Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Svjetski židovski kongres protivi se izgradnji spomenika u Zagrebu. Optužuju hrvatske vlasti da time samo prikrivaju ustaške zločine

'Spomenik grada Zagreba predstavlja uvredu za žrtve ustaša u NDH'

BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 22: Prime Minister of Croatia, Andrej Plenkovic arrives at the Council of the European Union for the first day of the European Council leaders' summit at the Europa building on March 22, 2018 in Brussels, Belgium. European Union leaders meet today for the two-day European Council. The agenda will include discussion on the recent nerve agent attack in Salisbury, which the UK hold the Russian state responsible, and US President Donald Trump's announcement on tariffs for steel and aluminium imports. The proposed Brexit transition deal between the European Union and the United Kingdom is also expected to be approved.  (Photo by Jack Taylor/Getty Images)
FOTO: Jack Taylor/Getty Images

Svjetski židovski kongres (WJC), reagirajući na najavu izgradnje spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu, u petak je osudio taj čin kao pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima te je pozvao grad da odustane od ideje, a hrvatske vlasti optužio da opet ulažu napore u prikrivanje monstruoznih zločina ustaša stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta.

“Svjetski židovski kongres pridružuje se svojoj zajednici u Hrvatskoj u osudi odluke zagrebačke skupštine o podizanju spomenika za šest milijuna židovskih žrtava holokausta kojom se bezočno ignorira aktivna uloga Nezavisne države Hrvatske za vrijeme ustaškog režima u počinjenju tih zločina tijekom Drugog svjetskog rata”, navodi se u priopćenju dostavljenom Hini u subotu.

Židovska općina Zagreb (ŽOZ) u srijedu je objavila da je zatražila poništenje “sramotne odluke” o podizanju spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu jer smatra da se time želi prikriti istina o stradanjima Židova u NDH.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odlučili su na sjednici 4. lipnja da će Grad Zagreb u Branimirovoj ulici, pokraj Glavnog kolodvora, podići spomenik žrtvama holokausta autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, kao znak sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u holokaustu s porukom da se prošlost ne ponovi.

‘Spomenik je uvreda za žrtve ustaša i Pavelića’

U odgovoru na tu odluku predsjednik WJC-a Ronald S. Lauder rekao je: “Vlasti u Hrvatskoj kontinuirano su pokušavale izmijeniti povijest i osloboditi ustaški režim neupitne umiješanosti u okrutna masovna ubojstva Židova, Roma i etničkih Srba u razdoblju od 1941. do 1945. Uvijek postoji velika vrijednost odavanja počasti svim žrtvama holokausta, no novi spomenik grada Zagreba iskrivljavanje je povijesti i predstavlja uvredu sjećanju na muškarce, žene i djecu koji su bili žrtve ustaša i njihova vođe Ante Pavelića. Hrvatske vlasti opet ulažu sve napore da prikriju monstruozne zločine ustaša stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta”.

“Ne može se govoriti o holokaustu u Hrvatskoj bez ukazivanja na središnju ulogu ustaškog režima u donošenju i provođenju rasnih zakona kojima su Židovi, Romi i etničkih Srbi izloženi progonu, mučenju i smrti. U dodatku na javno odavanje počasti žrtvama Hitlerova rata protiv Židova, Hrvatska mora posebno odati počast žrtvama ustaškog režima”, poručuje Lauder, prema priopćenju.

“Pozivamo zagrebačku gradsku skupštinu da odustane od svojih planova za taj spomenik i započne ispočetka, ovaj puta u punoj koordinaciji s lokalnom židovskom zajednicom”, navodi se u priopćenju Svjetskog židovskog kongresa, međunarodne krovne organizacije koja predstavlja židovske zajednice u 100 zemalja.

‘Prikrivanje prave istine stradanjima Židova u NDH’

Židovska općina Zagreb u srijedu je u dopisu predsjedniku zagrebačke gradske skupštine poručila kako smatra da se podizanjem spomenika žrtvama holokausta želi prikriti prava istina o stradanjima Židova na području Nezavisne države Hrvatske te da se značaj i težina zločina nad više desetaka tisuća njihovih članova pobijenih temeljem rasnih zakona u razdoblju od 1941. do 1945. godine želi umanjiti temom koja obuhvaća šest milijuna Židova pobijenih diljem svijeta.

Židovska općina Zagreb pri tom je napomenula da je sugerirala podizanje spomenika žrtvama holokausta u NDH kojim bi se izrazio pijetet stradalima na ovim prostorima te bi podržala i podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više