Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Sabor razriješio Bačića. Oporba predložila da HRT povuče tužbe protiv novinara, vladajući odbili

'Nadam se da će se kolega Bauk osvrnuti i na situaciju kad je SDP-ov Radman u jednom danu smijenio 42 osobe', uzvratio je SDP-u Željko Reiner

30.06.2021., Zagreb - Vijenac 2. Pretres kuce glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bacica na Tuskancu zbog sumnje u korupciju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je nedavno uhićenog Kazimira Bačića razriješio dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a za vršitelja te dužnosti imenovao Renata Kunića, ravnatelja Programa HRT-a. Za Bačićevo razrješenje glasalo je 116 zastupnika, dvoje je bilo protiv, a za Kunićevo imenovanje 77 je bilo ‘za’, dvoje suzdržanih i 42 protiv. Bačić je uhićen u nedavnoj antikorupcijskoj akciji policije i Uskoka, a na teret mu se stavlja kazneno djelo trgovanja utjecajem.

Nadzorni odbor HRT-a odlučio je pokrenuti postupak njegova razrješenja zbog narušavanja ugleda kuće. Uvažavajući presumpciju nevinosti, Nadzorni odbor ipak smatra da, u okolnostima kada se protiv Bačića vodi istraga zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela, on više ne može vjerodostojno obavljati svoju dužnost, odnosno predstavljati i zastupati HRT.

Bačića se sumnjiči da je u ime poduzetnika Milana Lončarića pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50.000 eura mita za posredovanje u projektu Vrtovi svjetla. Za svoju je ulogu kao nagradu, sumnja Uskok, dobio stan vrijedan više od milijun kuna u zagrebačkoj Radićevoj ulici, pokraj Trga bana Jelačića.

Odbijen prijedlog da se povuku tužbe protiv novinara HRT-a

Sabor nije prihvatio poziv Arsena Bauka iz SDP-a Kuniću da u ime HRT-a povuče tužbe koje je protiv novinara te kuće, a zbog navodnog narušavanja njena ugleda, podnio Bačić. “Jedna od Bačićevih ostavština su tužbe, radi se o klasičnom iživljavanju nad novinarima, gušenju kritike”, kazao je Bauk, ističući da bi prihvaćanje zaključka koji je predložio bila “kap u moru da se pomaknemo na bolje”.

“Nadam se da će se kolega Bauk osvrnuti i na situaciju kad je SDP-ov glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u jednom danu smijenio 42 osobe”, uzvratio mu je HDZ-ovac Željko Reiner.

Sabor je prihvatio Izvješće predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća održanim u prvoj polovici ove godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više