Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram

Politika & Kriminal

Šeks za Telegram: Sudac Vrban pokušava se, prozivanjem mene, izvući od optužbi da je potkopavao neovisnost sudbene vlasti

Vladimir Šeks komentira pravosudni skandal u Osijeku, o kojem je prvi pisao Telegram

Politika & Kriminal

Šeks za Telegram: Sudac Vrban pokušava se, prozivanjem mene, izvući od optužbi da je potkopavao neovisnost sudbene vlasti

Vladimir Šeks komentira pravosudni skandal u Osijeku, o kojem je prvi pisao Telegram

FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram

HDZ-ov veteran tvrdi da tekstovi u Nacionalu, u kojem ga izvori bliski osječkom Županijskom sudu optužuju za zakulisno kadroviranje, predstavljaju pokušaj predsjednika Županijskog suda u Osijeku, Zvonka Vrbana, da, bez ikakva utemeljenja, pokrenute postupke za utvrđivanje njegove odgovornosti, prebaci na političko polje.

Pravosudni skandal u Osijeku, o čemu je Telegram prvi pisao, da je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban pokušavao utjecati na suce nižeg, Općinskog suda u Osijeku, zahtijevajući od njih kakve presude da donesu, sada se s pravosudnog terena, kako se čini, pokušava prebaciti u političke vode.

Tjednik Nacional u dva je navrata, pozivajući se na neimenovane izvore iz Županijskog suda u Osijeku, naveo njihove tvrdnje kako je obavijest o ”nedopustivom ponašanju” Zvonka Vrbana koju je predsjednica Općinskog suda u Osijeku Zrinka Šeks-Poštić, kći Vladimira Šeksa, zapravo niz ”zakulisnih akcija kojima želi utjecati na izbor novog predsjednika Županijskog suda u Osijeku”, te da se radi o njegovoj, Šeksovoj, ”igranci”.

Pokušaj skretanja pozornosti

Vladimir Šeks do sada nije odgovarao na te optužbe pa smo ga zamolili da ih komentira. Bez okolišanja tvrdi kako tekstovi u Nacionalu, u kojem ga izvori bliski osječkom Županijskom sudu optužuju za zakulisno kadroviranje, predstavljaju pokušaj predsjednika Županijskog suda u Osijeku, Zvonka Vrbana, da – bez ikakva utemeljenja – pokrenute postupke za utvrđivanje njegove odgovornosti, prebaci na političko polje.

Kaže kako je to skretanje pozornosti s vlastite odgovornosti na politički teren i pokušaj da se ekskulpira za navode objavljene u medijima da je zlouporabom svog položaja narušavao i potkopavao neovisnost sudbene vlasti, zahtijevajući od više sudaca da sude po njegovim uputama i nalozima.

‘Slučaj nema veze sa mnom’

“Međutim, cijeli ‘slučaj Vrban’ nema nikakve veze s politikom i sa mnom, nego Vrban samo zloporabi činjenicu da sam ja otac predsjednice Općinskog suda u Osijeku, Zrinke Šeks-Poštić, koja je prijavila nadležnim tijelima Vrbanovo nezakonito postupanje prema tvrdnjama više sudaca”, ističe Šeks i nastavlja:

“Predsjednica Općinskog suda u Osijeku Zrinka Šeks-Poštić bila je po zakonu dužna obavijestiti Ministarstvo pravosuđa i uprave i Vrhovni sud Republike Hrvatske o nedopustivom ponašanju predsjednika Županijskog suda u Osijeku. Vrban je mene odabrao za metu s obzirom da sam 30-ak godina u vrhu hrvatske politike i da me često u medijima neistinito prikazuju kao osobu koja ima snažan utjecaj na kadroviranje u pravosuđu”.

Osim toga, veli Šeks, Vrban je, ”što je opće poznato”, bio pretendent na mjesto ministra pravosuđa 2020. godine, planirajući onamo doći uz pomoć Domovinskog pokreta u čijoj predizbornoj kampanji je aktivirao sudjelovao, iako mu je to kao sucu i predsjedniku Županijskog izbornog povjerenstva najstrože zabranjeno. Šeks dodaje kako je tekst u Nacionalu ustvari ”Vrbanov pamflet” kojim, osim što pokušava izbjeći svoju odgovornost, pokušava steći političke bodove za Domovinski pokret, a protiv HDZ-a.

Je li tajming indikativan?

“Moja kći Zrinka Šeks-Poštić nema veze s politikom, nego je izvijestila nadležne isključivo zbog Vrbanovog nezakonitog postupanja. Nemam nikakvog interesa, a ni mogućnosti da bih na bilo koji način utjecao na proces imenovanja novog predsjednika Županijskog suda u Osijeku, s obzirom da o tome odlučuje neovisno tijelo – Državno sudbeno vijeće”.

Pitamo Šeksa kako komentira činjenicu da je osječki pravosudni skandal dospio u javnost upravo u vrijeme kada će se odlučivati o imenovanju predsjednika Županijskog suda u Osijeku, budući da Vrbanu istječe mandat, pa se pojavila tvrdnja da ga se na taj način ”želi kompromitirati i unaprijed eliminirati iz utrke za novi mandat”, ta da iza toga stoji upravo Šeks.

Kaže kako je to ”lažna konstrukcija iza koje stoji Vrban” tvrdeći kako ga on; Šeks, pokušava kompromitirati i eliminirati iz utrke za novi mandat predsjednika Županijskog suda u Osijeku. Dodaje da su Vrbana suci prijavili za nezakonito i nedopušteno djelovanje i na temelju njihovih prijava predsjednica Općinskog suda u Osijeku Zrinka Šeks-Poštić obavijestila je Ministarstvo pravosuđa i uprave i Vrhovni sud RH, što, pojašnjava, ”evidentno nema nikakve veze s politikom”.

‘Vrbana ne poznajem osobno’

Izvori iz Županijskog suda u Osijeku, na koje se u dva teksta poziva Nacional, optužuju Šeksa da na Vrbanovo mjesto želiti postaviti sebi bliske kadrove, osobu koja će ”čuvati fotelju dok njegova kći ne stekne uvjete da u nju zasjedne”. Pitamo ga kako to komentira.

“Ta tvrdnja je najobičnija besmislica i budalaština kojom se na krajnje proziran način želi konstruirati navodni motiv za moj nepostojeći angažman. K tome, Vrban želi na izuzetno maliciozan način osujetiti eventualne protukandidate za mjesto predsjednika Županijskog suda u Osijeku”, kaže Šeks.

Dodaje kako Vrbana ne poznaje osobno, kako s njim nije ni u kakvom odnosu, iako ga Vrban sada s obzirom na Šeksovu političku poziciju ”pokušava uvući u navodni politički sukob”. Međutim, tvrdi Šeks, ”Vrbanova trenutno iznimno nezavidna pozicija s politikom nema veze”.

Kako je Vrban imenovan

Budući da dio javnosti Šeksa doživljava kao osobu koja je svojim dugogodišnjim utjecajem krojila pravosudnu kadrovsku križaljku, pitamo je li ikada, makar i preporukom, pomogao usponu Zvonka Vrbana, prvo u državno odvjetništvo, potom na Županijski sud.

“Na prijedlog tadašnjeg predsjednika Republike, dr. Franje Tuđmana, Hrvatski sabor me 10. travnja 1992. izabrao za Javnog tužitelja Hrvatske. U tom svojstvu dobivao sam od strane općinskih i okružnih javnih tužiteljstava inicijative i prijedloge za javne tužitelje i njihove zamjenike, da ih predložim Hrvatskom saboru, preciznije Komisiji za izbor i imenovanja Društveno političkog vijeća Sabora, koje je tada imenovalo i razrješavalo javne tužitelje i njihove zamjenike.

Općinsko javno tužiteljstvo u Osijeku poslalo mi je prijedlog da predložim Društveno političkom vijeću izvjesnog Zvonka Vrbana za zamjenika Općinskog javnog tužitelja u Osijeku, na koje se mjesto Vrban prijavio. Tu inicijativu uputio sam Komisiji za izbor i imenovanja Društveno političkog vijeća Sabora, koje je predložilo Saboru imenovanje Zvonka Vrbana za zamjenika Općinskog javnog tužitelja u Osijeku, tako da je Društveno političko vijeće Sabora imenovalo Vrbana za zamjenika Općinskog javnog tužitelja u Osijeku”, odgovara Šeks.

