Sjedinjene Države ipak priznale; u iranskom napadu na njihove baze u Iraku ranjeno je 11 američkih vojnika

Predsjednik Trump ranije je govorio da ranjenih nema, no ispostavilo se da to nisu točne informacije

ZADNJA IZMJENA: sij 17, 2020
Foto: AFP

Najmanje 11 američkih vojnika ranjeno je u iranskom napadu na dvije američke vojne baze u Iraku, priopćilo je u četvrtak Središnje zapovjedništvo SAD-a, iako je prethodno američka vojska tvrdila da nitko nije ozlijeđen.

“Dok niti jedan američki vojnik nije ubijen u iranskom napadu 8. siječnja na zračnu bazu Ain al-Asad, nekoliko ih je završilo na liječenju zbog simptoma potresa mozga od udara projektila te se njihovo stanje još uvijek procjenjuje”, poručio je priopćenjem glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva Bill Urban. Za vrijeme napada, evakuirana je u bunkere većina od 1500 američkih vojnika u bazi.

Bez žrtava, ali s materijalnom štetom

Prema prethodnim izvješćima američke vojske u udaru je nanesena značajna materijalna šteta, ali nije bilo žrtava. Američki predsjednik Donald Trump također je rekao nakon napada da “niti jedan Amerikanac nije ozlijeđen”.

Međutim, Urban je rekao kako su “u danima nakon napada, zbog mjera predostrožnosti, neki vojnici prebačeni iz zračne baze Ain al-Asad”. “Tada je 8 vojnika prebačeno u Landstuhl (američka vojna bolnica u Njemačkoj), a tri su prebačena u Camp Arifjan (vojna baza u Kuvajtu)”, rekao je. Iranski su projektili pogodili i vojnu bazu u glavnom gradu kurdistanske regionalne vlade. “Očekuje se da će se ti vojnici vratiti u Irak, nakon procjene njihove spremnosti i pregleda”, rekao je Urban.

Zdravka Grund
Telegram autor
1918 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program