upravnim vijećem i gradonačelnikom je bila kontinuirana i neuptina.

Mogući razlog leži u činjenici da se nakon mukotrpnog desetogodišnjeg rada na projektu smjenom ravnatelja i uprave namjerno ugrožava provedba i preuzima se europski projekt koji je proglašen strateškim projektom, a što će imati negativne konotacije i dalekosežne posljedice u Europskoj uniji.

Ugroza projekta primarno će imati posljedice za dobrobit najvulnerabilnije skupine bolesnika, odnosno djece.

Na današnji dan 04. prosinca 2019. u 14:30 biti će održana izvanredna sjednica Upravnog vijeća u svrhu pokretanja postupka razrješenja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak doc.dr.sc. Bore Nogala.

Dječja bolnica Srebrnjak

Zdravka Grund
Telegram autor
2026 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program