Kontakt ‘putem posrednika’

“Negdje 2009. ili 2010. godine – prisjeća se – prvi put doznajem za Zvonka Vrbana koji me kontaktirao putem posrednika, a koji mi je prenio Vrbanovu molbu da mu pomognem pri imenovanju za suca Županijskog suda u Osijeku. Tada je Vrban bio zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Osijeku. Tom sam posredniku, Vrbanovom znancu, rekao da ja ni na koji način ne odlučujem o tome, već isključivo Državno sudbeno vijeće”, tvrdi.

S obzirom da je predsjednica Općinskog suda u Osijeku, kći Vladimira Šeksa, pitamo ga je li se ikada požalila na loše odnose sa Zvonkom Vrbanom, a o čemu u Osijeku, osobito u pravosudnim i odvjetničkim krugovima, postoji javni pogovor?

Kaže kako mu je njegova kći, Zrinka Šeks-Poštić, u više navrata pričala o raznim nekorektnim postupcima Zvonka Vrbana kao predsjednika Županijskog suda u Osijeku, postupcima koji su otežavali rad Općinskog suda u Osijeku, a o čemu je ona obavještavala Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Pohvale šefu Vrhovnog suda

Kako je Šeks jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara i kako je dobar dio njegove političke karijere bio vezan uz pravosuđe, a osim toga po struci je i pravnik koji je do rata u Osijeku (gdje je bio i zamjenik okružnog javnog tužitelja, a kratko i sudac Općinskog suda) radio i kao odvjetnik, te de je bio i javni tužitelj, pitamo ga kako gleda na poteze novog predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, te jesu li njegovi prvi potezi znak kako su u hrvatskom pravosuđu zapuhali, novi, bolji vjetrovi.

“Predsjednik Vrhovnog suda hrabro se uhvatio u koštac s možda najtežom boljkom hrvatskog sudstva – pretjeranom dugotrajnošću sudskih postupaka i odlaskom u zastaru kaznenih predmeta, osobito na Vrhovnom sudu”, kaže Šeks.

Ključni problemi sudovanja

“Kao jedno od žarišta prekomjernog dugotrajnog sudovanja na Vrhovnom sudu je predugo čekanje na zakazivanje sjednica povodom žalbi na presude prvostupanjskih sudova, po dvije, tri i više godina od zaprimanja spisa na Vrhovnom sudu, a potom i predugi protek vremena do donošenja i otpravaka odluka Vrhovnog suda”, ocjenjuje.

“Predsjednik Dobronić je detektirao da dio sudaca Vrhovnog suda previše vremena troši na izvansudske aktivnosti, sudjelovanje u raznim arbitražnim sudovima, predavanjima, pisanju članaka i slično, zbog čega se sporije rješavaju predmeti na Vrhovnom sudu. Tu se zauzeo, uz otpore, da se izvansudske aktivnosti sudaca Vrhovnog suda svedu na primjerenu mjeru. Isto tako ukazao je da bez ikakvog razumnog objašnjenja, osobito u nekim ”kapitalnim” postupcima, predmeti odlaze u zastaru što je težak udarac vladavini prava i izigravanje pravde”, kaže Šeks.

Dobronićevi ‘hrabri potezi’

Smatra da je Dobronić, otkad je izabran za predsjednika Vrhovnog suda ”počeo vući snažne poteze koji trebaju vratiti poljuljano povjerenje u hrvatsko pravosuđe”.

– Njegovi potezi, osobito ovi zadnji, bitno će utjecati da se smanji percepcija o pravosuđu kao klijentelističkom i koruptivnom. Moje je mišljenje da su ti važni i hrabri potezi u najboljem interesu hrvatskog pravosuđa – zaključuje Šeks.

S obzirom da je Telegram prvi pisao o prvorazrednom sudskom skandalu u Osijeku, o čemu je osim Ministarstva pravosuđa i uprave. te Vrhovnog suda. obaviješteno i Državno odvjetništvo, a što, prema našim informacijama istražuje i USKOK, te kako se sada cijeli taj slučaj pokušava prebaciti u političke vode, Telegram se obratio i predsjedniku Županijskog suda u Osijeku, Zvonku Vrbanu s molbom za intervju. Njegov odgovor čekamo.