Politika & Kriminal

Rektor Boras isplatio 270.000 kuna svom savjetniku Sedlaru za snimanje filma o sportskim legendama

Novac je isplaćen u dva navrata, dio za dugometražnu verziju filma, a dio za kraću verziju dokumentarca

Telegram je nedavno opširno izvijestio o milijunskim iznosima koje Sveučilište u Zagrebu izdvaja za vlastitu promidžbu u tiskanim medijima, no s najvećeg i najstarijeg hrvatskog sveučilišta skloni su i izdašnom poticanju i financiranju probrane filmske umjetnosti. Tako je Sveučilište pod vodstvom rektora Damira Borasa prošle godine isplatilo 274.750 kuna tvrtki Oluja film Jakova Sedlara, i to za kraću i dužu verziju filma pod nazivom “Hrvatske sportske legende’.

Do otkrića izdašnih sredstava došle su kolege iz emisije “Strah od slobode” Radio Studenta; uvidom u registar ugovora moguće je pronaći iznose koje spominju iz “Straha od slobode”. Isplatu preko 274.000 kuna Sedlarovoj Oluja filmu, Sveučilište u Zagrebu prošle je godine izvršilo u dva navrata. Prvi puta, 10. rujna 2019., plaćeno je 237.500 kuna (s PDV-om) za “uslugu izrade dugometražnog dokumentarnog filma Hrvatske sportske legende”. U drugome navratu, 14. studenog 2019., plaćeno je još 37.500 kuna (s PDV-om) za “uslugu izrade kraće verzije dokumentarnog filma Hrvatske sportske legende”.

Blizak suradnik rektora Borasa

Iz “Straha od slobode” navode i kako Sveučilište u Zagrebu nije naručilo snimanje filma, iako se tako može iščitati iz javne nabave. Podsjećaju da je Sedlar duže vrijeme planirao snimanje ovoga filma, tražio sredstva od Hrvatskog olimpijskog odbora, za što je odbijen. “U priču je tada uskočio čest Sedlarov financijer Anton Kikaš, ‘hrvatski domoljub iz Kanade’, koji je producirao film. Čini se da Kikaš nije bio u pravu kada je za medije govorio kako za taj uradak hrvatska država ‘ne da ni lipe’ jer je respektabilna količina javnih lipa namijenjenih Sveučilištu ipak umjesto za znanost preusmjerena na račun tvrtke Borasovog prijatelja Sedlara”, navode iz emisije Radio Studenta.

Jakov Sedlar je od 2017. godine blizak suradnik rektora Borasa koji ga je tada imenovao svojim posebnim savjetnikom za kulturu, a kao takav je i danas naveden na stranicama Sveučilišta. Sedlar je tvrtku Oluja film osnovao 16. travnja 2019., a iste mu je godine sa Sveučilišta u Zagrebu isplaćena izdašna svota koja premašuje četvrt milijuna kuna. Osim sa Sveučilištem, Sedlarova friško osnovana tvrtka prošle je godine uspješno surađivala i s državom; iz proračuna je Oluja filmu tijekom 2019. isplaćeno 186.250 kuna.

Veći iznos, 100.000 kuna, Sedlarovoj je firmi isplaćen iz Ministarstva hrvatskih branitelja i to u sklopu sufinanciranja umjetničkih i dokumentarističkih djela o Domovinskom ratu. Time je Ministarstvo branitelja sufinanciralo Sedlarov dokumentarac “3069” o samoubojstvima hrvatskih branitelja. Još 86.250 kuna Oluja filmu je 2019. isplaćeno iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava; sav je iznos isplaćen iz sredstava Europskog socijalnog fonda i to za “usluge promidžbe i informiranja”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu