Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

SDP-ova zastupnica pod ozbiljnim optužbama: ‘Fiktivno prodala strojeve za 5,5 milijuna i varala na predstečaju’

Brodski poduzetnik Željko Garić teško optužuje Marinu Bilić Opačak, najmlađu SDP-ovu zastupnicu (31)

Brodska tvrtka Feliks regulacija čija je direktorica do sredine prošle godine bila aktualna saborska zastupnica SDP-a Marina Bilić Opačak (31), pročula se u Hrvatskoj kao najveći pojedinačni donator predsjedničke kampanje Zorana Milanovića 2019. godine. Ta tvrtka bavi se eksploatacijom pijeska i šljunka i za Milanovićevu kampanju darovala je čak 150.000 kuna, iako je te godine ostvarena dobit bila tek nešto veća od donacije.

Do kraja prosinca prošle godine Marina Bilić Opačak bila je i predsjednica županijske organizacije SDP-a, no Glavni odbor stranke tu je organizaciju raspustio, kako je objašnjeno, ”zbog nefunkcioniranja i nepripremljenosti za lokalne izbore”. U stranačkim kuloarima, nakon izbora Peđe Grbina za novog predsjednika SDP-a moglo se, međutim, čuti da to nije bio jedini razlog smjene Bilić Opačak. Neki članovi brodskog SDP-a upozoravali su na problematične poteze u poslovanju tvrtke Feliks regulacija na čijem je čelu, do odlaska u Hrvatski sabor 22. srpnja prošle godine, bila Bilić Opačak.

Poduzetnik: ‘To je klasična prevara’

Ona će 9. travnja 2020., kao tadašnja direktorica tvrtke Feliks regulacija, prodati tvrtki Brod iz Podcrkavlja u Brodsko-posavskoj županiji pet radnih strojeva, ukupno vrijednih 5.462.500 kuna. Ta tvrtka već je tada bila u blokadi, a Feliks regulaciji je zanimljiva jer se bavi eksploatacijom mineralnih sirovina, prije svega kamena, što je i djelatnost tvrtke čija je direktorica tada bila Marina Bilić Opačak.

Brodski poduzetnik Željko Garić tvrdi da se radilo o klasičnoj prijevari: fiktivnoj prodaji i da strojevi iz Feliks regulacije nikada nisu otišli u tvrtku Brod niti je ta tvrtka ikada platila onih 5,5 milijuna kuna. Cilj je bio, tvrdi Garić, da se Feliks regulacija, s fiktivnim potraživanjem od 5,5 milijuna kuna, u postupku predstečajne nagodbe, pojavi kao najveći vjerovnik. To se uistinu i dogodilo.

Pokušaj ovrhe od od milijun i pol kuna

Garić objašnjava da je zbog takve prodaje njegov obrt, Prijevoz i usluge Garić, došao u vrlo tešku situaciju i izgubio značajan novac. Njegov je obrt tijekom 2016. i 2017. s tvrtkom Brod iz Podcrkavlja sklopio ugovor o kupnji karbonatne sirovine i tehničkog kamena te je uplatio avanse i vlasnicima dao pozajmice, no tadašnji direktor tvrtke Željko Župan umire, a na njegovo mjesto dolazi Nikola Lovrić. Tada za Garića nastaju problemi: novi direktor opstruira ugovore, ne isporučuje robu i ne vraća avanse i pozajmice, pa Garić pokreće ovrhu u iznosu od 1,5 milijuna kuna kako bi naplatio svoja potraživanja, a sve je prijavio i DORH-u.

Poduzeće za ceste Brod, također u vlasništvu obitelji Opačak, uplatilo je Trgovačkom sudu u Osijeku 29. travnja 2020. iznos od 5.000 kuna kao predujam troškova predstečajnog postupka za tvrtku Brod. Obitelj Opačak, dakle, znala je da se upušta u posao s tvrtkom koja ide u predstečaj. No, unatoč tome Feliks regulacija, samo 20 dana ranije, prodala je blokiranoj tvrtki Brod, koja nema novca ni da bi uplatila za predujam troška predstečajnog postupka, strojeve u iznosu od 5,5 milijuna kuna. Zašto su to činili?

