Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Šefica sindikata za Telegram: 'Radnici Čistoće neće ni danas izaći na teren'. Zagreb pun smeća, Tomašević najavio presicu

Radnici nastavljaju štrajkati, ne žele odustati od koeficijenata

FOTO: Slaven Branislav Babic/Marko Prpic/PIXSELL

Radnici zagrebačke Čistoće i treći dan odbijaju izaći na teren i nastavljaju sa štrajkom. Kako je Telegramu ispričala predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak, djelatnici i dalje ustraju na zahtjevima koje su postavili jučer.

Riječ je, podsjetimo, o podizanju koeficijenta za prvu i drugu kategoriju složenosti posla na 1,8 te 2,4. Riječ je o koeficijentima za najmanje plaćene radnike, poput komunalnih djelatnika i vozača. Sve skupa imaju 11 zahtjeva, a uprava Zagrebačkog holdinga jučer je ispunila njih pet, poput prava na besplatni parking i sistematizaciju radnih mjesta u roku od 30 dana.

Ulice nitko ne čisti

“Oni su svi ovdje od pola šest ujutro, a dok se to ne ispuni, oni neće izaći na teren. Shvatili su da rješavanje ostalih zahtjeva poput povećanja osnovice plaće trebaju prepustiti sindikatima koji će to pregovarati u postupku mirenja. Ali na koeficijentima ustraju”, rekla je Kaltak te dodala da se nada da će radnici danas moći razgovarati s gradonačelnikom i postići nekakav dogovor.

Ekipe Čistoće u štrajku su od ponedjeljka ujutro, a sve to vrijeme nitko ne odvozi otpad niti čisti zagrebačke ulice. Svakog dana, pa tako i jutros, stižu fotografija nagomilanog otpada svuda po gradu.

Trg kralja Tomislava Patrik Macek/PIXSELL

Uprava Holdinga jučer je njihov štrajk nazvala nezakonitim jer su već u postupku mirenja sa sindikatima. “Grad ne može dugo trpjeti neodvoženje otpada. Ako radnici neće odvoziti otpad, onda nema potrebe za njima. Nadam se da neće doći do toga. Dajemo prava iznad kolektivnog ugovora, smatramo da nema razloga za nenajavljeni štrajk”, rekao je jučer šef Uprave Ivan Novaković te dodao da ako radnici ne misle raditi mogu slobodno otići kući.

 

Najgore je u centru Zagreba Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Pozvali ih na posao

A objasnio je i da je uprava Holdinga već krajem prosinca povećala plaće u Holdingu, pa su komunalni radnici dobili povišicu od oko 700 kuna, a drugi od oko 500 kuna. Ako se ne vrate na posao, reko je voditelj podružnice Davor Vić, razmatra se o svim alternativnim metodama kako da se otpad ipak odveze, a grad očisti. Holding je radnike pozvao natrag na posao, a to je jučer učinila i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

“Stalo nam je da javnost i radnici znaju da smo voljni pregovarati. Isto tako ističemo da ako je kolektivni ugovor na snazi i da se poštuje, da ovo smatramo nezakonitim štrajkom. Moramo moći pregovarati”, kazala je. Gradonačelnik Tomislav Tomašević vratio se sa službenog puta u Ateni i za danas u 10 sati najavio konferenciju za novinare na ovu temu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više