Sud je šefu MOL-a Hernadiju ukinuo istražni zatvor. Doznajemo zašto su to baš sad učinili

Ova odluka suda još nije pravomoćna i USKOK se na nju može žaliti

ZADNJA IZMJENA: sij 29, 2020

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ukinulo je istražni zatvor predsjedniku uprave mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju. Hernadi je s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom nepravomoćno proglašen krivim zbog korupcije prilikom prodaje Ine MOL-u. Hernadi je Sanaderu uplatio pet od obećanih 10 milijuna eura za prepuštanje upravljačkih prava Ine MOL-u.

Ova odluka još nije pravomoćna jer USKOK, koji je i tražio da se Hernadiju odredi istražni zatvor, još može uložiti žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.

Krši li Hrvatska Hernadiju ljudska prava?

Hernadijeva odvjetnica Laura Valković tražila je ukidanje istražnog zatvora šefu MOL-a jer smatra kako mu se daljnjim produljivanjem te mjere krše ljudska prava. Inače, istražni zatvor određen mu je zbog opasnosti od bijega, budući da je izbjegavao pojavljivanje pred hrvatskim pravosudnim tijelima.

Nakon ukidanja istražnog zatvora protiv Hernadija, bit će moguće povući i tjeralicu kao i Europski uhidbeni nalog koji su još uvijek na snazi. Naime, Hrvatska ih nije povukla unatoč tome što je Mađarska odbila uhititi i izručiti Hernadija prema pravilima o međunarodnoj suradnji u kaznenim stvarima što ih predviđa institut Europskog uhidbenog naloga. Mađarske vlasti uporno tvrde da su provele postupak protiv Hernadija zbog istih optužbi zbog kojih ga traži Hrvatska, te da nisu utvrdile njegovu krivnju. Budući da se dva puta jednu osobu ne može procesuirati zbog iste stvari, Mađari zaključuju kako hrvatski EUN više nije utemeljen.

Evo zašto je šefu MOL-a ukinut istražni zatvor

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu istražni zatvor je ukinulo smatrajući kako Hernadijeva nazočnost u ovom trenutnu nije nužna za sudski postupak. Naime, tijekom istrage i suđenja bilo je potrebno da se Hernadi pojavljuje na sudu, dok u žalbenom postupku sudovi mogu postupati i bez fizičke nazočnosti okrivljenika. Zato je vijeće zaključilo kako u ovom trenutku nema razloga da za šefom MOL-a bude na snazi mjera istražnog zatvora.

No, u slučaju da presuda od dvije godine zatvora postane pravomoćna, a Hernadi se ne odazove pozivu suda na izdržavanje kazne zatvora, sudac izvršenja imat će mogućnost ponovno mu odrediti istražni zatvor na osnovu čega će ponovno moći biti raspisani i tjeralica i EUN.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1985 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program