Sindikati prikupili 600.000 potpisa za referendum protiv kasnijeg odlaska u mirovnu

Sindikalna inicijativa '67 je previše' traži raspisivanje referenduma za rujan

ZADNJA IZMJENA: svi 12, 2019
Foto: PIXSELL

Organizatori sindikalne inicijative “67 je previše” u ponoć su na središnjem zagrebačkom trgu objavili da su prikupili više od 600.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, a održavanje referenduma očekuju početkom rujna.

Točno u ponoć 12. svibnja, kada je službeno završilo dvotjedno prikupljanje potpisa, na Trgu bana Josipa Jelačića je nacionalna koordinatorica inicijative “67 je previše” Mirela Bojić na konferenciji za novinare objavila da je inicijativa “67 je previše” uspjela. Istaknula je da su prema podacima koji su joj pristigli prije dva sata prikupili više od 600.000 potpisa građana, i dodala da potpisi stižu i dalje a stizat će i u narednim danima cijeli tjedan.

Reakcije na najavljene mjere ministra Pavića

Na pitanje kada će se s potpisima zaputiti u Hrvatski sabor, Bojić je rekla kako ne može reći točan dan kada će to biti, ne zna hoće li to biti za deset dana ili za dva tjedna, jer sve ovisi o tome koliko potpisa preko 600.000 bude i koliko zapravo posla budu imali. Sindikalna inicijativa “67 je previše” je 27. travnja u ponoć na Trgu bana Jelačića počela prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

Ministarstvo uprave utvrdilo je da je u registru birača 27. travnja 2019. bilo upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj te da je za raspisivanje sindikalnog referenduma “67 je previše” potrebno skupiti najmanje 373.568 potpisa. Sindikati su krenuli u inicijativu nakon najavljenih mjera ministra rada i mirovinskog sutava Marka Pavića – umjesto opsežne reforme mirovinskog sustava, koji je odavno krahirao, Pavić je odabrao održavanje postojećeg stanja, uz promjenu godišta za odlazak u punu mirovinu.

Očekivani referendum početkom rujna?

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je da bi početak rujna bilo optimalno vrijeme za održavanje referenduma. “Po nekakvim realnim procjenama sukladno procedurama koje su bile u prethodnim inicijativama, početak rujna bilo bi optimalno vrijeme”, kazao je. Novosel kaže da i sindikati, ali i svi građani očekuju opstrukcije zato jer su se već naučili na opstrukcije, imali su ih svih dva tjedna prikupljanja potpisa, a imali su ih i u pripremi.

“Opstrukcije će oni pokušati, međutim, ako taj broj od više od 600.000 potpisa, a koji će biti sigurno još i veći, neće biti dovoljan nekome da odustane od opstrukcija, onda definitivno će otpiliti sam sebi granu na kojoj sjedi”, poručio je Novosel, jedan od trojice čelnika sindikalnih središnjica koje su pokrenule referendumsku inicijativu. Na konferenciji za novinare bili su i njegove kolege, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program