Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Scholz sat i pol vremena bio na telefonu s Putinom, sad je prepričao razgovor: 'On i dalje ne vidi nijednu svoju grešku'

Njemački kancelar pokušao je uvjeriti ruskog predsjednika da povuče snage

(COMBO) This combination of file photos created on February 21, 2022 shows
(L) German Chancellor Olaf Scholz addressing a press conference in Brussels on February 18, 2022 and (R) Russia's President Vladimir Putin attending a press conference in Moscow on February 18, 2022. - German Chancellor Olaf Scholz will speak with Russian President Vladimir Putin by telephone later on February 21, 2022 in a further effort to ease tensions over Ukraine, the German government spokesman said. (Photo by JOHANNA GERON and Sergei GUNEYEV / various sources / AFP)
FOTO: AFP

Vladimir Putin i dalje ne vjeruje da je invazija na Ukrajinu pogreška”, konstatirao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon jučerašnjeg razgovora s ruskim predsjednikom, prenosi BBC.

“Nažalost, ne mogu vam reći da se kod njega pojavilo uvjerenje da je ulazak u ovaj rat bio pogreška. A nema ni bilo kakve naznake da se pojavljuju neki novi pogledi na tu temu”, izjavio je Scholz.

Scholz je na konferenciji za medije ustvrdio da je od Putina tijekom 90-minutnog razgovora zatražio da povuče svoje snage iz Ukrajine, jer je to “jedini način da dođe do mira u regiji” te da započne nove pregovore s Kijevom. Njemački kancelar je kazao da je ruskom lideru poručio da “poštuje ukrajinski suverenitet”.

Iako Putin nije promijenio svoj stav oko invazije, Scholz smatra da je važno nastaviti razgovarati s njim. “Ispravno je da razgovaramo jedni s drugima i kažemo što imamo za reći o toj temi”, kazao je. Iz Kremlja su, komentirajući razgovor dvojice čelnika, okrivili Kijev za nastavak nasilja u Ukrajini.

Guterres također razgovarao s Putinom

S Putinom je danas pak razgovarao glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Mogućnosti za mir u Ukrajini su “minimalne”, konstatirao je Guterres nakon razgovora. Upozorio je kako bi bilo “naivno” vjerovati da je ostvareno dovoljno napretka kako bi rat u Ukrajini brzo završio.

“Imam osjećaj da smo još daleko od mira. Lagao bih kad bi rekao da bi uskoro moglo doći do toga… Nemam iluzija. Trenutno su mogućnosti mirovnog sporazuma minimalne”, rekao je Guterres, prenosi AFP. Iako prekid vatre nije na vidiku, potrebno je održavati kontakt s obje strane, smatra šef UN-a dodavši kako se nada da bi jednog dana moglo doći do dijaloga između Moskve i Kijeva na višoj razini.

Guterres je s Putinom razgovarao i o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva, koji bi, prema sporazumu Ukrajine i Rusije uz posredništvo UN-a i Turske, trebao biti dozvoljen uz izvoz ukrajinskih žitarica. Moskva tvrdi da imaju probleme zbog zapadnih sankcija. Guterres je rekao da su izvozi iz Rusije manji nego što je potrebno te da strahuje kako bi moglo doći do globalne nestašice hrane sljedeće godine.

Kijev kritizirao Berlin oko slanja oružja

Scholz i njegova vlada ovih su dana ponovno pod pritiskom da pojačaju slanje vojne pomoći Ukrajini. Dok je kancelar konstatirao da je oružje, koje su do sada poslali, imalo velikog utjecaja u Ukrajini, ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba kritizirao je Berlin zbog oklijevanja.

“Nema niti jednog racionalnog argumenta zašto se to oružje ne može isporučiti, samo apstraktni strahovi i izgovori. Čega se Berlin boji a Kijev ne”, napisao je Kuleba, između ostalog, jučer na Twitteru.

Njemačka je danas dostavila četiri tenka gepard Ukrajini – tenkove s protuzračnim topovima, a Scholzova ministrica obrane Christine Lambrecht je obećala slanje dodatnog oružja, kao i generatore, zimsku odjeću i šatore, koje su obećali poslati prošlog tjedna. Lambrecht je za Reuters pohvalila munjevitu ukrajinsku protuofenzivu, ali je naglasila kako je prerano reći kako će Rusija odgovoriti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više