Politika & Kriminal

Ribić prepričava medijima jučerašnje pregovore: 'Razgovor je trajao dugo jer premijer nije razumio neke stvari'

Sindikalni vođa smatra da premijerovi savjetnici 'ne funkcioniraju najbolje'

FOTO: Screenshot/Nova TV

Jučer oko 16:30 sati nastavili su se pregovori Vlade i predstavnika školskih sindikata koji se od 10. listopada štrajkom bore za povećanje koeficijenta složenosti poslova u prosvjeti. Pregovorima se oko 19 sati pridružio i premijer Andrej Plenković, kojeg je druga strana nakon ranijih neuspješnih sastanaka prozivala zbog oklijevanja da se osobno angažira u postizanju dogovora. Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić opisao je kako je to izgledalo kada se predstavnicima sindikata i pregovaračima svoje Vlade priključio premijer. Sudeći prema njegovoj priči, Plenković bio pomalo zbunjen.

“Bio je u naglašeno dobrom, ležernom raspoloženju: Bio je vrlo pristojan, ušao je u razgovor. Razgovor je trajao dugo jer neke stvari on nije poznavao, nije razumio. Bio je zadovoljan kad mu je sve objašnjeno. To znači da mu savjetnici baš ne funkcioniraju najbolje”, kazao je Ribić za N1. “Nije razumio niz vrlo važnih detalja koji možda sad nisu relevantni – o tome kad je bilo uvećanje koeficijenata, je li bilo povećanja plaća ranije…”. kaže Ribić.

Nisu htjeli nastaviti bez Plenkovića

Sindikalni vođa tvrdi da se premijer na pregovorima pojavio tek nakon što su sindikati zaprijetili obustavom pregovora ako ne dođe. “Jesmo, ja sam to otvoreno rekao i tražio. Čak sam se našalio pa sam rekao – ako neće doći, dajte ga uhitite i dovedite”, govori ponosno Ribić. Iskoristio je, kaže, priliku da premijeru objasni kako su njegove izjave o tome da je njegova Vlada zaslužna za najveće povećanje plaća netočne. “Upozorio sam ga na to da je 1997. bilo veće, 1998. je bilo veće u jednoj godini, i 1999. je bilo čak 23 posto. A on se hvali s 23 posto u 3 godine njegove Vlade”, prenio je Ribić što se događalo na sastanku.

Sindikalni lider kaže i da je razumljivo da se premijer ne snalazi najbolje. “Objasnili smo relacije među koeficijentima koje nije poznavao. Bilo je dosta informacija u koje on nije imao uvid. Meni je to normalno i očekivano, jer se on bavi cijelom lepezom drugih briga i poslova.” Govoreći o generalnom dojmu s pregovora, Ribić je kazao da se radilo o “14-satnom natezanju”. “Dan prije 7 sati, sad ponovno 7 sati nagovaranja, uvjeravanja, argumentiranja, objašnjavanja i to traje unedogled. Težak je to proces”, požalio se sindikalist.

Divjak je, kaže Ribić, nepoželjna

Na pitanje je li zadovoljan postignutim dogovorom, Ribić je rekao da su sindikati nezadovoljni time što se više ne pregovara o povećanju koeficijenata, nego o dodatku na kolektivni ugovor. Ribić je još jednom potvrdio da će konačnu odluku o ponudi Vlade odlučiti članovi sindikata na referendumu. Rezultati referenduma bit će objavljeni u četvrtak u kasnim popodnevnim satima. Ako prijedlog prođe, Ribić kaže da će nastava početi u petak.

Pitali su ga i zašto ministrica Divjak nije bila na maratonskom sastanku. “To je bolje da pitate nju ili premijera. Nagađam, da je ona u situaciji između čekića i nakovnja. Ja vjerujem da ona nije imala politikantske intencije kada je podržala sindikate, vidjela je da se drugima dižu koeficijenti, a u prosvjeti je povećana složenost poslova. Ona je to podržala iskreno, spontano i neposredno. A Vlada nije imala dovoljno sluha. Očito je da je ona nepoželjna”, kazao je Vilim Ribić za N1.

Nastavite čitati