Stvari, odjednom, izgledaju dosta dobro za Putina. I Francuska bi se mogla okrenuti prema Moskvi

Kandidat Republikanske strane Fillon sklon je boljim odnosima s Rusijom

ZADNJA IZMJENA: stu. 30, 2016
Foto: AFP/AFP

Zapadna demokracija ovih dana naklonjena je Vladimiru Putinu. Na američkim predsjedničkim izborima pobijedio je Donald Trump koji je obećao kako će se zalagati za bolje odnose Sjedinjenih Država i Rusije. Jedna druga, prema Putinu prijateljski nastrojena osoba, Francois Fillon odškrinuo si je vrata prema Elizejskoj palači, piše Bloomberg.

Fillon je premoćnom većinom osvojio republikansku nominaciju u nedjelju, a ono što je Putinu bitnije je što bi njegova pobjeda na izborima za francuskog predsjednika značila odmak od politike sadašnjeg predsjednika Francoisa Hollandea prema Rusiji. Dok je Hollande podupirao europske napore da ograniče rusko miješanje u Ukrajini i Siriji, 62-godišnji Fillon zalaže se za oživljavanje rusko-francuskih odnosa i smanjenje ovisnosti o Sjedinjenim Državama.

Približavanje Moskvi, udaljavanje od Washingtona

“Fillonova vizija je da Francuska i Europa moraju biti malo bliže Moskvi i malo više udaljene od Washingtona, to je ono za što on vjeruje da je vizija Charlesa de Gaullea”, smatra Bruno Tertrais, zamjenik šefa pariške Zaklade za strateška istraživanja. “Fillon bi mogao načeti sukobe s nekim europskim kolegama.”

Fillon je u svojoj kampanji Rusiju nazvao “velikom nacijom” naglašavajući kako ruska demokracija nije prijetnja Europi. Pozvao je Francusku da surađuje s Rusijom, čak i u Siriji i Ukrajini. Putin je ovakve riječi naravno pozdravio, a s Fillonom je u vrlo dobrom osobnom odnosu, pa je naglasio kako želi “potpunu obnovu rusko francuskog odnosa.” No, nakon što su republikanci u nedjelju odabrali svog kandidata za predsjednika, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov oprezno je poručio kako se Rusija ne miješa u izbore drugih zemalja.

Protivnik ruskih sankcija

Kao što je Trump kritizirao Baracka Obamu jer je dopustio pogoršanje odnosa s Rusijom, Fillon je u više navrata ponovio kako su gospodarske sankcije nametnute Rusiji zbog aneksije Krima “nepotrebne i strateški poražavajuće za poljoprivrednike.” Njegov stav o Rusiji u Berlinu neće biti dočekan s odobravanjem, gdje Angela Merkel pokušava zadržati postojeće sankcije unatoč sve većim kritikama zemalja članica kao što su italija i Mađarska.

Gospodarske sankcije koje su nametnute Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini i aneksije Krima trebale bi biti obnovljene do kraja siječnja. “Vidjet ćemo koliko je Putin vješt u igranju s Europljanima i podrivanju Europske unije”, izjavio je Charles Grant, voditelj londonskog Centra za europsku reformu, u jednom intervjuu. Dodao je da bi Putin, ako želi izbjeći nastavak sankcija, trebao ojačati podjele među Europljanima.

Francois Fillon ima velike šanse postati sljedeći francuski predsjendik
Francois Fillon ima velike šanse postati sljedeći francuski predsjendik AFP

Razdor među europskim partnerima

Fillonov pristup Rusiji nije problematičan samo u odnosu na stavove njemačke kancelarke Angele Merkel, riskira puno više razdora među europskim partnerima. Baltičke zemlje i veći dio istočne Europe su zabrinuti ruskim pokušajima destabilizaciju svojih susjeda. Britanska premijerka Theresa May i njezina poljska kolegica Beata Szydlo složile su se u ponedjeljak kako je potreban jedinstven nastup u borbi protiv “porasta ruske asertivnosti.”

Za vrijeme mandata aktualnog francuskog predsjednika Hollandea, Francuska je otkazala prodaju dva ratna broda u Rusiju i podržavala sankcije prema Rusiji. Putin je otkazao putovanje u Pariz koje je bilo predviđeno za listopad nakon što je Hollande odbio pomoći mu u bombardiranju Sirije.

Fascinacija generalom De Gaulleom

Fillonovi stavovi prema Rusiji velikim su dijelom rezultat njegova divljenja De Gaulleu i njegovom vlastitom fascinacijom tom zemljom, napisao je 2015. u knjizi “Doing” u kojoj iznosi svoje ideje u vezi predsjedničke kampanje. Odnosi između Europe i Sjedinjenih Država bi trebali biti “više uravnoteženi” jer su Amerikanci više usmjereni prema svojim nacionalnim interesima nakon što je Trump pobijedio, izjavio je tijekom televizijske debate 17. studenoga.

Fallon je u travnju Putinovu strategiju u Siriji opisao “hladnim, ali učinkovitim pragmatizmom.” Glasnogovornika njegove kampanje Valerie Boyer i pomoćnik za vanjsku politiku Thierry Mariani još u ožujku su otišli u Siriju s francuskom delegacijom kako bi upoznali sirijskog predsjednika Bašara al Asada. “Fillon želi biti siguran da se na Rusiju više ne gleda kao neprijatelja “, smatra Gerard Longueti, Fillonov savjetnik u kampanji i ministar obrane u Fillonovoj vladi od 2011. do 2012.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3133 članka Više o autoru