Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ekskluziv. Sudski vještak potvrdio: 'Saborska zastupnica napuhala cijenu strojeva da bi izvukla 5,5 milijuna kuna iz svoje tvrtke'

Telegram je u posjedu nalaza koji je vrlo nezgodan za Marinu Bilić Opačak, bivše SDP-ovke koja je danas u Socijaldemokratima

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Marina Bilić Opačak (ranije do izbacivanja iz SDP-a zastupnica te stranke), čini se, u sve je većim problemima vezano uz istragu oko tvrtke Feliks regulacija na čijem je čelu bila do ulaska u Hrvatski sabor potkraj srpnja 2020. Upravo je tvrtka Feliks regulacija, u vlasništvu moćne poduzetničke obitelji Opačak iz Slavonskog Broda, bila najveći pojedinačni donator predsjedničke kampanje Zorana Milanovića. Isprsili su se darovavši 150.000 kuna, ozbiljan novac i za puno veće tvrtke.

Telegram je u posjedu nalaza i mišljenja stalnog sudskog vještaka Đure Šarića iz Slavonskog Broda koji je za potrebe postupka na Trgovačkim sudom u Slavonskom Brodu vještačio vrijednost pet građevinskih strojeva, a čiji je nalaz vrlo nezgodan za saborsku zastupnicu socijaldemokrata.

Vrijedi upola manje

Naime, kako smo pisali prije godinu dana u srpnju 2021., Marina Bilić Opačak, tada u svojstvu direktorice tvrtke za eksploatacijom šljunka i pijeska, 9. travnja 2020. prodat će tvrtki Brod iz Podcrkavlja u Brodsko-posavskoj županiji pet radnih strojeva. Njihova ukupna vrijednost, stajalo je na fakturi, iznosila je 5.462.500 kuna. Strojevi su Brodu prodani iako je ta tvrtka bila u višemjesečnoj blokadi, a nedugo nakon prodaje strojeva završila je u stečaju.

No, na taj način, kako se sumnja, fiktivnom prodajom strojeva, tvrtka Feliks regulacija postala je najveći vjerovnik, čime su u stečajnom postupku oštećeni drugi vjerovnici.

Sada, stalni sudski vještak u nalazu od 9. lipnja ove godine tvrdi kako je nakon pregleda svih pet strojeva i uvida u cijene sličnih, rabljenih, koje se nude na internetskim stranicama, njihova vrijednost u vrijeme prodaje, početkom travnja 2020., uključujući i PDV, bila značajno manja. Ono što je tvrtka Feliks regulacija procijenila na gotovo 5,5 milijuna kuna, prema procjeni vještaka Šarića, vrijedi upola manje, samo 2.780.000 kuna.

Tvrtka je bila u blokadi

Brodski poduzetnik Željko Garić još tada je upozoravao kako se radilo o prijevari i da je cijela operacija izvedena samo zato da bi se Feliks regulacija s fiktivnim potraživanjem od 5,5 milijuna kuna, na temelju napuhanih računa, pojavila kao najveći vjerovnik. Upravo tako se i dogodilo. Sada, sudski vještak je dokazao da su strojevi vrijedili upola manje, te da prijavljene tražbine Feliks regulacije ni u kom slučaju nisu mogle biti 5,5 milijuna kuna.

Ali, ključno je pitanje kako je uopće bilo moguće da tvrtka na čijem je čelu bila aktualna saborska zastupnica, Marina Bilić Opačak prodaje strojeve tvrtki Brod d.o.o. koja je bila blokirana i na računu u to vrijeme nije mala ni lipe. Nisu imali čak ni 5000 kuna za uplatu predujma troškova predstečajnog postupka, pa je taj iznos umjesto njih Trgovačkom sudu uplatilo Poduzeće za ceste Brod, također u vlasništvu obitelji Opačak.

Ključan je kamen iz posrnule tvrtke

Njima je, tvrdi se, bilo važno da se domognu kamena iz tvrtke Brod pa su se počeli ponašati kao da su njeni vlasnici. Puno je kamena odatle odvezeno za potrebe gradnje vinkovačkog nadvožnjaka, svrstanog u Projekt Slavonija, kojim se premijer Andrej Plenković silno hvali. Taj, 80 milijuna kuna vrijedan nadvožnjak, dugačak 500 metara koji premošćuje željezničku prugu Vinkovci – Zagreb i spaja dvije tamošnje ulice, Dugu i Borinačku, gradi upravo Poduzeće za ceste (PZC). Na čelu te tvrtke je Sandra Opačak, supruga brata saborske zastupnice Marine Bilić Opačak.

Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca, grada koji je formalni investitor gradnje nadvožnjaka, a gradi se najvećim dijelom novcem iz Europske unije, upozoren je da se prilazne ceste nasipavaju ukradenim kamenom upravo iz rudišta Mlade Vodice u Podcrkavlju (kraj Slavonskog Broda) nad kojim koncesijsko pravo ima tvrtka Brod d.o.o. No, nikakvog odgovora nije bilo, kamen se i dalje nelegalno eksploatirao i dovozio u Vinkovce.

Policija konačno došla u kamenolom. I ništa

Državni inspektorat, Sektor za nadzor rudarstva, energetike i opreme 9. lipnja ove godine Trgovačkom društvu Brod d.o.o zabranio je izvođenje rudarskih radova na eksploataciji mineralne sirovine, tehničko-građevinskog kamena. No, kamen se i dalje odvozio pa smo 23. lipnja poslali upit Policijskoj upravi brodsko-posavskoj što su poduzeli da se to zaustavi. Zanimljivo, tek nakon našeg upita policija je izašla na teren pa smo dobili sljedeći odgovor:

”Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, dana 23. lipnja 2022. godine, zaprimili su dojavu o kršenju upravne mjere kojom je trgovačkom društvu zabranjeno izvođenje rudarskih radova na eksploataciji mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena na eksploatacijskom polju Mlada Vodica, te su povodom dojave obavili provjere navoda. S obzirom na to da je čl. 71. Zakona o državnom inspektoratu kontrola izvršnosti rješenja u nadležnosti Državnog inspektorata, o utvrđenom je dana 24. lipnja 2022. godine obaviješten Državni inspektorat”.

Dakle, policija je izvijestila Državni inspektorat da se iz kamenoloma u kojem su zabranili izvođenje rudarskih radova kamen i dalje izvozi. Ali ništa se nije dogodilo.

Intervencija policije kada je došla utvrditi krađu kamena iz kamenoloma

Prijava protiv Tome Opačka

Nikola Lovrić, direktor tvrtke Brod, koncesionara kamenoloma, podnio je, još 30. ožujka, Policijskoj upravi Brodsko posavskoj kaznenu prijavu protiv Tome Opačka, brata saborske zastupnice, kao i tvrtke PZC-a Brod, te više odgovornih osoba.

Tražio je hitno postupanje policije jer, kako je naveo, radi se o ogromnoj količini pokradenog rudnog blaga koje se u velikim količinama odvozi u nepoznatom pravcu. Tvrdio je da se time nanosi velika šteta Republici Hrvatskoj, ali i tvrtki Brod, na čijem je čelu. Međutim ništa se ne događa što potvrđuje javni pogovor u Slavonskom Brodu o moći obitelji Opačak, kojoj nitko ništa ne može.

Zaninljiv iskaz Marine Bilić Opačak

U ožujku ove godine pisali smo o iskazu Marine Bilić Opačak na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu o prodaji strojeva za koje se sada vidi da su bili više nego nerealno procijenjeni. Tada je ustvrdila kako ”ne može sa sigurnošću reći” o kakvim se strojevima radi, a briljirala je odgovarajući na pitanje zašto računi za prodane strojeve imaju datum izdavanja 9. travnja 2020., a u dnu 17. travnja iste godine, rekavši kao je ”moguće da se radi o kompjutorskoj greški”.

Proslavila se i odgovorom kako nije znala da je tvrtka Brod kojoj je prodala strojeve, navodno vrijedne 5,5 milijuna kuna, već bila u procesu predstečajne nagodbe, a nije znala ni gdje se strojevi nalaze, da bi poentirala odgovarajući na pitanje zašto kao direktorica tvrtke Feliks regulacija nije raskinula ugovor s obzirom na to da strojevi nisu bili plaćeni. Tada je rekla kako tvrtka Brod ”nije bila ni prva ni posljednja koja je kasnila s plaćanjem, te da danas svi kasne”.

Bit će zanimljivo kako će u nastavku suđenja na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu objasniti silnu razliku u cijeni pet građevinskih strojeva, dvostruko veću od one koju je sada procijenio sudski vještak. Iako je DORH potvrdio da o cijelom tom slučaju provodi izvide, s obzirom na tajnost postupka, nepoznato je dokle su stigli u toj mutnoj priči.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više