Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija odustale od bojkota, stižu u Bruxelles na sastanak o proširenju EU

Albanski premijer Rama kazao je da zemlje zapadnog Balkana žele čuti kako se prema njima odnosi Bugarska

Očekuje se da će čelnici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije u četvrtak sudjelovati na samitu u Bruxellesu kako bi razgovarali o napretku njihovih zemalja na putu prema europskim integracijama, unatoč tome što su ranije razmatrali bojkot, piše agencija dpa.

“Prisustvovat ćemo sastanku Europskog vijeća”, napisao je albanski premijer Edi Rama na Twitteru. “Neće se puno toga čuti o nama”, dodao je. Albanski premijer Rama kazao je da zemlje zapadnog Balkana žele čuti kako se prema njima odnosi Bugarska.

Naime, Bugarska je uložila veto na početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Bugarska “otima” zemlje zapadnog Balkana i “uništava” duh Europe, napisao je Rama. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je rekao da će nazočiti sastanku.

Pitanje ‘zajedničke povijesti’

Sofija za ukidanje blokade traži od Sjeverne Makedonije ustupke od svog susjeda po pitanju “zajedničke povijesti”, makedonskog jezika i makedonskog nacionalnog identiteta.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u utorak navečer za skopsku TV24 Časa da je “neprihvatljivo da su povijesna pitanja i jezični sporovi uključeni u okvir pregovora s EU”.

Samit EU-zapadni Balkan održava se netom prije odvojenog samita europskih vođa na kojem će se razgovarati o davanju kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više