Politika & Kriminal

Što je prioritet za novog šefa Vrhovnog suda? Uređenje zgrada sudova

'Zgrade su u lošem stanju. Kad idete u malo mjesto uvijek znate gdje je sud. ... to je najzapuštenija zgrada', kaže Dobronić

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Novi predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić danas je proveo prvi dan na svom novom radnom mjestu. Iako su suci tijekom izbora ukazivali da njihov novi šef treba doći iz njihovih redova, Dobronić kaže da pri dolasku nije osjetio neprijateljsku već vrlo ugodnu atmosferu u kojoj su ga izvijestili o brojnim detaljima, dok se o drugima još mora informirati. Otkrio je i kako nije donio odluku hoće li sudac Mrčela ostati na mjestu njegovog zamjenika, piše HRT.

“Par dana, mjesec dana, moram vidjeti situaciju. Porazgovarat ću sa svim sucima, vidjet ću kakve tko ima interese i želje i onda ću donijeti odluku. Unaprijed ne mogu ništa posebno, ali uzimat ću u obzir stavove, procijenit ću rad, iskustvo i procijeniti na temelju toga”, kazao je Dobronić.

Češljanje predmeta

Pojasnio je i svoju izjavu da će sada “pročačkati određene predmete” da vidi ima li u njima sistemskih grešaka, konkretno odgovorio je na pitanje ima li on ovlasti za to.

“Predsjednik ima ovlasti pogledati svaki predmet. Ne u tom smislu da bi sucu govorio što, nego da vidi radi li se po predmetu. U odnosu na to kod predmeta, gdje je pojačan interes ili gdje je velik broj ljudi kao što su sad problemi oko potrošača, da se još vidi je li se mogu riješiti dva sporna pitanja i u kojem roku, bez primisli na utjecaj nego jednostavno da vidim kako se stvari odvijaju”, rekao je Dobronić.

Uloga u reformi pravosuđa

Govorio je i o ulozi predsjednika Vrhovnog suda prilikom reforme pravosuđa u koju država namjerava uložiti 730 milijuna kuna. “Gledano formalno, predsjednik ne može nijednom sucu ništa narediti. Mogu samo ili apelirati ili pokušati ostvariti neki stručni autoritet pa da to suci prihvate. U drugom dijelu, što se tiče izvršne vlasti i Sabora ja isto tako mogu njima predložiti i oni mogu prihvatiti ili ne. Znam kuda bi i za što te novce trebalo uložiti”, pojasnio je.

Kad bi birao prioritet u koji treba uložiti, Dobronić bi izabrao uređenje zgrada u kojima se nalaze sudovi. “Zgrade su u lošem stanju. Kad idete u malo mjesto uvijek znate gdje je sud. Sud je u središtu i to je najzapuštenija zgrada. Jednim dijelom od izgleda sudova već puno zavisi, a same sudnice su koji puta toliko male da se one uopće ne bi smjele zvati sudnicama. Ne možete reći da je sudnica prostor, sad se otkrilo u pandemiji, kad trebate staviti razmak 2 metra ne možete dvije stranke razdvojiti na dva metra jer je sudnica premala”, zaključio je Dobronić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu