Šef policijskog sindikata tvrdi: ‘Glavni ravnatelj policije znao je da Ćelić juri na službeni zadatak’

Mario Puškarić zbog slučaja Ćelić traži smjenu glavnog ravnatelja policije Nikole Miline

ZADNJA IZMJENA: velj 3, 2020
Foto: PIXSELL

Sindikat policijskih službenika ponovno je zatražio ostavku glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, ovoga puta zbog blamaže sa slučajem Josipa Ćelića, bivšeg zamjenika ravnatelja. Ćelić je bio prisiljen odstupiti nakon što je otkriveno da je vozio brzinom 160 kilometara na sat u mjestu kraj Zadra gdje je ograničenje 50. Sada ga je sud oslobodio krivnje jer je dokazao da je bio na službenom zadatku. U takvoj situaciji policajac smije kršiti ograničenje brzine.

Ovaj sindikat smatra kako je Milina u ovaj slučaj uvukao i samog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, pa mu javno postavlja pitanje je li dorastao funkciji glavnog ravnatelja.

Je li Ćelić trebao zamijeniti Milinu?

“Imate li više autoritet nad podređenim policijskim službenicima. U konkretnom slučaju ste kontradiktorni svojim i ministrovim izjavama koje ste dali prije tri mjeseca kada ste Ćelića razriješili dužnosti zamjenika. Čovjeka ste proglasili krivim i razriješili ga dužnosti, ocrnili ga u javnosti i stavili mu stigmu krivnje i odgovornosti te time prenijeli jasnu poruku svim policijskih službenicima da nećete stati iza policijskog službenika bez obzira na razloge, ako njegov slučaj izađe u medije”, primjećuje Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Puškarić drži kako ovakvo ponašanje ravnatelja dokazuje njegovu bojazan da ga Ćelić ne zamijeni. To je, naime, bila informacija koja se u krugovima bliskima Ravnateljstvu policije pojavila kratko prije nego što je Ćelić odstupio zbog prebrze vožnje.

Milina je znao da je Ćelić na zadatku

Sindikat se osvrće i na odluku suda kojom je Ćelić oslobođen krivnje jer je prebrzo vozio dok je bio na službenom zadatku. Ravnateljstvo policije je to svojim dopisom zadarskom sudu i potvrdilo pa je donijeta oslobađajuća presuda, jer prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama policijski službenik smije kršiti određena prometna pravila kada je na zadatku.

“Nije ni životno ni normalno kako vi i ministar niste znali, kao što to navodite u javnosti, da je Ćelić bio na zadatku, jer je on upravo zbog izvršenja te hitne zadaće napustio kolegij ministra uz vaše odobrenje”, otkriva Puškarić detalj o kojem ni ravnatelj Milina ni ministar Božinović do sada nisu željeli govoriti.

Hoće li Ćelić biti vraćen na posao?

Zbog svega toga Sindikat smatra kako Milina više ne zaslužuje rukovoditi sustavom koji bi policajcima trebao jamčiti da sigurno i bez bojazni od bilo kakvih pritisaka svoj posao rade zakonito i profesionalno.

“Ne trebamo niti spominjati da je policija sustav koji građanima treba jamčiti sigurnost i povjerenje, a da sve odluke koje donosite moraju biti zakonite, profesionalne i odgovorne, dok izjave u javnosti moraju biti točne i istinite stoga tu nemate pravo na pogrešku”, naglašava Puškarić i javno pita ravnatelja Milinu hoće li vratiti Ćelića na mjesto zamjenika glavnog ravnatelja.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1992 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program