Šuica je tri sata odgovarala na pitanja EU parlamenta, pitali su ju i o imovini; izvukli smo najvažnije

Šuica je pred zastupnicima morala braniti svoj stav prema vladavini prava, ravnopravnosti žena i svoju imovinu

ZADNJA IZMJENA: lis 3, 2019
Foto: AFP

Dubravka Šuica tri je sata odgovarala na pitanja kolega iz Europskog parlamenta koji moraju odlučiti treba li HDZ-ova eurozastupnica postati potpredsjednica Europske komisije zadužena za „demokraciju i demografiju”. Saslušanje se održalo pred Odborom za ustavna pitanja, a njegova ocjena bit će ključna za Šuicino imenovanje. Izvukli smo nekoliko najbitnijih momenata.

Šuica neodređeno o svojoj imovini

Nakon više od dva sata, njemački zastupnik Martin Sonneborn pitao je Šuicu o temi o kojoj tjednima pišu svi hrvatski i poneki eurosko mediji – njenom ekscesnom bogaćanju. Konkretno, pitao ju je o siromaštvu i siromašnim građanima. Zamolio je Šuicu da sa zastupnicima podijeliti svoj recept kako od stana od 60 kvadrata prije 20 godina doći do toga da joj imovina vrijedi pet milijuna eura i da uključuje vilu, dvije kuće i tako dalje.

Antonio Tajani iz Europske pučke stranke koji predsjeda pokušao je zaustaviti to pitanje, pozvao se na odluku Odbora za pravne poslove da kod Dubravke Šuice nema sukoba interesa. Rekao je da ta pitanja nisu tema ovog odbora, ali je ona rekla da nema nikakvog problema da odgovori.

Šuica je zastupniku Sonnebornu odgovorila da ne govori o činjenicama i da je inspiriran nekim člancima koji nisu istiniti. “Kada govorite o meni otprije 20 godina, to nije istina. Prije 20 godina sam živjela sa svojim suprugom u našem obiteljskom domu. On je pomorski kapetan i zarađivao je pristojnu plaću”, rekla je Šuica.

Dodala je i da je njena imovinska kartica uvijek bila dostupna svakoj instituciji u kojoj je radila. “Štogod ste htjeli bilo je jasno, dostupno i po pravilima i po žrtvi naše obitelji. Ne možete zamisliti kako je to biti pomorski kapetan. Sve je korektno i prema pravilima. Dat ću sve od sebe da pomognem siromašnima i onima kojima je to potrebno i mislim da će pet godina biti dovoljno za to”, rekla je Šuica.

Pitanja o pobačaju i pravima žena i LGBTQ osoba

Zastupnici su Šuicu pitali i o kontracepciji i pobačaju. Konkretno, upitana je kako će osigurati da zaštite prava žena i njihovo pravo na kontracepciju. Šuica je rekla kako to nije u njenoj nadležnosti, ali da će surađivati s onim kolegama u čijoj nadležnosti jest.

Upitana je i o tome hoće li se boriti za prava LGBT osoba i hoće li raditi na smanjenu razlike u plaćama između žena i muškaraca. Odgovorila je da je dosad o odborima već bila angažirana oko pitanja jednakosti plaća i da to planira činiti i dalje. Također je rekla kako nema razloga da se ikoga diskriminira pa tako ni LGBTQ osobe.

Na pitanje hoće li braniti LGBTQ osobe, muslimane i pravo žena da same odlučuju o svojim tijelima, rekla je kako će se držati 2. članka Ugovora o EU koji jamči jednakost i zaštitu prava svim državljanima EU bez obzira na razlike u seksualnom opredjeljenju, boji kože, spolu ili vjeri. U jednom trenutku je izjavila: ja sam žena, imam kćer i dvije unuke, kako bih bila protiv ravnopravnosti? Što se tiče prava na pobačaj, Šuica je rekla kako je to u nadležnosti država članica.

Pitanje o vladavini prava

Zastupnici su Šuicu pitali i o članku 7 Ugovora u EU koji brane vladavinu prava. Konkretno, pitali su ju za slučaj Mađarske. Šuica je rekla da je to važno pitanje i da o njemu treba raspraviti. U rujnu 2018. godine, podsjećamo, Europski parlament donio je vrlo kritički intonirano izvješće o Mađarskoj.

U njemu se pozivalo Europsko vijeće da “utvrdi kako postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija”. HDZ-ovi eurozastupnici bili su protiv. Slična situacija bila je i s Poljskom. No, danas je Šuica nekoliko puta ponovila da je ona “za vladavinu prava”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program