Odluka Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu

Ekspresno, već 7. svibnja 2020. sutkinja Trgovačkog suda u Osijeku, Stalna služba u Slavonskom Brodu, Vesna Vukelić, otvorit će predstečajni postupak koji je i započeo 5. siječnja ove godine. Tada Feliks regulacija postaje najveći vjerovnik s potraživanjem od 5.462.500 kuna.

“Očito u dogovoru s Marinom Bilić Opačak, Lovrić fiktivno zadužuje Brod, tvrtku na čijem je čelu, i stvara obvezu od 5,5 milijuna kuna, za koju zna da je ne može platiti. Ali, na taj način, fiktivnom transakcijom, Feliks regulacija postaje najveći vjerovnik. Cilj je, dakako, na taj način preuzeti tvrtku Brod, koja je zanimljiva obitelji Opačak. O svemu sam pisanim podnescima obavijestio sutkinju Trgovačkog suda, Vesnu Vukelić i tražio da prije otvaranja stečajnog postupka nad tvrtkom Brod, donese privremene mjere kojima bih zaštitio svoja potraživanja. Uzalud, odbila je moje zahtjeve i stvorila uvjete za predstečajnu nagodbu, pa ona, zanimljivo, sada vodi taj postupak”, kaže za Telegram Željko Garić.

SDP-ovka nije odgovorila ni na jedno pitanje

Saborskoj zastupnici SDP-a postavili smo nekoliko pitanja vezanih uz neobičnu prodaju strojeva u vlasništvu tvrtke Feliks regulacija na čijem je čelu bila. Zanimalo nas je je li u trenutku prodaje i ispostave računa znala da je tvrtka Brod iz Podcrkavlja u ozbiljnim financijskim teškoćama, te je li i kada Feliks regulacija naplatila 5,5 milijuna kuna. Tražili smo i kopije uplatnica.

Zanimalo nas je zašto na fakturama isporučenih radnih strojeva nema broja karoserije, kao ni godine proizvodnje, što je sastavni dio takvih računa. Također, saborsku smo zastupnicu pitali kako to da su svi računi izdani 9. travnja 2020. od 6:58 do 7:13 kada je Poreznoj upravi prijavljeno radno vrijeme tvrtke Feliks regulacije od 8:00 sati.

Ni na jedno pitanje nismo dobili odgovor, ali je zato stigao hvalospjev kako na vlastiti račun, tako i na račun tvrtke Feliks regulacija: ”U poslovanju tvrtke u kojoj sam radila s tvrtkom Brod d.o.o., kao i svim drugim poslovanjima, pristupljeno je u maniri dobrog gospodara. Osobno svakom dosadašnjem i budućem radu kao i obnašanju funkcija pristupam odgovorno i savjesno, a tvrtka koju sam zastupala u svojem 30-godišnjem poslovanju može se pohvaliti kao poželjan partner i poslodavac”, odgovara Marina Bilić Opačak u stilu političarâ koji govore ne obazirući se na sadržaj pitanja.

‘Smještaju mi politički neuspješni zlonamjernici’

”Poznato je već neko vrijeme da određene osobe potenciraju sukob prema meni i mojoj široj obitelji te žele na sve načine prikazati ono što radimo lošim”, nastavlja saborska zastupnica SDP-a, ponovno ne odgovarajući ni na jedno od postavljenih pitanja.

