Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

SDP-ov zakon o prekidu trudnoće nije prošao u Saboru

Za je glasalo 52 zastupnika, 77 je bilo protiv

FOTO: Screenshot Sabor YouTube

Oporbeni prijedlog zakona kojim bi se regulirao prekid trudnoće, očekivano, nije izglasan u Saboru nakon što se o njemu raspravljalo do dugo u noć. Za izmjene zakona, koje je predložio SDP, glasalo je 47 zastupnika, protiv ih je bilo 78, a suzdržano njih 5.

Glasanje o oporbenom prijedlogu zakona o prekidu trudnoće Screenshot YouTube Sabor

HDZ je ranije najavio da neće podržati SDP-ov prijedlog izmjene zakona nazvavši ga “nedorečenim i nekvalitetnim” i ustvrdili su kako lijevo-liberalna oporba želi prikupiti političke poene na traumi Mirele Čavajde. Desna oporba žestoko je napala prijedlog izmjene zakona tvrdeći da negira pravo na život nerođene djece.

Lijevi dio oporbe je u raspravi istaknuo kako se prijedlogom zakona štiti zdravlje i pravo žena na izbor, a zastupnica Nove ljevice Ivana Kekin na Facebooku je ukazala kako je sabornica, u tri sata ujutro tijekom rasprave, bila gotovo potpuno prazna. “Rasprava o pravu žene na izbor. Tri su sata ujutro. Nema HDZ-a, no niti bilo koga iz desne oporbe. Ne postoji slika koja bolje pokazuje koliko oni mare za žene. Nimalo”, napisala je Kekin.

‘Ovo je civilizacijsko pitanje i nećemo stati’

Katarina Peović je uoči glasanja istaknula kako udruge desetljećima upozoravaju na ograničavanje ženskih reproduktivnih prava. “Apsolutno su ženska prava ugrožena u Hrvatskoj sustavnom klerikalizacijom ginekološke struke. Ne možemo govoriti o pravu na pobačaj ako 60 posto ginekologa ima priziv savjesti”, kazala je Peović i nastavila: “S jedne strane imamo apsolutno homogenizirani ultrakonzervativni establišment, a s druge 80 posto javnosti smatra da žena ima pravo raspolagati svojim tijelom i na slobodu izbora.” Pozvala je na vraćanje pobačaja u Ustav.

“Pravo na izbor, pravo na odluku, sloboda izbora. To je to. To je u ovom prijedlogu zakona i ništa više. Nikoga se na ništa ne prisiljava, ali onoj ženi koja se odluči omogućuje se izbor”, kazao je čelnik SDP-a Peđa Grbin. Ustvrdio je kako njihov prijedlog zakona adresira sve što je Ustavni sud naveo u svojoj odluci, ali da su dodali stvari “koje unaprjeđuju sustav kroz edukaciju, prevenciju i kroz slobodu na pravo na izbor”. “To pravo pripada svakoj ženi u Hrvatskoj”, poručio je.

Anka Mrak Taritaš je poručila da je ovaj zakon “civilizacijsko pitanje”. “Ako vladajući nisu u stanju, ne žele i neće poštivati odluke Ustavnog suda mi u oporbi ćemo to napraviti. Ako ne žele odraditi posao ima onih koji su u stanju to napraviti i pokazati kako”, rekla je. Kazala je kako je slučaj Mirele Čavajde samo bio “okidač” te je poručila: “Nećemo stati, nećemo pustiti da stvari idu niz vodu kao što su išle do sada.”

Desna oporba i HDZ napala lijevu oporbu

Marija Selak Raspudić iz Mosta napala je lijevu oporbu da “nitko ovako nije ugrozio ženska prava” svojim prijedlogom zakona. Ustvrdila je kako je SDP-ov prijedlog nestručan i da pokazuje nerazumijevanje medicinske terminologije. “Ne nudi nikakvo rješenje kasnih pobačaja što je navodno bio povod da skupite potpise. Priznali ste da vam cilj nije bio pomoći trudnici i djetetu nego iskoristiti njezinu situaciju za vlastiti politički probitak”, poručila je i nastavila:

“Direktno vas smatram odgovornima za regresiju ženskih prava, jer će javnost sa skepsom gledati na situacije u kojima su ženska prava zaista ugrožena. Vaš amaterizam je toliko velik da ste uspjeli predložiti zakon koji je restriktivniji i diskriminatorniji od starog.” Odgovorila joj je Peović. “Fascinantno je da Most, koji se poziva na narodnu većinu, glas naroda i referendumsku demokraciju, prigovara nekom prijedlogu da nije stručan. Naša zadaća je da predlažemo zakone, a ne da budemo stručni ginekolozi. Ako ste imali primjedbe mogli ste dati amandman”, rekla je.

Šef HDZ-ovog kluba zastupnika Branko Bačić ponovio je zašto se vladajući protive prijedlogu ustvrdivši kako je podnormiran. Kazao je kako se oporba zalagala da tijekom pandemije Sabor dvotrećinskom većinom određuje mjere, koje su, kaže “puno nižeg pravnog značaja”. “Ovdje o iznimno važnoj temi koja zadire u prava pojedinca prepušta pod zakonskom aktu koji bi se trebao donijeti daleko od očiju parlamenta. Ovakav zakon bi bio protivno odluci Ustavnog suda”, poručio je.

‘Plenkoviću se fućka za hrvatske žene’

Grbin je ustvrdio da Bačić ne govori istinu. “Noćas ste barem bili iskreni i jasno rekli da zakon nećete podržati jer se unutar sebe ne možete dogovoriti. Nemojte se sada vaditi.” Mrak Taritaš je Bačiću poručila da treba biti “pošten”. “Pošteno reći nećemo podržati ovaj zakon i ne želimo uvesti nered u svoje redove, jer nam je jednostavnije imati 44 godine star zakon. Kako vam nije neugodno reći da u zakonu piše da je pobačaj obavezan. Vi ste to izgovorili”, rekla je.

Bačić je ustvrdio kako je zakon “sramotan”, a uzvratila mu je Sandra Benčić. “Bačić, kao i obično, vrijeđa zdravu pamet ovog dijela oporbe kad ne želi ponoviti ono što je rekao jučer, a to je da premijer Plenković nema konsenzus unutar svoje stranke. Kad se radi o sudbinama hrvatskih žena onda mu se fućka. To je istina i licemjerje ove šarade”, rekla je Benčić. Branko Bačić se branio da je o konsenzusu govorio u kontekstu njihovog prijedloga zakona. “Onda će zakon biti kako treba”, poručio je.

Prije nego što je na red došao SDP-ov prijedlog zakona o prekidu trudnoće, Sabor je glasao i o oporbenoj inicijativi za raspuštanje Sabora, koja također nije prošla. Za je glasalo 52 zastupnika, 77 je bilo protiv, a dvoje ih je bilo suzdržano. Drugi prijedlog za raspuštanje Sabora, koji je inicirao Most za je glasalo 57 zastupnika, a protiv njih 77.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu