Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

‘Sud je stan moga tate dao svećeniku koji je obećao brinuti o njemu. A dok je tata umirao, svećenik je skijao’

Osječki Caritas nedavno je završio u stečaju da ne bi morao platiti dug od 1,3 milijuna kuna. A njegov bivši šef domogao se stana osobe koju je doživotno uzdržavao

Iako je ustanova socijalne skrbi Đakovačko-srijemske nadbiskupije, Caritas Osijek, kao što smo nedavno pisali, da ne bi morala platiti sudski utvrđeni dug od 1,3 milijuna kuna, završila u stečaju pa je prije nešto manje od mjesec dana brisana iz Sudskog registra, njen bivši ravnatelj, velečasni Ivica Rebić, u listopadu ove godine svojoj imovni pridodao je stan u Osijeku od 66,90 kvadratnih metara.

Rebić se, ne samo kao ravnatelj propalog Caritasa, već i kao fizička osoba, u svoje slobodno vrijeme bavio karitativnim radom, pa je tako došao do spomenutog stana.

On je naime, 8. veljače 2018. s Krešimirom Jezildžićem, sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju pa se člankom 5. ugovora obvezao pomagati mu u svakodnevnim poslovima, pribavljati hranu, lijekove, odjeću, obuću i ostale potrepštine, te pripremati obroke, skrbiti o čišćenju, higijeni i pranju rublja.

Susjedi posumnjali da nešto nije u redu

Zauzvrat, Jezildžić je velečasnom ostavio svoj stan, grobno mjesto, svu pokrenu imovinu, novčana sredstva na bankovnim računima, zaostatke mirovine kao i sav novac koji bude imao u trenutku smrti. Krešimir Jezildžić umro je 12. siječnja 2020., a kako tvrdi njegov jedini potomak, sin Zvonimir Jezildžić, velečasni Rebić u to vrijeme nalazio na skijanju, pa se za Krešimirovu smrt saznalo tek nakon tri dana, kad su susjedi posumnjali kako nešto nije u redu pa pozvali policiju i vatrogasce. Telegram je o tom slučaju pisao u veljači prošle godine.

Međutim, 18. listopada ove godine Općinsku sud u Osijeku donio je presudu, koja je u međuvremenu postala pravomoćna i ovršna, da Zvonimir Jezildžić u roku od 15 dana, velečasnom Rebiću, bivšem ravnatelju propalog Caritasa, a danas župniku Župe sv. Luke u Josipovcu kraj Osijeka, mora predati stan svog pokojnog oca.

Svećeniku mora davati i 1500 kuna mjesečno

I ne samo to: velečasnom Rebiću, kako je sud obrazložio, ”na ime stjecanja bez osnove”, Zvonimir Jezildžić mora platiti 1500 kuna mjesečno, počevši od 14. siječnja prošle godine i to sa zakonskim zateznim kamatama, dakle približno oko 36.000 kuna.

Jer toliko je, smatra sudac Općinskog suda u Osijeku, Saša Rešetar, velečasni Rebić izgubio s obzirom na to da je stan ”namjeravao dati u najam za mjesečni iznos od 1.500 kuna”, te da zbog toga ”svakomjesečno trpi štetu u vidu izgubljene zarade od 1500 kuna”, a koju Zvonimir Jezildžić, smatra sud, ”stječe bez osnova”. Uza sve to Jezildžić velečasnom Rebiću mora platiti i trošak parničnog postupka u iznosu od 1.650 kuna.

Svakoga dana može očekivati deložaciju

Od vremena kad mu je otac umro, Zvonimir Jezildžić uredno je plaćao sve račune za bivši očev stan, unatoč činjenici što se velečasni Rebić na spornu nekretninu gruntovno uknjižio samo nekoliko dana nakon smrti Krešimira Jezildžića. Zvonimir ima i osobnu iskaznicu izdanu na adresu očevog stana, u Vukovarskoj ulici u Osijeku, u kojem živi već gotovo dvije godine, od očeve smrti.

No, unatoč tome, s obzirom na to da je sudska presuda pravomoćna i ovršna mora napustiti stan, a kako to još nije učinio (rok je bio početkom studenoga) svakoga dana može očekivati deložaciju.

Pravomoćna i ovršna presuda kojom će velečasni Rebić uskoro doći u vlasništvo stana pa će ga moći iznajmljivati za 1.500 kuna mjesečno, te više neće trpjeti štetu u vidu izgubljene zarade, donesena je temeljem ogluhe. Zvonimir Jezildžić, međutim tvrdi kako mu nikakvi pozivi za ročišta temeljem tužbe velečasnog Rebića nisu stizala, pa je za sudski postupak i presudu saznao od odvjetnika velečasnog Rebića koji su ga tek prije nekoliko dana, 20. prosinca ove godine, obavijestili da mora napustiti stan i predati ga ”slobodno od osoba i svojih stvari”.

Velečasni ima pravomoćnu i ovršnu presudu

Uz pomoć svog odvjetnika Darka Šupera, Jezildžić sada podneskom Općinskog sudu u Osijeku pokušava dokazati da nije dobio nikakve pozive za sud, te da unazad dvije godine, koliko živi u stanu pokojnog oca, ”prima putem poštanskog sandučića sva ostala pismena, račune za struju, vodu i sl. i sve uredno plaća, jer zaprima navedenu poštu”. No, kako od suda nije primio nikakvu obavijest nije imao mogućnost sudjelovati u postupku za koji nije ni znao da se vodi.

Pitanje je, međutim, kako će postupiti sud, sada kad velečasni Ivica Rebić ima pravomoćnu i ovršnu presudu, a Zvonimir Jezildžić svakog dana može očekivati deložaciju.

Velečasnom Rebiću poslali smo upit smatra li da je moralno i u kršćanskom duhu tjerati iz stana jedinog potomka Krešimira Jezildžića, koji usput tvrdi kako je s ocem bio u dobrim odnosima, te kako velečasni Rebić u stvarnosti uopće nije brinuo o njegovu ocu, osim što bi mu, tu i tamo, iz Pučke kuhinje u međuvremenu propalog Caritasa, donosio poneki obrok. Velečasni Rebić nije nam odgovorio.