Politika & Kriminal

Rečenica koju je '91. izgovorio na večeri sumira Glavaševu figuru tada u Osijeku: ‘Ja sam vam ovdje policija i sud’

Branimir Glavaš bio je 1991. potpuno izvan kontrole središnjih vlasti u Zagrebu

FOTO: YouTube/Screenshot

Poslije Jamanova svjedočenje prilično je vjerojatno da će Branimir Glavaš provesti dugo, dugo vremena u zatvoru. Baš kao što njegov ratni suzločinac, Tomislav Merčep, već dugo nije na slobodi.

“Ja sam Vam u Osijeku i policija i sud”, rekao nam je na večeri u zagrebačkom hotelu Intercontintal (koji se danas zove Westin), glavni slavonski warlord Branimir Glavaš. Bilo je to krajem 1991. godine, a na večeri održanoj u restoranu Opera bilo nas je šestero. Jedan od sudionika te večere nedavno je preminuo, ali ima nas dovoljno koji možemo potvrditi Glavaševe riječi o njegovoj svemoći u ratnom Osijeku. Branimir Glavaš, dakle, zaista jest bio alfa i omega života i smrti u najvećem slavonskom gradu, kao što je to u ponedjeljak na sudu posvjedočio Nikola Jaman, jedan do njegovih bliskih suradnika iz ratnih vremena.

Branimir Glavaš bio je toliko izvan kontrole središnjih vlasti u Zagrebu, da su nas ondašnji zamjenik ministra policije, kao i ondašnji šef Službe za zaštitu ustavnog poretka (radilo se o tajnoj policiji) u listopadu 1992. godine pozvali na sastanak u glavnu MUP-ovu zgradu na uglu Savske i Vukovarske da nam kažu kako su dva inspektora, koje je SZUP bio poslao u Osijek da istražuju ubojstva srpskih civila u tom gradu, također završila u Dravi ili možda u Dunavu.

Bezbroj dokaza o umiješanosti u ubojstva Srba u Osijeku

Branimir Glavaš bio je, uz Tomislava Merčepa, najgori lokalni ratni zapovjednik u Hrvatskoj. Postoji upravo bezbroj dokaza o Glavaševoj izravnoj umiješanosti u ubojstva Srba u Osijeku. Stoga je sasvim logično da je predsjednik Franjo Tuđman prvo izolirao Glavaša iz bilo kakvog procesa donošenja političkih odluka, da bi ga šest ili sedam godina kasnije Ivo Sanader prepustio policijskom i pravosudnom žrvnju: s ljudima poput Glavaša na slobodi, teško je ući u Europsku Uniju i u NATO.

Branimir Glavaš uskoro je završio u zatvoru, da bi zatim bio osuđen na relativno nisku zatvorsku kaznu, s obzirom na težinu zločina. Poslije Sanaderova pada i Milanovićeva poraza na izborima, Glavaš, nepravomoćno osuđen, koruptivnim se metodama vratio u hrvatsku politiku, da bi danas bio jedan od saveznika Vlade Andreja Plenkovića. Glavaševo savezništvo s Plenkovićevom Vladom trebalo je biti plaćeno oslobađajućom sudskom presudom na ponovljenom procesu. Tu su se, međutim, pojavili stanoviti problemi.

Glavaš bi mogao provesti dugo vremena u zatvoru

Prvo su policajci, koji su istraživali Glavaša, odbili promijeniti iskaze, pa su neki od njih završili na ponešto trivijalnim radnim zadacima u provinciji. Zatim je Nikola Jaman, koji je u prvom postupku svjedočio u Glavaševu korist, odlučio promijeniti iskaz te je jučer ispričao što se, ustvari, događalo u ratnom Osijeku, gdje je Branimir Glavaš osobno odlučivao o životima pojedinih Osječana. Poslije Jamanova svjedočenje prilično je vjerojatno da će Branimir Glavaš provesti dugo, dugo vremena u zatvoru. Baš kao što njegov ratni suzločinac, Tomislav Merčep, već dugo nije na slobodi.

Hrvatska država mora se i četvrt stoljeća poslije rata obračunati s onim zločincima koji su teško kompromitirali našu borbu za neovisnost, i zbog kojih se moralnost Domovinskog rata i danas dovodi u pitanje. Stoga je usitinu dobro što je Nikola Jaman jučer svjedočio o stvarnim okolnostima civilnog rata u Osijeku. Međutim, strahovito je opasna činjenica ako se hrvatska Vlada, pokušavajući osigurati svoj trenutni politički položaj, pokušala dogovoriti s Branimirom Glavašom, tako što mu je nudila oslobađajuću presudu u zamjenu za potporu vladajućoj većini. Ovdje se radi o jednom od najgorih krimena u koji se bilo koja državna vlast u Hrvatskoj mogla upustiti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu