Politika & Kriminal

Sad Merkel proziva Macrona zbog izjave o NATO-u: 'Ovakav nasumični napad nikome nije od koristi'

Njemačka kancelarka ne dovodi u pitanje jačinu saveza, ali kaže da se NATO partneri moraju sabrati

(L-R) Incoming President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde, French President Emmanuel Macron, German Chancellor Angela Merkel and Mario Draghi, outgoing President of the European Central Bank (ECB) attend a handing over ceremony of the ECB presidency in Frankfurt am Main, western Germany on October 28, 2019. (Photo by Boris Roessler / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je nakon susreta s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u četvrtak u Berlinu kritike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na račun vodstva Sjevernoatlantskog saveza.

„Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi. Ja se ne slažem s ovim stavom i mislim da ovakav nasumični napad nikome nije od koristi“, rekla je Merkel reagirajući na kritike francuskog predsjednika Macrona koji je rekao kako je NATO zbog pomanjkanja suradnje između SAD-a i ostatka saveza „klinički mrtav“.

‘Transatlantska suradnja nema alternative’

Merkel je objasnila kako se NATO partneri „moraju sabrati“ i uzeti stvari u svoje ruke ali ne dovodi u pitanje jačinu transatlantskog saveza. „S njemačkog gledišta transatlantska suradnja nema alternative“, rekla je Merkel i naglasila kako treba njegovati suradnju tamo gdje je ona uspješna i tražiti poboljšanja tamo gdje ne funkcionira dobro.

Glavni tajnik NATO-a Stoltenberg također se usprotivio stavu francuskog predsjednika te naglasio kako je „NATO jak“. „Svaki pokušaj udaljavanja Europe i SAD-a je loš i za Europsku uniju. Moramo pojačati suradnju i tako osnažiti NATO“, rekao je Stoltenberg.

Njemačko povećanje izdataka za obranu

Nakon razgovora Merkel je ponovila obećanje Njemačke za povećanjem izdataka za obranu i to na 1,5 posto BND-a. „Njemačka time doduše ne spada u grupu članica s najvišim izdacima ali su se oni posljednjih godina dodatno povećali“, rekla je Merkel. Ona je izjavila kako je prijedlog njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer za povećanjem izdvajanja za NATO na 2 posto BND-a šest godina ranije od planirane 2030. „realističan“.

Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo činjenicom da zemlje članice nakon godina smanjenja doprinosa sada povećavaju svoje izdatke za obranu. Stoltenberg u Berlinu boravi između ostalog i zbog priprema sastanka NATO-a povodom 70. godišnjice postojanja početkom prosinca.

Nastavite čitati