”O vašem upitu u nekoliko navrata tvrtka je bila izložena anonimnim prijavama i provjerama što govori o zlonamjernicima, neostvarenim osobama kako privatno, tako i poslovno pa i politički neuspješnim akterima ove priče kojima trenutno smeta moj status. U nedostatku ozbiljnosti ovakvih navoda dotični se osim pisanja prijava u već nekoliko navrata obraćaju medijima”, stoji u odgovoru Marine Bilić Opačak, u kojem, kao što je vidljivo, nema ni slova vezano uz fiktivnu prodaju strojeva.

Htjeli smo vidjeti navodno kupljene strojeve

Nikolu Lovrića, direktora tvrtke Brod, zamolili smo, pak, da nam pokaže strojeve kupljene od Feliks regulacije. Dogovorili smo i datum dolaska u Podcrkavlje, ali sljedećeg dana otkazao je susret. ”Kada budem imao pouzdane informacije institucija čiji su izvidi u tijeku rado ću vas uz vaše dopuštenje nazvati i upoznati sa svime. Do tada nemam namjeru nikakvim svojim izjavama i istupima vršiti pritisak i utjecaj na nečiji rad a naročito na rad državnih institucija”, napisao je i poslije se više nije javljao. A mi smo samo tražili da nam pokaže kupljene strojeve.

Koliko je sve u cijeloj toj priči mutno, svjedoči ispis otvorenih stavki u kojem tvrtka Brod 2. travnja 2020. navodi kako još od 1. ožujka 2020. ima otvorenu stavku u iznosu od 5.462.000 kuna. Kako je to moguće ako je strojeve kupila tek 40 dana kasnije? Kako je dakle moguće da se dug Broda prema Feliks regulaciji pojavio i prije nego što su strojevi prodani? Kako je moguće da na IOS obrascu piše da je rok plaćanja za isporučene strojeve 9. ožujka, kad su oni, navodno, prodani tek mjesec dana kasnije, 9. travnja 2020.? To su pitanja na koje saborska zastupnica SDP izbjegava dati odgovor.

Brat joj je kontroverzni brodski poduzetnik

Inače, obitelj Opačak niz je godina imala važnu ulogu u lokalnom SDP-u. Tomo Opačak, brat aktualne saborske zastupnice, na unutarstranačkim izborima 2013. u prvom je krugu pobijedio tadašnjeg SDP-ovog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu u natjecanju za čelnog čovjeka te stranke u brodsko-posavskoj županiji. Kao potpuni politički autsajder u prvom izbornom krugu osvojio je čak 42,79 posto glasova, no u drugom ipak je pobijedio Jakovina.

Opačak je nakon toga prijetio kako Jakovinu i njegove delegate neće pustiti u dvoranu u kojoj se održavala konvencija SDP-a, ali je ipak sve prošlo bez incidenta, pa je tadašnji ministar u Vladi Zorana Milanovića prošao bolje nego gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, godinu dana ranije.

Tomo Opačak pozira sa spomenikom koji je podigao sam sebi. U naravnoj je veličini i prikazuje kontroverznog poduzetnika kako razgovara na mobitel

Tomo Opačak, brat aktualne saborske zastupnice, naime, početkom 2012. s tridesetak kamiona i radnih strojeva u vlasništvu tvrtki Feliks regulacija i Poduzeća za ceste, u znak prosvjeda što je Grad Slavonski Brod poslove održavanja cesta dao drugoj tvrtki, kružili su oko Dusparine kuće, pa su brodskog gradonačelnika osiguravali pripadnici specijalne policijske postrojbe. Kontroverzni brodski poduzetnik, kojeg se često moglo vidjeti u društvu bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića i bivšeg SDP-ovog ministra zdravstva Rajka Ostojića, čak je najavljivao i kandidaturu za predsjednika Republike 2014., govoreći kako može skupiti milijun potpisa, no na kraju je odustao. Pažnju medija privukao je i 2019. kada je dao izraditi vlastitu statuu u naravnoj veličini, kraj koje je pozirao kako bi zorno prikazao sličnost s originalom.


*Marina Bilić Opačak naknadno je reagirala na ovaj tekst

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više